90e Autosalon van Brussel: De premières

De tijd dat het Brusselse Auto Salon een belangrijke plaats innam op de autokalender ligt al ver achter ons. Exclusieve premières hoeven we dan ook niet meer te verwachten in ons land en we mogen al dik tevreden te zijn met een Europese primeur. Dit jaar was die Europese eer weggelegd voor de nieuwe BMW 3 serie alsook voor ondermeer de MINI Roadster of de Porsche 911 Carrera S Cabriolet. Toch mogen we ons ook verheugen op enkele, zij het bescheiden, wereldprimeurs.
Wereldpremières:

Zowel de Citroën C1, de Peugeot 107 als de Toyota Aygo, die allen op hetzelfde platform tonen in Brussel voor het eerst hun hertekende body. Alle drie wagens krijgen een esthetische facelift, terwijl de motor voorlopig nog de vertrouwde benzine driecilinder 1.0 is. Vooral de voorzijde van de wagens werd onder handen genomen met een hernieuwde design voor koplampen, grille en bumper.

Ook FIAT gebruikt Brussel om de nieuwe versie van zijn kleinste telg, de Panda voor te stellen. De derde generatie van het wagentje heeft een modernere en leukere look gekregen.

Ook Renault gebruikt het  Brusselse salon om de facelift van zijn Scénic en Grand Scénic aan de wereld voor te stellen. De wijzigingen aan de carrosserie zijn klein, ook hier vinden LED-lichten hun plaats in een hertekende snuit.

Uit Japan komt ook de laatste wereldpremière, de Toyota Land Cruiser V8. De wijzigingen aan de buitenzijde zijn miniem, ook hier weer LED-lichten, binnenin vindt men wel een vernieuwde V8 benzine motor terug.

Europese premières:

De vernieuwde BMW 3 serie Berline was al uitvoerig te bewonderen in magazines en op websites en is dan ook één van de Europese premières waar het meest naar uit gekeken werd. De nieuwe 3 beleefde zijn wereldpremière pas enkele dagen geleden op het salon van Detroit en is in Brussel te zien in verschillende versies. De zesde generatie 3 serie heeft natuurlijk een nieuwe look met smallere koplampen en is iets groter dan zijn voorganger.

Op de stand naast BMW vindt men bij MINI de Roadster. De look van de uiteindelijke productieversie met zijn zeer schuine vooruit kan  als geslaagd bestempeld worden.

Nog extremer van vorm is de Nissan Juke S/V, waarvan het aparte design met geen andere wagen te vergelijken valt . Bij Volvo gaat de C70 inscription, een luxueuze variant van de C70 en de XC90 met Black Design update pakket in Europese première.

Natuurlijk moet men ook bij Porsche even gaan kijken waar men voor het eerst in Europa de 911 Carrera S Cabriolet kan bekijken, in Brussel vertegenwoordigd in zijn krachtigste variant de 2S. De wagen oogt niet alleen mooi maar is door het gebruik van magnesium lichter geworden, wat de prestaties en het verbruik ten goede komt.

Foto's: Marnik Mouchaers


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Nationaal op donderdag 12 januari 2012 om 09:00


Andere publicaties op Racingworld.be...