Spanje: Hamilton op pole voor verrassende Maldonado (update: Maldonado op pole)

Lewis Hamilton heeft nog maar eens de beste tijd neergezet tijdens de kwalificaties, de Brit start morgen in Barcelona van op de pole voor een sterk rijdende Pastor Maldonado. Hamilton speelde het tactisch goed door een setje zachte banden te sparen voor de derde kwalificatie, zo kon niemand hem bijhouden, ook niet de verrassende Maldonado die tijdens Q2 nog de snelste van allemaal was. Alonso laat de Spanjaarden hopen op een Spaanse overwinning door als derde aan te tikken, terwijl zijn ploegmaat Massa weer ontgoochelde. Vettel, gisteren nog tweede snelste in de vrije trainingen stootte door naar Q3 maar reed daar slechts één ronde, waarschijnlijk om banden te sparen.
De vraag bij de start van Q1 is of men harde of zachte rubbers laat steken, best zou zijn om de zachte banden te sparen maar op de harde rubber riskeert men te traag te zijn om door te stoten naar de volgende sessie. Uiteindelijk kiest iedereen voor de zachte compounds. Hamilton zet de snelste tijd neer en de vaste zes afvallers worden vergezeld door Bruno Senna, die in zijn snelste ronde van de baan ging.

Bij de tweede kwalificatie rijdt Hamilton al snel een zeer scherpe tijd, een halve seconde beter dan Webber die dan tweede ligt. Het blijft spannend want de tijden liggen dicht bij elkaar en steeds staat er iemand anders bij de afvallers. Maar dan rijdt Maldonado een superronde en geeft hij iedereen het nakijken. Button en Webber laten zich verrassen en mogen niet door naar Q3. Button krijgt zijn wagen maar niet ideaal afgesteld en Webber was iets te vroeg al naar binnen gegaan. Massa reed de traagste tijd. Kobayashi valt stil op de baan en zal dus niet kunnen deelnemen aan Q3 ondanks dat hij binnen de top tien eindigde.

In Q3 rijdt Vettel slechts één rondje en komt vervolgens binnen zonder een tijd neer te zetten. Ondertussen is Hamilton onderweg en pakt de voorlopige pole. De laatste twee minuten worden nog spannend, Alonso is even de snelste maar wordt geklopt door alweer Maldonado. Dan komt Hamilton nog over de lijn op zijn zachte banden en zet iedereen op zijn plaats, snelste tijd. De Brit valt nog wel stil in zijn uitloopronde.

Ondanks dat Narain Karthikeyan geen tijd binnen de 107% grens reed mag hij morgen toch starten in de Grote Prijs, dat heeft de organisatie beslist.


Update: omdat hij wegens een brandstoftekort zijn uitloopronde niet uitreed en dus zijn wagen niet in het parc fermé bracht, werd Hamilton later op de dag gediskwalificeerd. Zijn tijden komen te vervallen, de Brit zal morgen starten achteraan het veld.  


Grid:

1. Lewis Hamilton (gediskwalificeerd, zal als laatste starten)
2. Pastor Maldonado
3. Fernando Alonso
4. Romain Grosjean
5. Kimi Räikkönen
6. Sergio Perez
7. Nico Rosberg
8. Sebastian Vettel
9. Michael Schumacher
10. Kamui Kobayashi
11. Jenson Button
12. Mark Webber
13. Paul di Resta
14. Nico Hülkenberg
15. Jean-Eric Vergne
16. Daniel Ricciardo
17. Felipe Massa
18. Bruno Senna
19. Vitaly Petrov
20. Heikki Kovalainen
21. Charles Pic
22. Timo Glock
23. Pedro de la Rosa
24. Narain Karthikeyan (buiten de 107% snelste tijd maar mag starten)


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zaterdag 12 mei 2012 om 18:25


Andere publicaties op Racingworld.be...