Valencia: Alonso wint en wordt leider in tussenstand na opgaves Vettel en Hamilton

Podium na de GP van EuropaPodium na de GP van Europa
Fernando Alonso zegevierde vandaag voor eigen publiek en neemt dankzij de punten van de overwinning de leidersplaats in de tussenstand voor het WK over. De Spanjaard was nochtans slechts van op de elfde plaats op de grid vertrokken, maar profiteerde optimaal van pech bij wereldkampioen Vettel om zo de eerste rijder met twee zeges uit het seizoen 2012 te worden. Lewis Hamilton zag een potentiële podiumplaats verloren gaan na een contact met Maldonado, terwijl Kimi Räikkönen de tweede plaats mocht opeisen. Ook vreugde in het Mercedes-kamp waar Michael Schumacher voor het eerst sinds zijn terugkeer mee op het podium mocht.
Sebastian Vettel domineerde eenvoudigweg de eerste wedstrijdhelft. De Duitser behield autoritair de leiding, bouwde als vanouds in geen tijd een voorsprong van meerdere seconden uit en had de wedstrijd eigenlijk volledig in handen. Meer moet er over het eerste deel van de GP van Europa in Valencia niet gezegd worden. De wedstrijd kreeg echter de nodige schwung toen Jean-Eric Vergne in een contact met Heikki Kovalainen zijn achterband beschadigde en er in ware Gilles Villeneuve-stijl als een gek mee naar de pits reed. Voor de box wachtte de Fransman de opgave, maar belangrijker was dat de wedstrijdleiding de safety car de baan op stuurde om de baanposten de tijd te geven de brokstukken van de Vergne's avontuurtje op te ruimen. Vergne kreeg voor zijn actie later een boete opgelegd en zal bij de volgende race 10 plaatsen op de grid achteruit gezet worden.

Alonso lag ondertussen op een vierde plaats, na leider Vettel, een verbluffende Grosjean en Hamilton. Alle rijders konden dankzij de neutralisatie de achterstand van om en bij de halve minuut op Vettel wegwissen. Bij de herstart liet Alonso zien uit welk hout hij gesneden is door zowel Hamilton als Grosjean te passeren. Luttele ogenblikken later bood die tweede plaats Alonso plots de leiding wanneer Sebastian Vettel zijn Red Bull met mechanische problemen moest parkeren. De Duitser was furieus door de opgave en besefte dat hij een enorm slechte zaak in de tussenstand voor het WK doet. Grosjean deed wat van hem verwacht werd, aanklampen, maar moest met nog een kleine twintig ronden te gaan zijn Lotus-Renault aan de kant zetten met een alternatorprobleem.

Alonso reed een magistrale eindfase waarin hij de voorsprong op achtervolgers Hamilton en Räikkönen onder controle hield. Wanneer twee ronden voor het vallen van de zwart-wit-geblokte vlag Lewis Hamilton zijn Waterloo beleefde met zijn Pirelli's, profiteerde Räikkönen om ijskoud de tweede plaats over te nemen. Wanneer Maldonado ook een plaatsje trachtte te winnen op Hamilton, liep het voor beide rijders meteen "goed fout". Maldonado werd buiten het circuit gedwongen door Hamilton, maar de Venezolaan stuurde zijn Williams bruusk terug de piste op, recht in de zijkant van Hamilton's McLaren. Opgave in de bandenstapel en een nulscore op de tabellen voor de Brit, terwijl Maldonado zonder voorvleugel nog als tiende finishte. De Williams-rijder zou voor het manoeuvre na de wedstrijd nog met een tijdstraf van twintig seconden worden bedacht waardoor hij terugviel naar P12 en teamgenoot Senna het puntje van de tiende plaats in zijn schoot geworpen kreeg.

Michael Schumacher profiteerde van de commotie vooraan het veld en ging daarnaast, met Mark Webber in zijn zog, in extremis nog voorbij aan de beide Force India's om zo zijn eerste podium te claimen in jaren. Mark Webber breide al bij al nog een positief einde aan zijn zondag nadat hij van op P19 moest starten en doet een uitstekende zaak in de tussenstand voor het WK. Rosberg plaatste zijn Mercedes nog tussen beide Force India's, terwijl Button en Perez de wedstrijd respectievelijk als achtste en negende afsloten. Felipe Massa reed een sterke wedstrijd, tot een incident met Kobayashi hem deed terugvallen in het veld. Daarnaast blunderde Ferrari wederom door bij de pitstop een band van het zachte Pirelli-rubber te monteren linksvoor, terwijl de overige drie wielen van de hardere compound waren. Caterham had lang uitzicht op haar eerste punt in de F1, maar Vitaly Petrov viel in de spannende eindfase terug in het veld.

In de tussenstand bij de rijders grijpt Fernando Alonso de leiding met 111 punten, voor Mark Webber (91), Hamilton (88), Vettel (85), Rosberg (75) en Räikkönen (73). Enkel Red Bull ziet dus twee piloten in de top 4 staan, terwijl bij Ferrari de situatie dermate schrijnend is dat Alonso zijn leiding in het WK zou behouden zelfs wanneer je van zijn 111 punten de score van Massa (11 stuks) zou aftrekken. Een logisch gevolg is dus dat Red Bull nog steeds leidt bij de constructeurs (176 punten), voor McLaren (137), Lotus (126) en Ferrari (122).

De volgende Grote Prijs is die van Groot-Brittannië op 8 juli.

Foto: Pirelli


   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Formule 1
op zondag 24 juni 2012 om 19:08


Andere publicaties op Racingworld.be...