FIA reorganiseert Europees Formule 3 kampioenschap

Jordi WeckxJordi Weckx
Het huidige Formule 3 landschap was verre van een toonbeeld van duidelijkheid. Naast de nationale kampioenschappen had men nog eens het F3 Open, de Euro Series en het European Formule 3 Championship, welke laatste de FIA International Formula 3 Trophy verving. Bovendien waren de wedstrijden waar punten gescoord konden worden voor het Europese kampioenschap ofwel races uit de Euro Series kalender ofwel races van het Britse kampioenschap. De FIA heeft nu besloten orde te scheppen en laat de Euro Series opgaan in een opgewaardeerd European Formula 3 Championship.
Het hernieuwde Europese F3 kampioenschap zal bestaan uit 10 wedstrijden waarvan de meesten worden verreden in het kader van de DTM weekends en dus eigenlijk oude Euro Series events zijn. De organisatie van het kampioenschap is dan ook in handen van de FIA samen met de ITR, de promotor van de Euro Series. De overige races vinden plaats in het kader van WTCC weekends en als support race bij de WEC race op Silverstone. Bij deze laatste race moet opgemerkt worden dat de opgegeven datum een week later is dan dat de WEC manche gepland stond. Dat laat toe te veronderstellen dat het WEC weekend op Silverstone met een week achteruit gezet wordt om te vermijden dat deze samenvalt met de BES race op Monza.

Ieder weekend worden er twee kwalificatiesessies en drie races gereden. Zowel de huidige F3 motoren als deze gebouwd naar de FIA 2013 specificaties worden toegelaten zodanig dat de vele bestaande Mercedes en Volkswagen motoren nog steeds gebruikt kunnen worden. De FIA zal ook toezien dat de kosten binnen de perken blijven en hoopt zo van de Formule 3 terug de belangrijkste opstapklasse naar de Formule 1 te maken.

Voorlopige kalender European F3 Championship 2013

23/24 maart: Monza (met WTCC)
20/21 april: Silverstone (met WEC)
04/05 mei: Hungaroring (met WTCC)
18/19 mei: Brands hatch (met DTM)
01/02 juni: Spielberg (met DTM)
06/07 juli: Norisring (met DTM)
20/21 juli: Zandvoort (met DTM)
17/18 augustus: Nürburgring (met DTM)
14/15 september: Hockenheim (met DTM)
-/- oktober: nog te bepalen

Foto: ATS Formel 3


   Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in F3 op maandag 19 november 2012 om 18:24


Andere publicaties op Racingworld.be...