Volgend jaar Formule Ford versus Formule Renault 1.6 in de BeNeLux

Formula Ford EcoBoost 200 voor 2013Formula Ford EcoBoost 200 voor 2013
Sinds het verdwijnen van de Formule Renault 1.6 moet ons land al enkele jaren een echte promotieklasse voor formulewagens ontberen. Er was nog steeds de mogelijkheid om uit te komen in het Nederlandse Formule Ford kampioenschap, maar slechts enkele Belgen maakten van die mogelijkheid gebruik. Volgend jaar zal daar verandering moeten inkomen want zowel de nieuwe Formule Renault 1.6 als de opgewaardeerde Formule Ford azen volgend jaar op onze jonge Belgische talenten via nieuwe kampioenschappen.
Een jonge karter die wou overstappen naar de autosport moest nu in België instappen in een GT of tourisme wagen en dit vanwege het gebrek aan enige promotieklasse. Algemeen wordt een formule wagen beschouwd als de beste leerschool voor een jonge rijder, maar sinds het verdwijnen van de Formule Renault 1.6, die ons onder meer Jérôme D’Ambrosio en Maxime Soulet leverde, ontbrak het aan een degelijk formulewagen kampioenschap in ons land. In Nederland probeerde men met matig succes de Formule Ford in stand te houden, maar de interesse van de jonge wolven was gering zoals de titel van de 54 jarige Michel Florie bewijst. Aan deze situatie moet in 2013 een einde komen aangezien plots twee organisaties voet aan wal willen zetten in ons land met een formule kampioenschap.

Vooreerst is er de Formule Renault 1.6 NEC junior serie, een organisatie van de promotor die nu het NEC Formule Renault 2.0 kampioenschap organiseert. Als wagen gebruikt men de Formule Renault 1.6, voorheen ook nog Formule 4 genoemd, die actueel gebruikt wordt in de World Series by Renault als instapklasse.  Men mikt op een kampioenschap van zes manches die in Belgie, Nederland en Duitsland zullen plaatsvinden. Zowel het circuit van Zolder als dat van Francorchamps worden genoemd als locatie van één van de manches. Van Belgische kant is al geweten dat DVB Racing van dit kampioenschap zijn hoofddoel maakt voor volgend jaar.

Maar ook de Formule Ford  wordt nieuw leven ingeblazen met de creatie van de Formula Ford North Sea Series waarbij men mikt op rijders uit de BeNeLux, Frankrijk, Engeland en Scandinavië. Achter deze serie zitten onder meer Gert en Nelson Valkenburg van het Geva Racing team.  Gereden wordt er eerst nog met de Formule Ford Duratec in afwachting van de nieuwe EcoBoost, 200 de eerste formule Ford ooit voorzien van vleugels. Ook deze serie kent zes weekends en buiten twee races in Engeland, één in Denemarken en één in Nederland tijdens de Masters of Formule 3, wordt ook ons land tweemaal aangedaan. Zo zullen de Formule Ford's in actie komen tijdens de Spa Classics op Francorchamps, maar ook op het Circuit Zolder tijdens een weekend georganiseerd door de Britse Brscc (British racing and sport cars club) dat plaatsvindt op 15 en 16 juni. Aan onze jonge karters nu de keuze om de overstap te maken naar de autosport nu de mogelijkheid zich aanbied via twee aantrekkelijke formules.

Foto: Formula Ford


   Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Nationaal op vrijdag 23 november 2012 om 01:03


Andere publicaties op Racingworld.be...