Superstars Series: Spa: Voorbeschouwing van de organisatoren

Black Team - Ferrari F458Black Team - Ferrari F458
De Superstars Series staan uiteraard bovenaan de affiche het komende weekend, maar ook andere raceklassen zijn meer dan de verplaatsing naar Spa waard. Één ding hebben alle races gemeen, ze zijn allemaal van het type sprint, wat maakt dat het ritme op de mooiste omloop te wereld zaterdag en zondag heel hoog zal liggen.
Zoals de naam het al zegt, is de GT Sprint een combinatie van GT en sprint! GT2, GT3 en GT Cup vormen een deelnemersveld met een behoorlijke delegatie Ferrari, gaande van de F458 Italia tot de  F430. Het merk vinden we dan ook  bovenaan het kampioenschap terug, want Andrea Palma leidt de debatten met 171 punten, tegen 98 voor Glauco Solieri. Deze laatste wil absoluut terugkomen op de leider tijdens het weekend in de Ardennen. Hij zet dan ook de grote middelen in en komt naar ons land met een Porsche 997 RSR klaargestoomd door de Italiaanse Porsche-specialist Autorlando.
“Spa-Francorchamps is één van mijn lievelingscircuits en de Porsche zou het er goed moeten doen. Andrea Palma beschikt dan al over een grote voorsprong, maar ik zal er alles aan doen om hem het leven zuur te maken. Ik doe dit ook in het vooruitzicht van een seizoen 2013 waarin ik nog een stap vooruit wil zetten.”
Achter de beide favorieten zien we nog mooie gevechten met de beste GT3 en GT Cup, waaronder Corvette Z06, Lamborghini Gallardo, Ferrari 458 en Porsche 997 Cup.
 
Ferrari en nog eens Ferrari!
 
Noem het ook maar GT maar dan met enkel Ferrari: de Ferrari Challenge Europa Trofeo Pirelli Coppa Shell waarin een veertigtal bolides met het steigerende paard het tegen elkaar opnemen. De rijders komen uit Italië, Oostenrijk, Rusland, Oekraïne, Zweden, Venezuela, Portugal, Luxemburg, Canada, Duitsland, Roemenië, Tsjechië, Nederland, Slovakije en ook ook één vertegenwoordiger uit ons land: Nicolas Van Dierendonck. In de Challenge geeft niemand minder dan Niki Cadeï de toon aan.
 
Ook de eenzitters komen naar Spa, met twee races van de Duitse ATS Formel 3 Cup, waarin we eerder al Bas Leinders, Frédéric Vervisch en nog recenter Laurens Vanthoor zagen schitteren. Het zeer internationale gezelschap wordt dit seizoen aangevoerd door de Zweed Jimmy Eriksson, die vorig weekend soeverein was in Oschersleben. Zijn voornaamste tegenstanders zijn de Japanner Kimiya Sato, de Oostenrijkers Lucas Auer en René Binder, de Australiër Mitchell Gilbert en nog een Zweed waarvan de naam zeker een belletje doet rinkelen in de Ardennen. Tom Blomqvist is uiteraard niemand minder dan de zoon van de winnaar van de Boucles de Spa 1976! Al deze kandidaten op de zege zitten aan het stuur van een Dallara F311 VW. In de Trophy, voor de oudere wagens, vinden we ook een landgenoot, met name Jordi Weckx die zijn eigen Dallara F307 met OPC-krachtbron inzet. De man uit Landen is voorlopig derde in de tussenstand.
 
Mika Salo in een Maserati Quattroporte
 
De echte sterren van het weekend komen uiteraard in de Superstars Series uit, waar we heel wat ex-F1-rijders aan de bak zien komen. Na Johnny Herbert en Christian Klien, is het aan Mika Salo om zich aan het stuur van een Maserati Quattroporte te nestelen om zich te meten met de vaste waarden van het kampioenschap. Vitantonio Liuzzi is met 80 starts in Grands Prix F1 één van de tenoren, net als Gianni Morbidelli met 67 wedstrijden op zijn actief. De liefhebbers van toerwagens komen dus zeker aan het trekken, met twee manches van 25 minuten + 1 ronde!

Tekst & Foto: Superstars Series press


   Dit artikel werd gepubliceerd op maandag 09 juli 2012 om 21:14


Andere publicaties op Racingworld.be...