AustraliŽ: McLaren confirmeert, Red Bull met wat geluk

Vodafone McLaren MercedesVodafone McLaren Mercedes
Iedereen hoopte op een spannende start van het seizoen en rekende er op dat met de nieuwe technische regels de rangorde eens duchtig door elkaar werd gegooid. Helaas, tweemaal helaas, alles leek bij het oude te blijven en we zagen opnieuw - op de laatste ronde na - een saaie race die wederom gedomineerd werd door McLaren en Red Bull. Mercedes en Renault leken na de kwalificaties mee te kunnen strijden voor de overwinning, maar al snel kregen ze te kampen met problemen. Het blijkt zeer moeilijk om in de zeer gespecialiseerde wereld van de formule 1 enige verandering te bewerkstelligen.
Sebastian Vettel - Red Bull RacingSebastian Vettel - Red Bull Racing
Jenson Button en McLaren zijn dus de winnaars van de Grote Prijs van AustraliŽ, de Britse rijder leidde van start tot finish en zijn positie kwam nooit in gevaar. Zonder de safety-car zou hij met een nog grotere voorsprong gewonnen hebben. Opvallend bij McLaren is dat Button de overhand nam op Hamilton en dat deze laatste Button blijkbaar niet kon volgen. Een ongelukkige pitstop en pech bij de neutralisatie maakten dat Hamilton zijn tweede plaats nog verloor aan Vettel. De Red Bullís waren net als in de kwalificaties minder snel dan de McLarenís, maar waren iets minder sletig met de banden en konden bovendien profiteren van een goed getimede tweede pitstop. Vettel werd uiteindelijk tweede en Webber vierde, nu afwachten of de Red Bullís hun achterstand op de McLarenís kunnen goed maken.

Wie nog heel veel werk heeft aan de wagen is Ferrari, de wagen is niet alleen te traag, bovendien is hij zeer veeleisend met de banden. Alonso kon dankzij zijn talent en de pech van anderen nog een vijfde plaats uit de brand slepen, maar zijn ploegmaat Massa bakte er weer niets van. De Braziliaan bleef steken in het middenveld en kwam uiteindelijk in aanrijding met zijn landgenoot Senna. Van Lotus werd na de wintertesten en de mooie prestatie gisteren van Grosjean veel verwacht. Helaas eindigde de race van de Fransman, die een slechte start nam, al in de tweede ronde na een contact met Maldonado. Door op te klimmen naar de zevende plaats toonde RšikkŲnen echter  dat de nieuwe Lotus goed geboren is. Ook Mercedes ontgoochelde, Schumacher verdween al snel uit de race met een geblokkeerde versnellingsbak en Rosberg viel uit in de laatste ronde, zonder ooit in aanmerking te komen voor het podium.

Een mooie prestatie was er ook voor Sauber dat beide wagens in de punten parkeerde, Kobayashi zesde en Perez achtste.  Williams kon ook heel wat punten pakken, maar Maldonado vergooide een mooie zesde plaats door in de laatste ronde te slippen op de kerbs en alzo zijn wagen in het decor te planten. Voordien was zijn teamgenoot Senna in aanraking gekomen met Massa, maar de Williams lijkt alvast heel wat competitiever dan verleden jaar. Ook de Toro Rosso rijders werkten een mooie wedstrijd af en Ricciardo haalde twee punten binnen. Debutant Vergne bleef in het kielzog van zijn teammaat en leek ook een puntje te pakken, maar in een chaotische laatste ronde verloor hij nog een plaatsje aan di Resta. Zo pakte Force India het laatste puntje, maar van de wagen werd wel meer verwacht na de prestaties tijdens de winter. Glock bracht zijn Marussia over de streep terwijl Pic op het einde naar binnen werd geroepen om zijn motor te sparen nadat een probleem met de oliedruk ontdekt werd. Geen van beide Caterhamís zag het einde van de race.

Volgende weekend mogen we ons opmaken voor de Grote Prijs van MaleisiŽ, met hopelijk een iets spannender verloop van de race.  

Uitslag:
Jenson Button - McLarenJenson Button - McLaren

1. Jenson Button, 58 ronden
2. Sebastian Vettel, op 2.1 s
3. Lewis Hamilton, op 4.0 s
4. Mark Webber, op 4.5 s
5. Fernando Alonso, op 21.5 s
6. Kamui Kobayashi, op 36.7 s
7. Kimi RšikkŲnen, op 38.0 s
8. Sergio Perez, op 39.4 s
9. DaniŽl Ricciardo, op 39.5 s
10. Paul di Resta, op 39.7 s
11. Jean-Eric, Vergne, op 39.8 s
12. Nico Rosberg, op 57.6 s
13. Pastor Maldonado, op 1 ronde
14. Timo Glock, op 1 ronde
15. Charles Pic, op 5 ronden
16. Bruno Senna, op 6 ronden


Foto's: Georges De Coster


   Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zondag 18 maart 2012 om 20:48


Andere publicaties op Racingworld.be...