Reacties op het stopzetten van Peugeot's enduranceprogramma

Audi R18 TDI vs Peugeot 9008Audi R18 TDI vs Peugeot 9008
Het stopzetten van Peugeot's activiteiten in de endurance racerij lokt wereldwijd heel wat reacties uit. Fans reageren ontgoocheld en autosportfora staan vol met berichten van teleurgestelde autosportliefhebbers. De ganse autosportwereld was met verstomming geslagen over dit plotselinge en onverwachte vertrek en verscheidene bekende personen uit het milieu gaven hun visie op de feiten. Racingworld.be volgde de reacties op.
De Peugeot 908 verlaat voorlopig de pits niet meer...De Peugeot 908 verlaat voorlopig de pits niet meer...
Natuurlijk was bij de ACO, de organisator van het WEC en de 24 uren van Le Mans, de teleurstelling enorm, temeer daar Peugeot de creatie van een wereldkampioenschap altijd heeft aangemoedigd. ACO president Jean-Claude Plassart reageert aangeslagen. “Het is een zeer grote ontgoocheling voor iedereen”, schrijft hij. “Het nieuwe wereldkampioenschap endurance dat dit jaar zijn aanvang vindt, werd gesticht op aanvraag van alle constructeurs en speciaal op die van Peugeot. Het is duidelijk dat de honderdduizenden toeschouwers die ieder jaar naar Le Mans komen, zowel als de miljoenen TV kijkers de afwezigheid van Peugeot zeer jammer vinden.”

Jean Todt, FIA voorzitter en oud-sportdirecteur bij Peugeot is iets genuanceerder: “Het verlies van zulk een sterke deelnemer als Peugeot is slecht nieuws en geeft aan hoe moeilijk de huidige periode is voor de auto-industrie in zijn geheel en Peugeot in het bijzonder. Ik denk persoonlijk nochtans dat het beter is om in zulke moeilijke omstandigheden zijn engagement te respecteren eerder dan zich terug te trekken. Wij moeten nochtans de keuze van Peugeot respecteren en hopen dat ze in de nabije toekomst terugkeren naar het hoogste niveau van de autosport.”

ALMS CEO Scott Atherton looft dan weer de prestaties van het Franse merk: “Al is het bericht van het beëindigen van de deelname van Peugeot aan het kampioenschap een ware ontgoocheling, toch mag dat de opmerkelijke prestaties die het merk bereikte bij zijn terugkeer naar de prototype competitie niet verminderen. Zijn duels met Audi op Le Mans en in het ALMS leverden waren memorabel en behoorden tot de hoogtepunten van sportscar racing.”

Dr. Wolfgang UllrichDr. Wolfgang Ullrich
Peugeot’s grootste rivaal in de competitie, Audi beperkte zich tot een kort bericht: “Audi Sport is zeer triestig bij het verlies van een groot tegenstander in LMP1. Wij zullen ons altijd de hevige gevechten die we voerden tegen Peugeot herinneren. Bye-Bye!”

Audi coureur Allan McNish voegt daar aan toe: “Dit is een trieste dag voor iedereen. Peugeot Sport, bedankt voor de fantastische strijd die we al die jaren voerden.”

ILMC tegenstander Rebellion Racing loopt al vooruit en publiceerde volgende quote: ”Met Peugeot dat uit de endurance racing vertrekt, zullen de LMP1 reglementen een aanpassing moeten krijgen. De gelijkmaking van de prestaties tussen diesel/benzine zullen nu moeten herzien worden naar die van....Audi versus de rest van het LMP1 veld.”

Ook eenzelfde toon bij autosport kenner en commentator Tiff Needell: “Wow! Peugeot trekt zich terug uit Sportscar Racing. Nu zullen ze wel meer mogelijkheden moeten geven aan de benzinewagens of anders krijgen we een Audi parade.”

Foto's: Peugeot Sport & Martijn Wouters


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in 24H du Mans op vrijdag 20 januari 2012 om 07:42


Andere publicaties op Racingworld.be...