Zware crash voor Gachnang - Zuber (Phoenix) op pole (update + video)

Het eerste deel van de kwalificatiesessie van het nieuwbakken wereldkampioenschap voor GT1 bolides is stilgelegd na een zware crash van de Zwitserse Natacha Gachnang. De 22-jarige amazone is met haar Ford GT hard van de baan gegaan op het einde van de rechte lijn en zou naar verluidt haar been gebroken hebben bij de impact. Ondanks de aanwezigheid van gesofisticeerde vangrails, moet de impact voor de jongedame enorm geweest zijn. De sessie werd onderbroken terwijl Gachnang, die overigens haar debuut maakt, afgevoerd werd per helikopter naar het ziekenhuis. Gachnang zou trouwens volledig bij bewustzijn zijn. Het is wachten tot de sessie terug hervat wordt en op dit ogenblik valt er zelfs lichte regen op de omloop in het Midden-Oosten die overigens in het duister gehuld is.

Update 18:50
De sessie is terug vrijgegeven en meteen is het de Hexis-Aston van Frédéric Makowiecki die de snelste tijd op de tabellen zet.

Update 19:00
De sessie is opnieuw stilgelegd en zal niet meer hervatten. De wagen van Zuber/Hennerici zette op het allerlaatste moment, net voor het vallen van de rode vlag, de snelste tijd op de klokken; Züber schrijft zijn naam hiermee in de geschiedenisboeken als de allereerste polesitter in het WK GT1.

De Mad Croc Corvette C6.R van Xavier Maassen en Alex Müller zal de kwalificatierace vanop de tweede rij aanvatten. Een zestiende stek is weggelegd voor de Triple H Team Hegersport Maserati van onder meer Bert Longin en Matteo Bobbi. Longin zal tevens starten in de kwalificatierace morgen om 14.00 Belgische tijd. Een plaatsje eerder op de grid, treffen we Kuppens/Palttala aan. Eerste Ford was echter het exemplaar van onze landgenoot Bas Leinders, op de tiende plaats. Melden we tot slot nog dat de tweede Phoenix-Corvette C6.R (van Hezemans/Piccini) achteraan zal starten nadat de bolide er niet in slaagde veel ronden af te leggen.

De top 10
#01 Zuber/Hennerici (Phoenix Racing - Corvette)
#02 Makowiecki/Dumas (Hexis Aston Martin Racing - Aston Martin)
#03 Bernoldi/Ramos (Vitaphone Racing - Maserati)
#04 Maassen/Müller (Mad-Croc Racing - Corvette)
#05 Bertolini/Bartels (Vitaphone Racing - Maserati)
#06 Salo/Kuismanen (Mad-Croc Racing - Corvette)
#07 Kox/Haase (Reiter Engineering - Lamborgini)
#08 Turner/Enge (Young Drivers Aston Martin Racing - Aston Martin)
#09 Krumm/Dumbreck (Sumo Power GT - Nissan)
#10 Leinders/Martin (Marc VDS Racing - Ford)

Update 21:00
De cameraman die in Turn 8 beelden schoot heeft de crash van Gachnang kunnen filmen. Op de beelden is te zien hoe de Zwitserse rechtdoor schiet en loeihard de vangrail inknalt, net onder het platform waarop de cameraman staat. Bij de impact raakte de cameraman lichtgewond. Volgens de eerste berichten liep hij een gebroken neus op. Inmiddels raakte ook bekend dat Gachnang wel degelijk een gebroken been heeft opgelopen bij de zware impact. Morgen zal zij terugkeren naar het circuit en aanwezig zijn tijdens de beide wedstrijden.



   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in FIA GT
op vrijdag 16 april 2010 om 18:23


Andere publicaties op Racingworld.be...