Hongarije: Hamilton geeft rivalen het nakijken

Gisteren was Hamilton al de snelste van het veld bij de vrije trainingen en de Brit deed dit vandaag nog eens over tijdens de kwalificatiesessie. Vettel probeerde nog de Brit van de pole te stoten maar zonder succes en het was uiteindelijk de Fransman Romain Grosjean die de Brit nog het dichtst wist te benaderden. Fernando Alonso behaalde de zesde tijd en werd gevolgd door zijn teammaat Felipe Massa. Naast McLaren, Ferrari en Lotus slaagde ook Williams er in om met beide wagens door te stoten naar Q3, iets wat Red Bull niet lukte daar Webber bleef in Q2 steken op plaats elf.
Al vroeg in de eerste kwalificatiesessie zette Hamilton een snelle ronde neer waarna de Brit de pits opzocht en afwachtte. Ook de Red Bull’s besloten geen tweede stint te doen en de soft banden te sparen en bleven binnen op het einde van de sessie, wat resulteerde in een vijftiende en zestiende tijd voor Webber en Vettel. De geëlimineerde wagens na Q1 zijn de gebruikelijke zes met Caterham, Marussia en HRT tezamen met de Toro Rosso van Ricciardio, die op het laatste nippertje Kobayashi onder zijn tijd zag gaan.

Ook in Q2 was het weer Hamilton die het snelst ging, de Brit had daarvoor voldoende aan één ronde, waarin hij bovendien nog gehinderd werd. Het circuit van Hongarije ligt de McLaren wel want ook Button was steeds vooraan terug te vinden. Grote verliezer na deze sessie was Mercedes, de wagens waren duidelijk niet snel genoeg en beide rijders eindigden ver buiten de top 10. Ook Webber  bleef steken in Q2, de Australiër stond op het einde op plaats negen en brak zijn rondjes af om dan toe te zien hoe zowel Hulkenberg als Senna in hun laatste ronde nog onder zijn tijd gingen, elfde positie voor Webber en geen plaats in Q1.

Hamilton probeerde ook in Q3 al vroeg een tijd neer te zetten maar hij mispakte zich in zijn eerste snelle ronde en had een tweede ronde nodig die hem wel de voorlopige pole opleverde. De meeste deelnemers wachtten tot het einde van de sessie om op de baan te komen, zo ook Vettel die maar één ronde reed maar niet aan de tijd van Hamilton kon tippen. Alonso klokte de vierde tijd maar zag eerst Button onder zijn tijd gaan waarna Grosjean in zijn laatste ronde knap onder de tijd van zowel de Italiaan, Räikkönen, Button en Vettel ging en zich alzo van een plaatsje op de eerste startrij verzekerde.

Startgrid GP Hongarije 2012:

01. Lewis Hamilton (McLaren)
02. Romain Grosjean (Lotus)
03. Sebastian Vettel (Red Bull)
04. Jenson Button (McLaren)
05. Kimi Räikkönen (Lotus)
06. Fernando Alonso (Ferrari)
07. Felipe Massa (Ferrari)
08. Pastor Maldonado (Williams)
09. Bruno Senna (Williams)
10. Nico Hülkenberg (Force India)
11. Mark Webber (Red Bull)
12. Paul di Resta (Force India)
13. Nico Rosberg (Mercedes)
14. Sergio Perez (Sauber)
15. Kamui Kobayashi (Sauber)
16. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso)
17. Michael Schumacher (Mercedes)
18. Daniel Ricciardo (Toro Rosso)
19. Heikki Kovalainen (Caterham)
20. Vitaly Petrov (Caterham)
21. Charles Pic (Marussia)
22. Timo Glock (Marussia)
23. Pedro de la Rosa (HRT)
24. Narain Karthikeyan (HRT)


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zaterdag 28 juli 2012 om 21:20


Andere publicaties op Racingworld.be...