En wat nu met de Belgische circuit kampioenschappen?

Gisteren werd op Circuit Zolder, onder grote belangstelling, het nieuwe Supercar Challenge seizoen voorgesteld aan het Belgische publiek. Het kampioenschap draagt vanaf dit jaar het BeNeLux label en organisator Dick van Elk rekent dan ook op de komst van heel wat Belgische deelnemers, temeer er nog steeds geen officieel nieuws is over de Belgische circuitkampioenschappen. Terwijl er de laatste weken door de verschillende organisatoren al verscheidene mogelijke scenario's wereldkundig gemaakt werden, heerst er bij de RACB, waar de uiteindelijke beslissingkracht ligt, nog steeds volledige stilte.
De financiële problemen bij Speedworld Organisation hebben uiteindelijk geleid tot het uiteenvallen van de organisatie, waarna gans de planning voor de nieuwe Sprint en Endurance kampioenschappen op de helling kwam te staan. Hoe het verder moest met de Belgische circuitkampioenschappen werd onduidelijk en nu, enkele maanden verder, is de situatie nog steeds geblokkeerd. Er is nochtans geen gebrek aan ideeën om het circuitgebeuren te redden, verscheidene organisatoren verspreidden via de pers hun visie, van het opnemen van de deelnemers in een ander reeds bestaand kampioenschap (SOT) tot een doorstart van de geplande kampioenschappen (van de Ven/Lemoine). De uiteindelijke beslissing ligt echter bij de RACB en daar heerst radiostilte met uitzondering van de mededeling dat men niet langer wil samenwerken met Speedworld, zelfs niet in zijn geherstructureerde vorm.

Ondertussen staan we op iets meer dan een maand van de seizoenstart en niemand weet waar we aan toe zijn. Rijders en teams kunnen niet blijven wachten en men verwacht zich dan ook aan een uittocht naar andere series. De  voormalig “kleinere” nationale series zoals de BDGC en SOT noteerden al een record aantal aan inschrijvingen en één enkeling schreef zijn wagen ook al in voor de Duitse STT (Franck – Seat). Men verwachtte dan ook dat gisteren bij de voorstelling van de Supercar Challenge nog meer teams hun overstap naar deze serie zouden aankondigen, maar op de transfer van Longin en Lamot na naar een Nederlands team dat al in de DSC actief was, bleven de transfer berichten uit.

Blijkbaar is men zeer geduldig in dit land, want waar kan men nu nog op hopen. Het klonk dat menig team verwachtte dat het initiatief  van de Supercar Challenge de mensen bij de RACB wakker zou schudden en zou aanzetten om vrijdag nog te reageren. Er kwam echter geen aankondiging enkel een vaag bericht werd er opgevangen als zou er ergens begin volgende week een mededeling komen. Maar wat kan men nog verwachten, elk nieuw kampioenschap komt nu toch te laat om nog uit te groeien tot een succes in 2012. Men zegt dat de RACB de deur nog openhield voor Christian Lahaye, die hoopte met nieuwe fondsen op zijn minst alsnog zijn troetelkind de BTCS (Sprint) te redden, maar die wegens een zwaar verkeersongeval enige tijd buiten strijd was. Ook van de Ven, die gisteren op de presentatie van de Supercar Challenge aanwezig was, droomt nog steeds van een eigen kampioenschap, zij het niet meer voor dit jaar maar voor 2013. Hij kwam alvast bij onze Nederlandse vrienden inspiratie opdoen voor zijn mogelijke nieuwe open serie. Of de RACB dit gaat toelaten, blijft nog de vraag, zeker nu de spanning tussen beide partijen hoog is opgelopen en mogelijk nog een juridisch staartje krijgt.

Het blijft spijtig en onbegrijpelijk dat de RACB zoveel tijd en moeite steekt in het mede organiseren van de Blancpain Endurance Series, de 24 uren van Spa en de GP van België, maar de nationale series en organisatoren  in de kou laat staan. Als we geen sabbatjaar kennen, krijgen we dit jaar op zijn best een (zoveelste) overgangsjaar met één serie in afwachting van een degelijke herstart in 2013. Als het dan al niet te laat is en de plaats van de Belcar en de BTCS definitief ingenomen is door de SOT, BGDC en/of Supercar Challenge. En wat kan men dit jaar nog aan vatten met de nationale weekends (First Races, Belgian Masters) die volledig rond de nationale series opgebouwd waren? Moet men die nog laten doorgaan en zo ja met welk programma? Wat er ook volgt de grote verliezers van deze poppenkast vertoning zijn de rijders, de teams, de circuits en de fans, in één woord de Autosport zelve en dat op het moment waarop men zich tot doel stelt om terug meer volk naar onze circuits te lokken, met de huidige instelling zal dat zeker niet lukken.

Foto: Marnik Mouchaers


   Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Nationaal op vrijdag 17 februari 2012 om 21:36


Andere publicaties op Racingworld.be...