GT3-wagens met onmiddelijke ingang toegelaten in ELMS

GT3's toegelaten in ELMSGT3's toegelaten in ELMS
De organisatie van European Le Mans Series maakte vandaag bekend dat het de deuren open zet voor GT3-bolides. Het kampioenschap maakt momenteel een moeilijke periode door, getuigen daarvan zijn het schrappen van de manche op Zolder en het lage deelnemersaantal (21) in Paul Ricard. De organisatie voorzag voor dit seizoen reeds een GTC-klasse in een poging om het veld alvast wat aan te dikken, de respons was echter nihil voor de Franse openingsmanche. Nu heeft men in samenspraak met de ACO dan maar beslist om met onmiddellijke ingang deze klasse open te stellen voor GT3’s.
‘GTC’ was oorspronkelijk uitsluitend voorbehouden voor cupwagens (Porsche, Ferrari, Lotus) maar de klasse zal vanaf nu dus ook openstaan voor het rijkelijk gevarieerde GT3-veld. Reeds vanaf de eerst volgende manche te Donington (13-15 juli) zullen volgende wagens worden toegelaten: Aston Martin V12 Vantage GT3, Audi R8 LMS, BMW Z4 GT3, Ferrari F458 Italia GT3, Lamborghini Gallardo LP600+, McLaren MP4-12C GT3, Mercedes SLS AMG GT3, Porsche 997 GT3-R.
 
Deze wending kan op zijn minst opvallend genoemd worden aangezien ‘GT3’ het geesteskind is van Stéphane Ratel/SRO. Hoewel de wagens al over een eigen Balance of Performance (BoP) beschikken, zal de organisatie hun prestaties naar eigen visie balanceren zodanig dat ze qua rondetijd zullen aansluiten achter de GTE-bolides. Daar GT3’s vandaag de dag al zo ver ontwikkeld zijn dat ze GTE-rondetijden evenaren en zelfs achter zich laten, zullen deze wagens sterk moeten worden ingetoomd om concurrentie tussen beide klasses te vermijden.

Hoewel dit natuurlijk een ingrijpende maatregel is voor de organisatie en de ACO, kan men zich natuurlijk ook de vraag stellen waarom GT3-wagens al niet konden worden toegelaten in Zolder…?
 

Foto: Berns/SRO


   Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in ELMS op vrijdag 20 april 2012 om 21:39


Andere publicaties op Racingworld.be...