Audi stelt nieuwe R18 e-tron quattro voor en maakt rijdersbezetting bekend (+foto's)

Audi heeft vanavond in het Duitse München haar nieuwste strijdwapen voorgesteld dat zal worden ingezet in het World Endurance Championship en uiteraard de 24h du Mans. De nieuwe hybride proto krijgt de benaming R18 e-tron quattro mee en zal in actie komen naast de herziene versie van de R18 van vorig seizoen, die nu de naam R18 ultra draagt. Qua rijdersbezetting was het opvallendste nieuws dat ex-Oreca piloot Loïc Duval het rijderscorps van Audi zal vervoegen.
Een grote verrassing was het natuurlijk niet, het was al langer geweten dat Audi een hydride LMP1 aan het ontwikkelen was. Vandaag werd na lang wachten Audi’s antwoord op Toyota’s hybride technologie voorgesteld in München. De R18 e-tron Quattro die door Audi in een opvallende flashy kleurenschema werd gestoken, zal geen gebruik maken van batterijen om de energie die bij het remmen wordt geoogst op te slaan, maar van een vliegwiel. Deze technologie is afkomstig van Williams Hybrid Power en zagen we al eerder aan het werk in de 911 GT3-R Hybrid van het zustermerk Porsche.
 
Zoals de naam Quattro al aangeeft werd ervoor geopteerd om de gerecupereerde energie naar de voorste aandrijfas te leiden, zodanig dat men kan spreken van een 4x4. De ACO-reglementen leggen echter de beperking op dat elektrische motoren op de vooras enkel in actie mogen treden boven de 120 km/u, dit om te voorkomen dat het systeem een te groot voordeel zou opleveren.
 
Naast de R18 e-tron quattro blijft Audi ook nog verdergaan met een gewone diesel proto, de hybride technologie is immers nieuw en men wil geen al te grote risico’s nemen door meteen al volledig over te stappen naar hybride. De R18 ultra werd parallel met R18 e-tron quattro ontwikkeld en beiden zullen begin mei in Spa hun debuut maken zodat er in totaal vier Audi’s aan de start zullen staan in de Ardennen. De rest van het WEC seizoen, behalve in Le Mans waar ook 4 wagens starten, zal Audi telkens één van elk type wagen inzetten. De voornaamste  wijzigingen zijn de nieuwe versnellingsbak en de verbeterde zichtbaarheid vanuit de cockpit.
 
Wat de rijdersbezetting betreft verwelkomt Audi Loïc Duval en Marco Bonanomi. De volledige verdeling van het rijderscorps voor de 24h du Mans en de 6u van Spa kan u hieronder terugvinden.
 
#1 R18 e-tron quattro

Marcel Fassler
Andre Lotterer
Benoit Treluyer
 
#2 R18 e-tron quattro
Allan McNish
Tom Kristensen

Dindo Capello
 
#3 R18 ultra
Loic Duval
Timo Bernhard
Romain Dumas

#4 R18 ultra
Marco Bonanomi
Mike Rockenfeller (afwezig in Spa wegens DTM)
Oliver Jarvis 
 
 
 

Foto's: Audi


   Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in 24H du Mans op woensdag 29 februari 2012 om 21:01


Andere publicaties op Racingworld.be...