Suzuka: Menu en D'Aste winnen - Muller en Huff ex aequo in het kampioenschap

FIA WTCC Suzuka 2012FIA WTCC Suzuka 2012
De eerste race van de WTCC manche op het circuit van Suzuka werd gedomineerd door Chevrolet, Menu won voor Muller en Huff. De tweede race leverde meer spanning dankzij de omgekeerde grid, d'Aste won een race waar de Chevrolet's zich geen weg naar voor konden banen. Het Chevrolet trio viel buiten het podium en moest zich tevreden stellen met de vierde tot zesde plaats.
De eerste race op Suzuka leverde niet veel spektakel op en Menu won dan ook onbedreigd  na van op de pole vertrokken te zijn. De Zwitser werd gevolgd door zijn beide ploegmaats Muller en Huff. Tarquini was opnieuw the best of the rest en viel net naast het podium na een lang gevecht met de Cruze van Alex MacDowall. Dudukalo pakte de zesde plaats, voor Tom Coronel op de eerste BMW, maar de Rus zou later een straf van 30 seconden krijgen voor een aanrijding met Bennani waarbij de Marokkaan moest opgeven. De Honda Civic reed een mooie eerste race en Monteiro loodste de Japanse wagen de top 10 binnen.

Uitslag race 1 FIA WTCC Suzuka 2012

01. Alain Menu (Sui) Chevrolet Cruze
02. Yvan Muller (Fr) Chevrolet Cruze
03. Rob Huff (UK) Chevrolet Cruze
04. Gabriele Tarquini (It) Seat Leon)
05. Alex MacDowall (UK) Chevrolet Cruze
06. Tom Coronel (NL) BMW 320 TC
07. Pepe Oriola (Esp) Seat Leon
08.  Stefano D’Aste (It) BMW 320 TC
09. Tiago Monteiro (Por) Honda Civic
10. Franz Engstler (D) BMW 320 TC

D’Aste profiteerde van zijn ideale startpositie om de tweede race te domineren en alzo zijn tweede overwinning van het jaar binnen te halen. Pepe Oriola kon een opzittende Tarquini afhouden en greep de tweede plaats. Het Chevrolet trio met Huff op kop schoof zonder problemen voorbij de BMW van Bennani maar geraakte niet meer bij de top drie. Achter Huff eindigde Menu voor Muller waardoor deze laatste nu juist evenveel punten heeft als Huff. Bij de constructeurs was Chevrolet al sinds gisteren zeker van de titel. De Honda Civic eindigde voor de tweede maal op rij in de top 10.

Uitslag race 2 FIA WTCC Suzuka 2012

01. Stefano d’Aste (It) BMW 320 TC
02. Pepe Oriola (Esp) Seat Leon
03. Gabriele Tarquini (It) Seat Leon)
04. Rob Huff (UK) Chevrolet Cruze
05. Alain Menu (Sui) Chevrolet Cruze
06. Yvan Muller (Fr) Chevrolet Cruze
07. Mehdi Bennani (Mar) BMW 320 TC
08. Aleksei Dudukalo (Rus) Seat Leon
09. Alex MacDowall (UK) Chevrolet Cruze
10. Tiago Monteiro (Por) Honda Civic

Spijtig genoeg overschaduwden twee dramatische ongelukken waarbij twee dodelijke slachtoffers vielen het weekend. Bij de trainingen viel een toeschouwer van het dak van de stands terwijl er bij een nevenrace een deelnemer omkwam na een crash tussen verschillende wagens.

De volgende meeting wordt verreden in het eerste weekend van november te China. Zoals vermeld zakken Yvan Muller en Rob Huff af naar de voorlaatste meeting van het seizoen met evenveel punten, namelijk 345 stuks. Teamgenoot Alain Menu volgt met 307 streepjes op de derde plaats. Norbert Michelisz viel ui in race 2 en daardoor verkleint Pepe Oriola (126 punten) in de Yokohama trophy de kloof op leider Michelisz (136 punten), terwijl ook Stefano D'Aste (101 punten) iets dichterbij sluipt.

Foto: Chevrolet


   Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in WTCC op zondag 21 oktober 2012 om 18:23


Andere publicaties op Racingworld.be...