Belgisch circuitgebeuren glijdt af naar een communautaire afrekening

Enkele weken geleden was iedereen het nog roerend eens dat de Belgische kampioenschappen kost wat kost moesten gered worden en was men verbolgen over de wending die het steekspel tussen SpeedWorld en de RACB nam. Nu echter zorgen de opeenvolgende berichten die de laatste dagen door de verschillende partijen werden rondgestrooid voor verdeeldheid in het autosportlandschap. Moet het nog gepreciseerd worden dat ook nu weer de standpunten verschillen naargelang aan welke kant van de taalgrens men staat. Wat de redenen tot deze meningsverschillen ook mogen zijn, nogmaals blijkt het hoe moeilijk het is in dit land om niet te verglijden in politieke spelletjes. Nochtans zou de Autosport centraal moeten staan en vereisen deze moeilijke tijden dat iedereen zijn eigenbelangen alsnog opzij zet.
Vrijdag moet de zoveelste belangrijke dag worden in het duel dat SpeedWorld en de RACB uitvechten om het behoud van de organisatie van de nationale circuitkampioenschappen. Een rechter zou moeten beslissen of SpeedWorld nog de middelen heeft om de kampioenschappen te organiseren en of er sowieso dit jaar nog een nationaal kampioenschap gewenst is. Daarom deed SpeedWorld een oproep aan alle piloten en teams om hun interesse in het doorgaan van een nationaal kampioenschap aan hun te melden via mail. Men moest niet lang wachten op een reactie van de RACB, die geprikkeld reageerde dat  SpeedWorld  buiten spel staat en niets te vragen heeft. Daarbij dreigde men met santies tegenover iedereen die ook maar zou deelnemen aan enig event door SpeedWorld georganiseerd. Terwijl de Vlaamse autosportmedia beide berichten publiceerde en geen standpunt innamen, sprongen enkele Waalse sites op de kar van de RACB en verweten SpeedWorld aan de basis te liggen van alle problemen. Eén site ging zover om SpeedWorld zelfs te vergelijken met een anonieme outlaw, op basis dat het opruiend bericht anoniem zou verstuurd zijn, dat terwijl het bericht wel een e-mail adres op naam bevatte.
 
Woensdag deed Laurent Voogt, koersdirecteur bij de races van SpeedWorld, er nog een schepje bovenop door enkel in de Franstalige media een communiqué te verspreiden waarin hij zich volledig afzet tegen zijn werkgever en daarbij zijn ontslag geeft. Hierbij verklaart hij hoe slecht hij behandeld werd en hoeveel geld hij verloren is aan SpeedWorld. Ontroerend wordt het wanneer hij zich voor 100% ten dienste stelt van de “nieuwe” organisator en bijna smeekt om er een job te krijgen. Deze bizarre ommezwaai wordt dan nog in bepaalde media toegejuicht en gaat vergezeld van hun steunbetuigingen. Blijkbaar zijn de heer Voogt en zijn supporters kort van geheugen en zijn ze vergeten dat de RACB nog niet zo lang geleden heeft medegedeeld dat iedereen die ooit van nabij of ver iets te maken heeft gehad met SpeedWorld voor goed van de nationale races verbannen werd. Of toch niet?

Het begint er meer en meer op te lijken dat de RACB en SpeedWorld  hun oorlog via de pers willen verder zetten. Hierbij trekt het zuidelijk deel van ons land, duidelijk partij voor de RACB en dus ook het Waalse Kronos. Nochtans is het aan de pers om objectief te berichten en alle partijen aan het woord te laten zonder partij te kiezen, een standpunt dat RacingWorld.be zal blijven innemen. Persoonlijke belangen moeten nu dringend opzij gezet worden, de situatie is te dramatisch. het gaat om het overleven van de nationale circuitracerij en dat omvat meer dan de wel betaalde job van enkelingen.

Foto: Marnik Mouchaers


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Nationaal op vrijdag 09 maart 2012 om 00:18


Andere publicaties op Racingworld.be...