Maleisië: Opnieuwe volledige eerste startrij voor McLaren

Lewis Hamilton - McLaren MercedesLewis Hamilton - McLaren Mercedes
Zoals een week geleden in Australië krijgen we morgen opnieuw een startopstelling waar de voorste lijn ingenomen wordt door beide McLaren's. Hamilton was ongenaakbaar en Button kon in de laatste minuut een uitstekende Schumacher naar de tweede rij verwijzen. Ook Lotus kon weer goed mee en bracht beide wagens tot in het derde deel van de kwalificaties. Beide Red Bull's geraakten natuurlijk ook tot kwalificatie 3, maar lijken niet meer opgewassen tegen de McLaren en Mercedes wagens. Voor Ferrari was het zoals verwacht nog moeilijker, Massa geraakte met moeite door tot Q2, Alonso ging door tot de laatste kwalificatie maar stond daar machteloos met een negende tijd als gevolg.
De Mclaren is dus de te kloppen wagen dit seizoen, evenals in Australië staan beide wagens op de eerste lijn. Het is overigens sinds 2007 geleden dat McLaren nog eens twee GP's na elkaar de eerste startrij opeiste. Liet Hamilton er vandaag geen twijfel over bestaan wie de snelste was, dan moest Button op het laatste nog alles uit de kast halen om een ontketende Schumacher van de eerste lijn te houden. Schumacher start uiteindelijk als derde. Even leek ook Lotus te kunnen meedingen naar de eerste plaatsen, Räikkönen was zelfs de snelste in Q2, maar uiteindelijk bleef de Fin hangen op plaats vijf terwijl Grosjean de zevende tijd neerzette. Räikkönen gaf aan dat zijn Lotus over de nodige snelheid beschikt om vooraan te kwalificeren, maar momenteel kan de voormalig wereldkampioen dat potentieel nog niet naar buiten brengen; naar eigen zeggen door een foutje. De Fin zal overigens vijf plaatsen naar achter op de grid gezet worden omdat de versnellingsbak op zijn wagen gewisseld werd nadat in Australië de radiator van de E20 niet volledig vrij was, waardoor de behuizing van de versnellingsbak het geen volledige racelengte meer zou uitzingen.

De Red Bull’s zijn niet ver af van de McLaren's en de Mercedes', maar gaven nooit de indruk beide Duitse merken te kunnen bedreigen. Nooit zagen we Vettel kans maken op een tijd bij de snelsten en bovendien moet de wereldkampioen ditmaal zijn ploegmaat Webber zelfs voorlaten. Bij Ferrari loopt het nog steeds voor geen meter en Alonso moest al zijn talent boven halen om de wagen naar de negende tijd te loodsen, al had de Ferrari van de Spanjaard te kampen met KERS-problemen. Massa had dan weer zachte banden nodig om door te kunnen stoten naar de tweede kwalificatie, maar bleef daar onherroepelijk steken. De Toro Rosso’s waren heel wat minder competitief dan gisteren en het was Perez met de Sauber die kon doorstoten naar Q3. Ook Williams deed het niet slecht met Maldonado en Senna respectievelijk op plaatsen elf en dertien. HRT kon ditmaal met beide wagens onder de grens van de 107% geraken en beide wagens komen morgen voor het eerst dit jaar aan de start.

Startopstelling:
01. Lewis Hamilton
02. Jenson Button
03. Michael Schumacher
04. Mark Webber
05. Sebastian Vettel
06. Romain Grosjean
07. Nico Rosberg
08. Fernando Alonso
09. Sergio Perez
10. Kimi Räikkönen (vijf plaatsen teruggezet wegens wisselen versnellingsbak)
11. Pastor Maldonado
12. Felipe Massa
13. Bruno Senna
14. Paul di Resta
15. Daniel Ricciardo
16. Nico Hülkenberg
17. Kamui Kobayashi
18. Jean-Eric Vergne
19. Vitaly Petrov
20. Timo Glock
21. Charles Pic
22. Pedro de la Rosa
23. Narain Karthkeyan
24. Heikki Kovalainen (vijf plaatsen terug wegens inhalen onder rood in Australië)

Foto: Vodafone McLaren Mercedes


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zaterdag 24 maart 2012 om 17:05


Andere publicaties op Racingworld.be...