Valencia: Augusto Farfus (BMW) schenkt RBM eerste zege!

BMW Team RBM - BMW M3 DTMBMW Team RBM - BMW M3 DTM
BMW Team RBM heeft dit weekend de puntjes op de i gezet in Valencia. Nadat de Belgische equipe gisteren nog de pole behaalde, stuurde Augusto Farfus vandaag zijn BMW M3 DTM soeverein naar de zege. Mercedes ontgoochelde, na de barslechte kwalificatie gisteren, wederom en brengt slechts één punt mee naar huis. Belangrijker is dat het merk met de ster de koppositie in de tussenstand bij de merken verliest, terwijl Gary Paffet van zijn kant slechts drie punten meer overhoudt op Bruno Spengler die een knappe inhaalrace afwerkte. De seizoensfinale in Hockenheim belooft alleszins ongemeen spannend te worden.
BMW Team RBM - BMW M3 DTMBMW Team RBM - BMW M3 DTM
Bij de start weet Augusto Farfus zijn koppositie te behouden en snelt de eerste bocht in voor Edoardo Mortara. Het verdere verloop van de wedstrijd is voor de 29-jarige BMW-rijder vrij eenvoudig: Farfus bouwt een kleine voorsprong uit op eerste achtervolger Mortara, behoudt ook na de twee verplichte pitstops de leiding en passeert het eerste langs de finishvlag om de eerste Braziliaanse zege in de DTM te laten noteren. Mortara lag lange tijd op koers om op het podium te eindigen, maar in de eindfase van de wedstrijd viel de onfortuinlijke Italiaan uit met problemen bij het schakelen.

Podium DTM Valencia 2012Podium DTM Valencia 2012
Adrien Tambay, wie Filipe Albuquerque passeerde bij de pitstops, en Mattias Ekström bedankten, waarbij Tambay voor de eerste keer op het podium finishte in de DTM, terwijl Ekström een vervolgt breit aan een reeks opeenvolgende podiumfinishes te Valencia in 2010 en 2011. Mike Rockenfeller klopte af als vierde, voor Bruno Spengler in de Schnitzer BMW. De Canadees reed op een bepaald ogenblik ver buiten de top tien, mede vanwege een drive-through penalty voor een jumpstart. Spengler sneed echter, geholpen door zijn merkgenoten door het pak en uiteindelijk de top tien om zo aan de finish waardevolle punten te sprokkelen. Rahel Frey eindigde, na een contact met Andy Priaulx, als zevende en pakt daarmee haar eerste punten, terwijl de laatsgenoemde Brit de tweede RBM-BMW als achtste over de finishlijn dirigeerde. Dirk Werner was de laatste BMW-rijder in de top tien, terwijl Jamie Green met een tiende plaats het enige punt voor Mercedes scoorde dit weekend nadat ook hij een drive-through penalty moest afwerken. In de laatste ronde liet David Coulthard Green nog passeren zodat zijn merkgenoot nog één mager puntje kon grijpen en daardoor zijn achterstand op Gary Paffet in de tussenstand bij de rijders kan verkleinen tot 18 eenheden. Paffet's wedstrijd was barslecht, na een contact in de openingsfase geraakte de Mercedes nooit meer op snelheid; de opgave na een kleine dertig ronden wedstrijd was dan ook de enige optie.

DTM Valencia 2012DTM Valencia 2012
Mercedes moet een van zijn zwartste weekends ooit in de DTM beleefd hebben afgelopen weekend. De enige strohalm waar het merk met de ster zich nog aan kan vastklampen, is dat het de leiding bij de rijders niet heeft moeten afstaan. Spengler (124) telt slechts drie punten achterstand meer op Paffet (127) en dat met nog 25 punten te verdelen. Bij de teams ziet Mercedes Audi passeren, terwijl ook BMW nadert tot op tien punten. De strijd om de kronen in de DTM anno 2012 zal beslist worden over drie weken op de Hockenheimring.
BMW Team RBM - BMW M3 DTMBMW Team RBM - BMW M3 DTM

Uitslag DTM Valencia 2012

01. Augusto Farfus (BMW) 46 ronden
02. Adrien Tambay (Audi) +8.406
03. Mattias Ekström (Audi) +8.967
04. Filipe Albuquerque (Audi) +23.067
05. Mike Rockenfeller (Audi) +28.066
Rahel FreyRahel Frey
06. Bruno Spengler (BMW) +39.831
07. Rahel Frey (Audi) +48.318
08. Andy Priaulx (BMW) +49.562
09. Dirk Werner (BMW) +58.327
10. Jamie Green (Mercedes) +1:10.596

Foto's: BMW AG & Audi Motorsport


   Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in DTM
op zondag 30 september 2012 om 20:24


Andere publicaties op Racingworld.be...