GT Open: Barcelona: Porsches domineren - AF Corse pakt titel na bizarre finish

Start Race 2Start Race 2
Na hun opgave van gisteren hebben Marco Holzer en Nick Tandy met hun Manthey Porsche 997 GT3 RSR vandaag de tweede GT Open race gewonnen op het circuit van Barcelona. Het Duits-Britse duo deed wat het moest doen en haalde de maximale puntenbuit binnen door hun merkgenoten Raymond Narac en Patrick Pilet (IMSA Porsche) een seconde voor te blijven en zo hun vijfde zege van het seizoen te boeken. Het mocht echter niet baten voor de troepen van Olaf Manthey daar de AF Corse Ferrari van Gimmi Bruni en Federico Leo, nochtans vanuit de pitlane gestart, in de laatste bochtencombinatie nog net de cruciale punten van de vierde plaats kon veroveren dankzij de hulp van de gele Kessel Racing Ferrari die in extremis de AF Corse wagen nog doorliet. Bruni en Leo pakken zo de rijderstitel met drie punten voorsprong op het Manthey Porsche duo.
AF Corse en Villois Racing startten vanuit pitlaneAF Corse en Villois Racing startten vanuit pitlane
De laatste en allesbeslissende race van het seizoen werd een thriller van formaat. Net voor de start was er meteen drama met de AF Corse Ferrari van Bruni/Leo en de Villois Aston Martin van Barba/Malucelli die beiden door te piekeren over hun bandenkeuze te laat de pitlane verlieten en bijgevolg vanuit de pitstraat moesten vertrekken. De licht vochtige baan zorgde ervoor dat er in de openingsfase vooraan voortdurend van posities werd gewisseld, maar al vlug waren het de Manthey en IMSA Performance Porsches die aan de kop van het veld kwamen postvatten.
 
Manthey Racing - 911 GT3 RSRManthey Racing - 911 GT3 RSR
Alle ogen waren dan ook gericht op de inhaalrace van de twee andere titelkandidaten die vanuit de pitlane waren gestart. De straftijd die de Villois Aston Martin bij zijn pitstop moest bijtellen na de overwinning van gisteren zorgde er al gauw voor dat de Britse GT uit de running was. De AF Corse Ferrari klom echter gestaag op doorheen het veld en bevond zich op enkele ronden van het einde in zesde positie, wat niet genoeg was voor de titel. De door Patrick Selleslagh gerunde Corvette C6R van Miguel Ramos bleek een onoverkomelijk hindernis te zijn voor Gimmi Bruni in de Ferrari en wanneer Nick Tandy de zwart-wit geblokte vlag passeerde was de fel gele Porsche virtueel kampioen. De twee Ferrari’s die zich op dat moment echter nog voor het AF Corse exemplaar bevonden – een AF Corse  GT3 en een GT2 van Kessel Racing – lieten zich in de laatste sector nog terugvallen om zo de titel alsnog binnen het Ferrari kamp te kunnen houden. Groot feest dus bij AF Corse en niets dan bedrukte gezichten bij Manthey Racing en IMSA Performance.
 
GPR - Aston Martin Vantage V8GPR - Aston Martin Vantage V8
Na hun indrukwekkende zege in de GTS-klasse van gisteren werden Maxime Martin en Bertrand Baguette vandaag ‘slechts’ tweede in hun GPR Aston Martin Vantage V8 GT3. Het Belgische topduo moest zijn meerdere erkennen in de AF Corse Ferrari 458 GT3 van Rizzoli en Bizzarri, deze laatste pakt daarmee trouwens ook de GTS-titel. Maxime Martin zette naar het einde toe nog wel de beste algemene wedstrijdronde neer en was over één omwenteling dus alle Super GT tenoren te snel af.

Uitslag race 2 Barcelona International GT Open 2012

01. Holzer/Tandy (Porsche 911 GT3 RSR)
02. Pilet/Narac (Porsche 911 GT3 RSR) +0.722s
03. Ramos/Giammaria (Chevrolet Corvette C6R) +18.823s
04. Bruni/Leo (Ferrari 458 GT Italia) +21.189s
05. Peter/Broniszewski (Ferrari 458 GT Italia) +21.618s

Stand rijderskampioenschap algemeen International GT Open 2012

01. Leo/Bruni (Ferrari) 195 punten
02. Holzer/Tandy (Porsche) 192p
03. Barba/Malucelli (Aston Martin) 179p

Stand rijderskampioenschap GTS International GT Open 2012

01. Zampieri/Dalle Stelle (Ferrari), 88 punten
02. Bizzari (Ferrari) 85p
03. Hamilton/Mapelli (Porsche) 70p

Stand teams Super GT International GT Open 2012

01. AF Corse (Ferrari, 85 punten
02. Manthey-Racing (Porsche) 84p
03. Villois Racing (Aston Martin) 76p

Stand teams GTS International GT Open 2012

01. Kessel Racing (Ferrari) 134 punten
02. Autorlando Sport (Porsche) 113p
03. AF Corse (Ferrari) 95p


Foto's: GT-Open/Fotospeedy


   Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Internationaal op zondag 04 november 2012 om 17:50


Andere publicaties op Racingworld.be...