Wie wordt wereldkampioen Formule 1 in 2012?

Wie wordt wereldkampioen Formule 1 in 2012?Wie wordt wereldkampioen Formule 1 in 2012?
De strijd om de wereldtitel Formule 1 bij de rijders is dit seizoen ongemeend spannend. Sebastian Vettel beschikt momenteel, dankzij een qua snelheid superieure wagen ten opzichte van zijn grootste concurrent Fernando Alonso, over de hand met de beste kaarten. Fernando Alonso doet van zijn kant de laatste Grote Prijzen wat hij maximaal kan doen in de huidige situatie: aanklampen en de schade beperken. Mede vanwege uitvallende toppers, heeft Alonso momenteel slechts dertien punten achterstand op WK-leider Vettel en kon de Spanjaard de strijd om de kroon nog uitstellen tot de allerlaatste race uit 2012. We belichten even de verschillende scenario's waarbij de resterende titelkandidaten de lauweren voor de derde keer naar hun kamp halen.
Sebastian Vettel - Red Bull Racing-RenaultSebastian Vettel - Red Bull Racing-Renault
Voor Sebastian Vettel is de situatie eenvoudig. Finisht de wereldkampioen van de voorbije twee jaar in Interlagos voor Fernando Alonso, dan mag hij een derde turf bijstrepen achter zijn naam. Eindigt Vettel niet op het podium, maar Alonso evenmin, dan is de kous eveneens af en gaat de titel naar het kamp van Red Bull Racing. Als Vettel, zoals in vier van de laatste zes wedstrijden, wint, dan is hij vanzelfsprekend wereldkampioen. Sterker nog: zolang Vettel zijn Red Bull RB8 in de top vier piloteert, verlengt hij zijn wereldtitel, ongeacht wat Alonso presteert. De Duitser kan zijn startnummer één zelfs behouden als hij slechts zevende eindigt, zolang Alonso niet wint, en mag zelfs als negende over de meet komen als zijn Spaanse concurrent de laatste podiumplaats bekleedt.

Sebastian Vettel en Fernando AlonsoSebastian Vettel en Fernando Alonso
Vanuit het perspectief van Fernando Alonso komt er een derde wereldtitel als hij zegeviert en Sebastian Vettel slechts als vijfde of lager eindigt. Moest Alonso de zege aan iemand anders buiten Vettel laten en zelf als tweede eindigen, dan komt de titel naar het Ferrari-kamp, maar enkel als Vettel als achtste of lager wordt geklasseerd. Eindigt Alonso op de laatste trede van het podium, dan moet Vettel al als tiende over de meet rijden wil de Spanjaard de Ferraristi nog de titel schenken.

Afspraak voor de ontknoping van de Formule 1 seizoen 2012 deze zondag om 17.00 Belgische tijd!

Foto's: Mark Thompson/Getty Images, Clive Mason/Getty Images & Paul Gilham/Getty Images


   Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Formule 1
op dinsdag 20 november 2012 om 00:00


Andere publicaties op Racingworld.be...