VLN: Marc VDS maakt kennis met de legendarische Nordschleife

Marc VDS Racing - BMW Z4 Marc VDS Racing - BMW Z4
Afgelopen zaterdag zakte Marc VDS Racing af naar de Nordschleife om zich voor te bereiden op een eerste deelname aan de 24 uur van de Nürburgring. Deze befaamde etmaalrace op de eindeloze omloop draagt een grote reputatie; wie het circuit, de natuurlijke elementen en de talloze concurrenten op de baan beheerst, kan zich zowaar overal uit de slag trekken. Met dit in het achterhoofd trokken Bas Leinders, Markus Palttala en Maxime Martin erop uit om alvast een gevoel te krijgen met Marc VDS BMW Z4 GT3.
Het Marc VDS Racing Team werkt dit seizoen naast de Blancpain Endurance Series ook twee manches van de Duitse VLN Series én de prestigieuze 24 Uur van de Nürburgring af. Ter voorbereiding op de 24 Uur van de Ring maakte het Marc VDS Racing Team afgelopen weekend met succes een eerste kennismaking met de beruchte Nordschleife. Komend weekend zal het team vervolgens deelnemen aan de eerste VLN wedstrijd over vier uur, om eind april terug te keren voor de derde manche. Hieronder kan u alvast de reacties van het rijderstrio terugvinden.
 
Markus Palttala:
“Ik weet hoe het hier draait en keert, maar vandaag reed ik er voor het eerst met een GT-wagen van meer dan 250 pk. Op sommige plaatsen op het circuit reed ik bijna 100 km/u sneller dan voordien. Dat scheelt toch een slok op een borrel. Tijdens mijn eerste run had ik de indruk opnieuw een rookie te zijn. Maar van bij de start voelde het goed aan en ik heb heel veel plezier beleefd aan mijn acht of negen ronden. Je hebt echter veel meer nodig dan dat om dit circuit helemaal te doorgronden. Vandaag reden we hier om te leren en dat zullen we ook nog tijdens de twee VLN-races en zelfs tijdens de 24 Uur nog doen, geloof me vrij.”
 
Maxime Martin:
"De Nordschleife is best een leuke omloop. Voor we hier vandaag met de BMW Z4 GT3 in actie kwamen hadden we al wat op de simulator gereden en wisten we dus wel enigszins wat er aan zat te komen. Hoewel we vandaag niet echt op zoek gingen naar een set-up om de snelste tijd neer te zetten, bleek de auto makkelijk te besturen en onder de knie te krijgen. Daar ben ik heel blij om. Nu moeten we tijdens de VLN races nog meer ervaring opdoen. Na vandaag kijk ik er echt naar uit om op de Nordschleife te racen.”
 
Bas Leinders:
“Vandaag reed ik voor de eerste keer op de Nordschleife. Ik had geprobeerd om het circuit via een videogame te leren kennen, maar een PlayStation is niet echt mijn ding. Het viel me veel makkelijker om het circuit aan het stuur van een echte wagen te leren kennen. Vandaag was het prachtig weer, perfecte omstandigheden voor een eerste kennismaking met het circuit. Bovendien boezemde de auto heel wat vertrouwen in. Nu moeten we in de aanloop naar de 24 Uur van de Nürburgring gewoon zoveel mogelijk op dit circuit rijden, vandaar onze deelname aan de twee VLN-manches hier. Tijdens de 24 Uur zal het immers ook aanpassen worden aan de wisselende omstandigheden van de omloop: olie, regen, mist, je krijgt het hier in de ‘Grüne Hölle’ allemaal voorgeschoteld. Bovendien moeten we het opnemen tegen rijders die hier al duizenden ronden hebben afgewerkt en perfect weten hoe de omstandigheden de omloop beïnvloeden.”
 
Sébastien Metz (technisch directeur):
“De afgelopen weken waren heel druk voor het team. We moesten eerst de auto voor de Blancpain test in Paul Ricard opbouwen en die dan omvormen voor de kennismaking met de Nordschleife vandaag. Dat betekent dat iedereen, ook de ingenieurs van BMW, een paar dagen tot heel laat moest doorwerken. Maar al dat harde werk leverde resultaat op, de wagen liep bij beide tests als een trein. Vandaag hebben we niet veel aan de wagen veranderd, om niet aan de track time van de rijders te knabbelen. Toch waren ze alle drie tevreden over de set-up, en konden ze heel veel aspecten van de omloop leren. Er staat ons een enorme taak voor de boeg, want we hebben nooit eerder een vergelijkbare wedstrijd afgewerkt. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat we voor de 24 Uur van de Nürburgring helemaal klaar zullen zijn.”


Foto: Vincent Wouters


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Internationaal op maandag 26 maart 2012 om 08:21


Andere publicaties op Racingworld.be...