24H Spa: Een niet te missen sportief en feestelijk evenement!

Sinds de Total 24 Hours of Spa met GT's verreden worden, is het evenement aan een opmars aan het internationale autosportfirmament begonnen. Op 26, 27, 28 en 29 juli staat de editie 2012 op het programma, een editie die de ingeslagen weg naar de top nog maar eens zal bevestigen. Niet minder dan 80 wagens, die aan de FIA GT3-normen beantwoorden, staan op de deelnemerslijst. Een ongekend hoogtepunt! Het gaat hier immers om een wereldrecord van het aantal ingeschreven wagens in één en dezelfde categorie. We maken ons dus op voor de mooiste uithoudingsrace voor GT-wagens, wagens die de norm zijn in diverse nationale en internationale autosportcompetities.
Dergelijk deelnemersveld maakt dan ook dat de Total 24 Hours of Spa tot de grootste uithoudingsraces van de wereld behoort. In 2001 maakten de toerismewagens plaats voor de GT's en sommige reacties waren destijds verwonderd, zelfs sceptisch. De wedstrijd in de Belgische Ardennen is sindsdien begonnen aan een opmars en is onderdeel van de SRO Group. Waar het de GT1's en GT2's waren die in de beginjaren het mooie weer uitmaakten, zijn het nu dus de GT3's. Dat resulteerde ondertussen al in een onwaarschijnlijke editie 2011, met al al de grote merken op de affiche. Ook nu weer is dat het geval: Ferrari en Porsche versus BMW, Audi, Mercedes, McLaren, Lamborghini, Aston-Martin, Nissan, Jaguar of Dodge: wie doet beter?

Het feit dat de Total 24 Hours of Spa nu deel van de Blancpain Endurance Series uitmaakt en geldt het als het hoogtepunt van de competitie, maakt dat we onwillekeurig terugdenken aan de jaren '80 en het EK voor Toerismewagens. Vandaag zal ieder zichzelf respecterend GT-team de verplaatsing naar de Ardennen maken. De deelnemerslijst raakt voller en voller en wat we nu al weten is dat er heel wat mooi volk op de startgrid van de wedstrijd zal staan. Het laatste weekend van juli kondigt zich onwaarschijnlijk aan...

Bereikbaar en gezellig

Net zoals andere mythische races over 24 uur, is de Total 24 Hours of Spa, een evenement waar de algemene sfeer zeer bepalend is. Naar goede gewoonte zal ook deze editie er weer één zijn, waar bereikbaarheid en gezelligheid hand in hand gaan. Langs de piste vinden we de echte fans, de pur sang raceliefhebbers, maar evenzeer de families die van het enorme spektakel willen genieten. Eigenlijk vormt de Total 24 Hours of Spa een perfect tweede familieluik na de Francofolies de Spa, die enkele dagen eerder plaats vinden.

Het aperitief op woensdagnamiddag ligt volledig in de lijn van het hele evenement. In het centrum van Spa verzamelen zich de wagens en de rijders. Zij zijn, zonder VIP-ruimtes, badges of andere passen, perfect voor iedereen bereikbaar. Na een zeer gesmaakte handtekeningensessie, waar zowel de internationale sterren als de snelle Belgen meer dan eens zullen gesolliciteerd worden, keren de helden terug naar het circuit. En dat de Belgen niet kansloos zijn, bewees Audi WRT vorig jaar nog.

Één van de nieuwigheden voor de editie 2012 van de Total 24 Hours of Spa is het feit dat in Spa ook de wagens van de andere wedstrijden hun opwachting zullen maken. Zo zullen onder meer de deelnemers aan de Lamborghini Trofeo of het Belgian Racing Car Championship, de verplaatsing naar de hoofdstad van het water maken. Uiteraard gaan ook zij via de openbare weg terug naar het circuit, een verplaatsing die u live op TV kan volgen!

Van de Nordschleife naar de parel der Ardennen

De strijd om de zege in de wedstrijd en het titelgevecht in de Blancpain Endurance Series zullen einde juli uiteraard centraal staan. Toch is het ook uitkijken naar een nieuwe trofee, die nog maar zeer recent het levenslicht zag. Om de vriendschapsbanden tussen de 24 Uur van de Nürburgring, verreden op de legendarische Nordschleife, en de Total 24 Hours of Spa in de verf te zetten, werd een 24H Trophy in het leven geroepen. Deze trofee gaat naar het team dat over de twee proeven het meest regelmatige zal zijn.

Na de wedstrijd in Duitsland, midden mei, leidt Audi Sport Team Phoenix, winnaar met Basseng, Haase, Stippler en Winkelhock en ook goed voor de vijfde plek dankzij Fässler, Mies, Rast en Stippler, de debatten. Als er één team nog niet zijn laatste woord in deze strijd gezegd heeft, dan is het echter wel Marc VDS Racing, dat met de BMW Z4 GT3 voor Maxime Martin, Bas Leinders en Markus Palttala heel knap vierde werd in de Duitse uithoudingsrace. Vergeet bovendien niet dat hetzelfde trio in de BMW Z4 GT3 zorgde voor een onwaarschijnlijke reeks van vier opeenvolgende zeges in de Blancpain Endurance Series en ook nog eens goed was voor de pole in de Total 24 Hours of Spa in 2011, op het actief van een zekere Maxime Martin. Opgepast ook voor de heren van BMW Team Vita4One, ook goed voor een top 10 op de Ring…

Een aantrekkelijk voorprogramma

Een uitzonderlijke hoofdschotel verdient een exquis voorgerecht... Meer dan eens wordt het weekend van de Total 24 Hours of Spa gekruid met schitterende races in de aanloop naar de 24-uursrace. Vanaf vrijdagochtend staan er een reeks aantrekkelijke races op het programma. We hebben het dan over de Cooper Tires British F3 International Series, de prestigieuze Lamborghini Blancpain Super Trofeo, het nieuwe Belgian Racing Car Championship (BRCC) dat maar liefst driemaal aantreedt, met twee sprints van 30 minuten en een semi-endurance van 60 minuten! En met een uitermate gevarieerd startveld mogen we ons aan het beste verwachten… Voeg daar nog de JK Racing Asia Series aan toe, waar de gevechten tussen de jonge leeuwen legio zullen zijn, en het publiek op de mooiste omloop ter wereld zal niet anders dan kunnen genieten…

Party time!

Ook naast de piste belooft het weekend van de Total 24 Hours of Spa 2012 bijzonder aantrekkelijk te worden, met een schitterend en indrukwekkend feestprogramma! Bovenaan de affiche staat Faithless, de groep die een exclusief Europees optreden met de Faithless All Star DJ Set zal verzorgen. Sister Bliss en Maxi Jazz doen het na een meer dan spetterende opener, met name Milk Inc., met DJ Regy en de aantrekkelijke Linda Mertens. Spetteren zal het doen in de commerciële zone van het circuit van Spa-Francorchamps op zaterdagavond, daar mag u van op aan!

Het publiek van de Total 24 Hours of Spa kan ook genieten van het totaal vernieuwde LOTTO 24H VILLAGE, met concerten, de uitermate gesmaakte Temptation Car Wash Girls en heel wat andere verrassingen... Er zijn ook winkeltjes, reuzenschermen, een tentoonstelling van Supercars in de paddock, vuurwerk, een gezellig feestje, een kids village, luchtballonen... de bezoekers van de wedstrijd in de Ardennen zullen zich zeker niet vervelen en dat zonder één euro extra uit te geven, eens het polsbandjes voor de 24-uursrace is betaald...

De 24 Uur gaat mee met zijn tijd

Om de dienstverlening naar het publiek gevoelig te verbeteren, gaan de organisatoren van de Total 24 Hours of Spa, uiteraard met hun tijd mee. Zo is er een opvallende nieuwigheid voor de editie 2012: alle toeschouwers die over een smartphone beschikken, krijgen permanent toegang tot het klassement van de wedstrijd via een QR code (zie hier onder) die op de polsbandjes gedrukt wordt. Zo gaan amusement en het op de voet volgen van de race heel het weekend hand in hand!

RACB press


   Dit artikel werd gepubliceerd op donderdag 07 juni 2012 om 15:02


Andere publicaties op Racingworld.be...