Nürburgring GmbH gaat failliet

Veel volk op de NürburgringVeel volk op de Nürburgring
Op een persconferentie gegeven door Kurt Beck (minister-president van Rheinland-Pfalz) werd deze voormiddag meegedeeld dat de deelstaatregering van Rheinland-Pfalz overgaat tot het faillissement van Nürburgring GmbH. Het werd de laatste tijd meer een meer duidelijk dat de situatie er steeds slechter begon uit te zien voor het circuit in de Eifelstreek. Nu ook de Europese Commissie recent heeft geoordeeld dat de €13 miljoen geplande hulp van de Duitse overheid onwettige staatssteun uitmaakt die onverenigbaar is met het principe van de interne markt, worden de vooruitzichten er niet bepaald beter op.
Het Ring-complex maakte enkele woelige jaren door en het circuit stond dan ook vaak in het centrum van politiek debat de laatste tijd. In 2007 besloot de lokale overheid om tegenover het pitcomplex een groot themapark neer te poten ter waarde van een paar honderd miljoen euro. Het geld daarvoor moest uit private handen komen, maar niemand hapte toe en uiteindelijk werd het geheel gefinancierd met publiek geld. Het park haalde echter nooit de voorziene bezoekersaantallen en ligt er tot op de dag van vandaag vaak verlaten bij. Daarop werd besloten om het geheel, inclusief de circuit infrastructuur, voor een periode van 30 jaar door te verhuren/leasen aan private investeerders (Nürburgring Automotive GmbH). Deze laatsten probeerden vooral met de opbrengsten van het circuit (duurdere tickets, hogere afhuurprijs van het circuit, etc.) de schulden van het park af te lossen, maar zonder succes. De huurders wensten dan ook dat de huurprijs naar beneden werd herzien, maar de politiek antwoordde neen en zei vervolgens het contract op. Desondanks zijn het park en het circuit tot vandaag nog steeds in handen van Nürburgring Automotive GmbH (NAG).
 
Het circuit zit dus verwikkeld in een ingewikkeld kluwen en heeft slechte vooruitzichten. Het probleem situeert zich op dit moment niet rond NAG maar Nürburgring GmbH, de publieke holding die eigenaar is van het circuit en waarbij de schuldenberg zich bevindt (€413 miljoen). Recent oordeelde de Europese Commissie namelijk dat geplande overheidshulp voor een bedrag van €13 miljoen, die noodzakelijk is voor het verder bestaan van Nürburgring GmbH, ongeoorloofde staatssteun uitmaakt en dus een schending is van de vrije mededinging op de Europese markt.

Nu dat de geldkraan wordt dichtgedraaid is het faillissement van Nürburgring GmbH onafwendbaar. Een curator zal nu het roer dus overnemen en de belangen van de schuldeisers behartigen, waarvan de staat zelf uiteraard de grootste is. Aangezien er geld valt te verdienen met de uitbating van het circuit moet men niet meteen vrezen dat er niet meer zal geracet worden op de omloop, immers enkel dan komt er geld in het laatje waarmee schulden kunnen worden afgelost. Wat op termijn met de infrastructuur gaat gebeuren is nog niet geweten; het kan opnieuw in overheidshanden komen of eventueel een andere private investeerder (bijvoorbeeld een grote constructeur).


Foto: 24H Rennen


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Internationaal op woensdag 18 juli 2012 om 08:20


Andere publicaties op Racingworld.be...