Zolder: Matt Halliday (Porsche) grijpt pole - Laurens Vanthoor (Audi) vijfde

Exim Bank Team China - Porsche 911 GT3-R Exim Bank Team China - Porsche 911 GT3-R
De zon scheen dan wel op deze vroege zaterdagochtend, het circuit van Zolder lag er echter nog steeds nat bij voor de drie kwalificatiesessies die de grid voor de kwalificatierace later op de dag bepalen. De verraderlijke baan stond garant voor veel geslip en gedrift ondanks het feit dat de wagens zijn uitgerust met de nodige hulpmiddelen als ABS en tractiecontrole. De uiteindelijke pole voor de eerste race ging naar de Mühlner Porsche van Matt Halliday en Mike Parisy, voor de WRT Audi #32 en de Lamborghini #25.
Valmon Racing Team Russia - Aston Martin DBRS9Valmon Racing Team Russia - Aston Martin DBRS9
In de eerste van de drie kwalificatieheats vallen traditiegetrouw drie wagens af zodanig dat er nog veertien wagens doorstoten naar de volgende sessie. Alle Belgen kwamen in deze sessie in actie en alle drie parkeerden ze hun wagen in de top 14. Maxime Martin toonde nog maar eens zijn talent en reed in zijn sterk verouderde Aston Martin naar een knappe tiende tijd in deze moeilijke omstandigheden. Voor McLaren oogt het van kwaad naar erger te gaan, Grégoire Demoustier viel met zijn Britse GT meteen buiten de top 14. De Ford GT en de tweede Aston Martin DBRS9 waren geheel verwacht de overige twee afvallers. De All Inkl Mercedessen voelden zich als vissen in het water en noteerden de twee snelste tijden met een marge van een goede halve seconden op de rest van het veld.
 
All - Inkl Münnich Motorsport - Mercedes- Benz SLS AMG GT3All - Inkl Münnich Motorsport - Mercedes- Benz SLS AMG GT3
In Q2 begon er zich al een lichte droge lijn af te tekenen. Onze Noorderbuur Yelmer Buurman kon de baan het beste lezen en snelde naar de besttijd, een kwartseconde voor de Reiter Lamborhini van Tomas Enge en de All Inkl Mercedes van Marc Basseng. Opvallendste afvallers waren ditmaal de twee AF Corse Ferrari’s die hun sterke vorm van in het droge lijken kwijtgespeeld. Mathias Lauda keek met lede ogen toe hoe hij in contrast met de andere Vita4One BMW slecht de elfde chrono kon posten en Stef Dusseldorp bevestigde nogmaals de slechte vorm van de McLaren en kwam niet verder dan P10.
 
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMSBelgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
In Q3 waren de baancondities zodanig geëvolueerd dat de slicks werden bovengehaald. Matt Halliday opteerde meteen voor droogweerbanden en noteerde direct een kanontijd  die later niet meer zou geëvenaard worden. Frank Stippler profiteerde voor Audi optimaal van de omstandigheden om uiteindelijk op slechts een tiende achterstand te stranden op P2. De Reiter Lamborghini van Peter Kox en Darrel O’Young had het in de twee eerste sessie nog moeilijk op de regenbanden, maar op slicks stuurde O’Young de wagen naar een knappe derde tijd. Laurens Vanthoor, de enige Belg in Q3, mag straks van op de vijfde plek op de grid vertrekken.

Foto's: Marnik Mouchaers & Martijn Wouters


   Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in GT1 op zaterdag 21 april 2012 om 10:12


Andere publicaties op Racingworld.be...