24H of Spa: Menten en co op vierde startrij

Jos Menten en co maken zich op voor een boeiende race van twee maal rond de klok. De Lamborghini Gallardo met startnummer 24 zal immers starten van op een uitstekende zevende plaats. "Peter heeft een mooie chrono gereden. We mogen niet vergeten dat we te maken hebben met veel concurrenten die allen beschikken over een hoog niveau", aldus Menten. "Misschien hadden we in de Superpole nog een tikkeltje sneller kunnen gaan, maar we zijn zeker niet ontevreden met een plekje op de vierde rij."
De zomer lijkt eindelijk zijn weg gevonden te hebben richting de lage landen. De Drivers Parade op woensdag baadt in de zon en de GT-karavaan trekt duizenden kijklustigen. Toegegeven, het indrukwekkende startveld dat richting het centrum van Spa reed, was ook werkelijk een streling voor het oog. Onder een aangename zomerzon wordt donderdagochtend de eerste vrije training op gang getrokken. In de 90 minuten durende sessie neemt Menten helemaal op het einde plaats achter het stuur van de bolide uit Sant’Agata. “Ondanks een volledig jaar niet geracet te hebben, kon ik me snel aanpassen”, vertelt een tevreden Menten na zijn eerste rondjes. De eerste trainingssessie verloopt zonder moeilijkheden voor Blancpain Reiter, waarbij er vooral gewerkt werd aan de afstelling.

Pas in de Pre-Qualifying tonen de troepen van Hans Reiter een eerste maal dat de Lamborghini nog steeds een bloedsnelle wagen is. Met een zevende chrono, en als derde in de pro-am klasse, was men dan ook bijzonder tevreden. “We stellen alles in het werk om de auto zo goed mogelijk voor te bereiden op de wedstrijd. Alle vier de rijders hebben voldoende kilometers kunnen afwerken, en de snelheid zit er zeker in”, glimlacht de 31-jarige Nederlander. De Gallardo tikte af op 1:22,710.

De waardeverhoudingen worden pas echt duidelijk in de eerste kwalificatiesessie. De top-20 uit de kwalificaties mag immers op vrijdag deelnemen aan de Superpole, waarbij iedereen nog een kans maakt op de pole-positie. “Je wilt in een 24-uursrace nooit starten uit de buik van het peloton. Peter heeft daarom een snelle chrono neergezet in de eerste kwalificatiesessie. In de tweede sessie hebben we rustig de kat uit de boom gekeken. Dankzij de zevende tijd in de eerste sessie hadden we ons ticket voor de Superpole op zak. Nu is het zaak om een top-tien klassering vast te houden”, blikt Menten vooruit op de Superpole van vrijdag.

Maar… zo ver komt het niet. De exotische temperaturen maken op vrijdagnamiddag plaats voor een typisch Spa-weertje. De regen valt met bakken uit de lucht en de wedstrijdleiding vindt de omstandigheden te gevaarlijk. De Superpole wordt afgeblazen en de top-20 krijgt zijn startpositie toegewezen op basis van de rondetijden uit de beide kwalificatiesessies. Voor Jos Menten, Peter Kox, Marc A. Hayek en Albert von Thurn und Taxis betekent dit een plekje op de vierde rij: “Het hele team is gebrand op een goed resultaat. Na de start dienen we uit de problemen te blijven, onze eigen wedstrijd te rijden, en dan zien we wel waar we uitkomen. Vorig jaar hebben we van op de leidersplaats de handdoek in de ring moeten werpen. Er staat dus nog een rekening open, maar we laten ons niet verleiden om in de beginfase een te hoog tempo erop na te houden. Wij zijn er alvast klaar voor!”, klinkt het strijdvaardig bij Jos Menten.

Menten Press


   Dit artikel werd gepubliceerd door Mark Kessen in BES op vrijdag 27 juli 2012 om 21:03


Andere publicaties op Racingworld.be...