Mr. Cobra, Carroll Shelby overleden

Donderdag overleed op 89 jarige leeftijd de Amerikaan Carroll Shelby. Shelby was vooral gekend als oprichter van de Shelby-American onderneming, die de wereld de AC Cobra zou schenken. Shelby werkte ook mee an de ontwikkeling van de fameuze Ford GT40. Voordat hij naam zou maken als constructeur was Shelby een meer dan gemiddeld piloot die het schopte tot de Formule 1 en ook de 24 uren van Le Mans won.
Carroll Hall Shelby was einde jaren vijftig van vorige eeuw bezig aan een mooie autosportcarrière toen hij om gezondheidsredenen moest stoppen met racen. Hij reed ondermeer acht Grote Prijzen en won tevens in 1959 de 24 uren van Le Mans tezamen met Roy Salvadori op een Aston Martin DBR1. Hij stichtte het bedrijf Shelby-American en begon met de opbouw van sport- en racewagens. Hij kocht de licentie van de AC sportwagen en bouwde er een zware Ford motor in, de AC Cobra was geboren. De wagen werd een legende en behaalde vele internationale successen ondermeer in Le Mans.

Shelby kreeg de officiële steun van Ford en ontwikkelde een opvolger voor de Cobra deDaytona Coupé. Shelby zou door Ford ook ingelijfd worden bij het ontwikkelingsprogramma van de roemruchte Ford GT40. De samenwerking met Ford leverde daarna nog opgefokte versies van de Mustang op onder naam Shelby GT350 en GT500. De oliecrisis begin jaren 70 betekende ook het einde van de Amerikaanse super sportwagens. Shelby trok zich terug uit de auto-industrie maar werd later door zijn vriend Iacocca overtuigd om bij Chrysler te komen en mee te werken aan het project dat zou leiden tot de Chrysler Viper. Naast auto’s had Shelby ook een passie voor paarden en historische vliegtuigen.


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Internationaal op zaterdag 12 mei 2012 om 20:16


Andere publicaties op Racingworld.be...