Belgian Masters: Voorbeschouwing van de organisatoren

Na een pauze van bijna drie maanden, volgend op de races als proloog van de 24 Hours of Spa, beginnen we dit weekend aan de finale van het Belgian Racing Car Championship met een dubbele opdracht op Circuit Zolder. Deel 1, dit weekend, zijn de Belgian Masters. Het tweede luik van de finale is voorzien op 10 november met de races tijdens de Race Promotion Night.
De liefhebbers hebben er even op moeten wachten, maar nu is het dus tijd voor de zinderende dubbele finale van het BRCC. Uiteraard staan er twee Short Races van 30 minuten op het programma,  meer bepaald op zondagochtend, terwijl de Long Race van drie uur start om 15u20. Tijdens beide races door staat nog een wedstrijd van 135 minuten van de Be Trophy geprogrammeerd, maar ook een manche van het BK shortmotorcross MX en de parade van Télévie.
 
Deze parade verzamelt al het moois wat in autoland bestaat: Bentley Continental GTC, Bugatti Veyron W16, Ferrari F12 V12 et California, Lexus GS 450, Porsche Carrera 2 et Panamera, Nissan GT-R, Aston Martin DBS, Mercedes SLS-AMG, Cobra Shelby, Jaguar XKR, McLaren MP4, Chevrolet Camaro, Roadster Impéria GP... De bolides zijn in handen van bekende Belgische rijders zoals Thierry Boutsen, Eric Van de Poele, Nico Verdonk, Maxime Soulet, Jean-Michel Martin, Thierry Tassin, Stéphane Henrard en Stéphane De Groodt, maar ook van bekende namen als de familie Borlée, Kristof Vliegen, Tom Boonen of Georges Grun, alsmede bekende gezichten van RTL TVI zoals Charlotte Baut, Sabine Mathus, Philippe Malherbe en Véronique De Kock van VIJFtv.
 
Laten we echter terugkeren naar de sportieve strijd en de gevechten om de diverse titels in de beide kampioenschappen.
 
Met 332 eenheden voeren de broers Hans en Frank Thiers het klassement van de Short Races aan en zij zouden theoretisch gezien dit weekend al kampioen kunnen worden met de Ferrari 430 van Scuderia Monza. Maar opgepast, dit is alleen mogelijk als ze beide races winnen en de tegenstand geen punten scoort, wat uiteraard niet echt voor de hand liggend is. Achter de leiders van de Scuderia Monza vinden we Stéphane Lémeret (318) die het seizoen in de Short Races uitdoet met de Volvo S60 Silhouette van Delahaye Racing Team, voor Frank Radet in de BMW Solution F (287 punten) en Fred Bouvy (283) in de Porsche Red Bull van Prospeed Competition. Met de Aston Martin DBRS9 van Michael Schmetz en Pierre Grivegnée als scherprechter zijn de debatten nog zeer open en de vier laatste races van het jaar kondigen zich bijzonder intens aan.
 
Hetzelfde geldt voor de Long Race. Races van drie uur zijn sowieso onvoorspelbaar, want naast snelheid speelt ook strategie een rol, evenals de homogeniteit van de teams en het werk in de pitlane.
 
Philippe Stéveny en de Brit Iain Dockerill (160 punten) hebben in de KIA Pro_Ceed Silhouette van Chad Racing enkele punten meer dan de regelmatig scorende Porsche van Michel Albert en Nicolas Léonard, meteen ook dé verrassing van dit seizoen in het BRCC. Op tien punten vinden we Fred Bouvy en Christian Kelders (150), uiteraard in de ProSpeed Competition Porsche 911, terwijl de jonge Dylan Derdaele (4de met 122 eenheden) op zijn thuiscircuit zijn Porsche 911 Supercup zeker nog eens de sporen zal geven. Maar opgepast, ook de Gomez Silhouette van Sarah Bovy (met Freddy Poletto) doet het dit seizoen goed! Tijdens de openingsrace op Zolder, enkele maanden geleden zagen we deze bolide al het veld aanvoeren. 
 
Outsiders in de lange race zijn: de Ferrari van de broers Thiers, de Aston Martin DBRS9 van Schmetz-Grivegnée en de Volvo S60 Silhouette van Alexandre Viron en de jonge Edouard Mondron.
 
Noteren we ook de terugkeer van Leuvenaar Bert Longin in de Porsche van MExT die hij deelt met Dirk Van Elslander, de komst van een Aston Martin Vantage GPR GT4 voor Albert Bloem en Jérôme Demay, en vanuit het Midden-Oosten, Karim Al Azhari, Bashar Mardini en Fakhraddin Mirzoev met de Porsches van de Scuderia Caira.
 
Kampioenschap Short Races :
1.Thiers-Thiers 332 ; 2. Lémeret 318 ; 3. Radet 287 ; 4. Bouvy 283 ; 5. Nale-Courrier 245 ;
6. Pilette-Naniot 232 ; 7. Müller 224 ; 8. Montant 220 ; 9. Vandenabeele 215 ; 10. Lequeux 205 ; 11. Schmitz 189 ; 12. Nelissen Grade 187 ; 13. Schmetz 178 ; 14. Stéveny-Dockerill 174 ; 15. Grandjean 168 ; enz.
 
Kampioenschap Long Races :
1.Dockerill-Stéveny 160 ; 2. Albert-Leonard 156 ; 3. Bouvy-Kelders 150; 4. Derdaele D., Bovy, Jussy 122; 7. Piron-Rosoux 113; 8. Nale-Courrier 106; 9. Coens 100; 10. Radet 97; 11. Vermeeren 96; 12. Muller-Mattheus-Grandjean 95; 13. Schmitz-Bailly 90; 14. Pointevineau 81; 15. P. Derdaele, Schmetz-Grivegnée 80; enz.

BRCC press


   Dit artikel werd gepubliceerd op donderdag 18 oktober 2012 om 14:36


Andere publicaties op Racingworld.be...