24H of Daytona: Marc Goossens niet ongerust over slechte startpositie

Marc GoossensMarc Goossens
Menig Belgische autosportfan alsook journalist schrok gisteren bij het zien van de plaats die de TRG Porsche van onze landgenoot Marc Goossens behaalde na de kwalificatiesessie. De 52ste tijd algemeen en 40ste bij de GT's en dat nadat de Porsche bij de vrije trainingen steeds vooraan in het veld terug te vinden was. Onze landgenoot en zijn Nederlandse ploegmaat Jeroen Bleekemolen maken zich echter geen zorgen en hadden een logische verklaring voor de makke prestatie.
De uitleg is als volgt, de bezetting van de wagen bestaat uit vijf rijders, waarvan er vier, Goossens, Bleekemolen, Henzler en Pumpelly professionele coureurs zijn. De vijfde, de 52 jarige Steven Bertheau is een pure, maar welgestelde amateur. De kwalificatiesessie is kort, slechts 15 minuten met als gevolg dat er slechts één rijder het stuur kan nemen. Het team besliste om de amateur Bertheau de kwalificatie te laten rijden, om hem de kans te geven het circuit en de wagen beter te leren kennen. Natuurlijk is Bertheau veel trager dan zijn ploeggenoten en hij kon op geen enkel moment de wagen uit de achterhoede van het veld halen, met een tweeënvijftigste tijd op 54 wagens die de baan namen als gevolg. Deze beslissing van het team wordt nog vreemder als men weet dat de rijder die de wagen kwalificeerde ook de start van de race moet nemen.  Goossens verwacht dan ook dat de wagen in het begin van de race heel wat tijd zal verliezen, maar ziet daar geen probleem in voor het verdere verloop van de race. Hopelijk koos men voor een juiste strategie, tenzij deze door commerciële redenen werd ingegeven. Dat de wagen wel degelijk snel is, bewezen kort daarop de andere rijders door in de nachtelijke training de snelste tijd bij de GT’s, twaalfde algemeen, neer te zetten.

Opvallend was dat er na de vrije trainingen al verschillende wagens met panne langs de kant bleven staan. Zes wagens, waarvan twee DP’s en vier GT’s, konden zelfs niet deelnemen aan de kwalificatiesessie. Nadat de Riley-Ford van Dalziel, Lühr, McNish, Popow  en Potolicchio de pole pakte was het een andere Riley, het Michael Schenk exemplaar van Wilson, Negri, Pew en Allmendiger  dat de snelste tijd neerzette bij de nachtsessie. De snelste Corvette kwam niet verder dan de vierde plaats. De twee sessies van vrijdag werden geplaagd door slecht weer en werd dan ook niet veel gereden.

Foto: Porsche AG


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Internationaal op vrijdag 27 januari 2012 om 21:15


Andere publicaties op Racingworld.be...