Monaco: Pole voor Vettel - zware crash Perez - D'Ambrosio opnieuw gekwalificeerd

Sebastian Vettel - Jenson ButtonSebastian Vettel - Jenson Button
In de kwalificatie voor de 69e Grote Prijs van Monaco is het onze landgenoot Jérôme D'Ambrosio die het eerst de pitstraat uitrijdt. Dit weekend, traditioneel gehuld in glitter en glamour, kent wederom een primeur voor bandenleverancier Pirelli. Waar afgelopen meeting menig team en rijder nog verzuchtingen uitte bij de gebruikte zachte compound, is die bandensoort dit weekend zowaar de "harde" band. In tegenstelling tot de vorige GP, blijkt die band in Monte Carlo wel te weerstaan aan de slijtage. Als zachte compound bracht Pirelli voor het eerst het superzachte rubber mee, herkenbaar door de rode markeringen op de wand van de band. De zachte compound zou ongeveer anderhalve seconde sneller moeten zijn per ronde, maar bleek in de vrije trainingen verrassend lang stand te houden. Ongetwijfeld voer voor de strategen...
Fernando Alonso - FerrariFernando Alonso - Ferrari
De omloop te Monte Carlo is geen permanent circuit en wordt, tussen verschillende sessies door, als openbare weg gebruikt. Eerder dit weekend brandde er een vrachtwagen uit in Sainte Devote, waardoor men zelfs het asfalt diende te vervangen; iets wat menig rijder zorgen baarde op een omloop die sowieso al geen fouten of slippers toelaat. Eveneens belangrijk dit weekend is dat de beweegbare achtervleugel (DRS) toegelaten is overal op de omloop, buiten de tunnel. In de tunnel verbood de FIA om veiligheidsredenen het gebruik van het DRS, wederom iets waar niet elk team het mee eens was.

Nico Rosberg - Mercedes GPNico Rosberg - Mercedes GP
Eerder vandaag zagen we Nico Rosberg overigens in de muur slippen bij het aanremmen van de chicane na die tunnel. De Duitser kon gelukkig ternauwernood een frontale impact met de muur vermijden, maar beschadigde niettemin zijn ophanging. Mercedes GP krijgt de bolide echter tijdig hersteld, voor het einde van Q1. Minder goed vergaat het de HRT-boys; Tonio Liuzzi slipte, bij het aansnijden van Sainte Devote, in de muur tijdens de eerste vrije training van de dag. Zijn F111 liep dermate veel schade op dat de Italiaan troosteloos de kwalificatie moest toekijken vanuit de box. Ook voor teammaat Narain Karthikeyan verloopt de kwalificatie niet zoals gewenst; zijn bolide blijft eveneens in de box nadat de Indiër in de laatste vrije training zijn achterophanging beschadigde. Hispania Racing Team zal dus moeten hopen op een derogatie om te mogen starten.

Jérôme D'Ambrosio - Marussia Virgin RacingJérôme D'Ambrosio - Marussia Virgin Racing
In Q1 verkiezen de toppers om, net als bijvoorbeeld Red Bull in Spanje, geen gebruik te maken van de zachtste bandensoort. Uitgeschakeld na afloop van het eerste deel van de kwalificatie zijn onze landgenoot D'Ambrosio en teamgenoot Glock, Alguersuari, Trulli (in 2004 nog poleman en winnaar) en Kovalainen, naast natuurlijk de beide HRT bolides. Alle wagens die een tijd op de klokken zetten, bleven netjes binnen de 107% grens van 1:20.471. Noteren we nog een incident tussen Kamui Kobayashi en Jaime Alguersuari, waarbij de Japanner ogenschijnlijk de Spanjaard blokkeerde. De stewards gaven voor aanvang van de kwalificatie aan streng te zullen toekijken op het rijgedrag van de heren piloten en een gridpenalty zouden toekennen aan elke rijder die een collega blokkeert...

Sebastian Vettel - Red Bull RacingSebastian Vettel - Red Bull Racing
In Q2 komen de toppers wel buiten op supersoft schoeisel, wat Hamilton toelaat om een 1:14.275 te klokken; twee duizendste (!) sneller dan Sebastian Vettel. Uitgeschakeld in deze sectie zijn de beide Renaults (Petrov en Heidfeld), welke eerder deze week nog tipten wel eens de revelatie van het weekend te kunnen gaan worden. Eveneens einde kwalificatie voor de beide Force India rijders (Sutil en di Resta), Barichello, Kobayashi en Buemi. Merken we nog op dat rookies Sergio Perez en Pastor Maldonado beide hun meer ervaren teamgenoten (respectievelijk Kobayashi en Barichello) een neus zetten en doorstoten naar de strijd om de eigenlijke pole.

In het laatste gedeelte van de kwalificatiesessie duiken de rijders voor het eerst onder de grens van 1 minuut 13 seconden. Met nog twee en een halve minuut op de klokken is Sergio Perez bezig aan zijn eerste snelle ronde, maar zorgt bij het aanremmen van de chicane na de tunnel voor een rode vlag wanneer hij zijn wagen in de muur parkeert. Waar Nico Rosberg deze ochtend dit stuk muur nog net kon vermijden, vergaat het de Mexicaan minder goed. De rijder gaat enorm breed bij het uitkomen van de tunnel, op het vuile stuk van de baan, slipt rechts in de muur en wordt op dat ogenblik passagier. De gehavende bolide knalt uiteindelijk dwars in de muur bij het einde van de chicane. De baanposten en medisch personeel nemen ruim hun tijd om de Mexicaan te evacueren en de piste te herstellen. Het ongeval doet terugdenken aan het incident met Karl Wendlinger, eveneens in een Sauber, in 1994 op exact dezelfde plaats. De Oostenrijker lag na het incident weken in coma. Eenmaal Perez in de ziekenwagen ligt, komt er het verlossende nieuws dat de 21-jarige rijder bij bewustzijn is, praat en, gezien de omstandigheden, al bij al in orde lijkt. Opmerkelijk overigens hoe het talrijke publiek applaudisseert wanneer de ziekenwagen de tribunes passeert; een waar kippenvelmoment.

Sebastian Vettel - Red Bull RacingSebastian Vettel - Red Bull Racing
Wanneer de sessie hervat, hebben de rijders de kans om nog één snelle ronde neer te zetten. Zowel Hamilton en Maldonado hebben nog geen tijd op hun naam staan, terwijl Vettel met een 1:13.556 de voorlopige pole in handen heeft. Maar uiteindelijk is het een maat voor niets, de resterend twee minuten volstaan niet opdat de rijders hun banden op temperatuur kunnen krijgen. De top zes blijft ongewijzigd, enkel Hamilton kan een positie goedmaken ten koste van Rosberg, die genoegen moet nemen met de achtste plaats op de grid.

Update
We gaven eerder in onze verslaggeving al aan dat de stewards in Monaco nauwlettend toekijken op het rijgedrag van de rijders. Lewis Hamilton bleek na de kwalificataiesessie kind van de rekening te zijn. De Brit zal op de startgrid slechts van plaats tien mogen starten wegens het afsnijden van een chicane. Goed nieuws komt er overigens uit het kamp van Sergio Perez. De Mexicaan bleek bij de impact aan de chicane slechts een hersenschudding en een blessure aan het dijbeen over te houden. Hij zal morgen echter niet meer aan de start van de wedstrijd verschijnen. Wie we wel, zij het achteraan de grid, aan de start zullen zien verschijnen, zijn de beide HRT bolides. De wagens kregen, ondanks dat geen van beide een tijd heeft neergezet, de toelating om aan de race deel te nemen. De bolides reden in de vrije trainingen weliswaar een tijd die binnen de 107% grens viel, toch zijn de tijden uit die sessies doorgaans niet echt representatief in vergelijking met deze uit de kwalificaties en al zeker niet met deze uit de wedstrijd zelf.

Uitslag kwalificatie Monaco GP:
Q3
Michael Schumacher - Mercedes GPMichael Schumacher - Mercedes GP
01. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) 1:13.556
02. Jenson Button (McLaren-Mercedes) 1:13.997 + 0.441
03. Mark Webber (Red Bull-Renault) 1:14.019 + 0.463
04. Fernando Alonso (Ferrari) 1:14.483 + 0.927
05. Michael Schumacher (Mercedes) 1:14.682 + 1.126
06. Felipe Massa (Ferrari) 1:14.877 + 1.321
07. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) 1:15.280 + 1.724
08. Nico Rosberg (Mercedes) 1:15.766 + 2.210
09. Pastor Maldonado (Williams-Cosworth) 1:16.528 + 2.972
10. Sergio Perez (Sauber-Ferrari) /
Q2
11. Vitaly Petrov (Renault) 1:15.815 + 1.540
12. Rubens Barrichello (Williams-Cosworth) 1:15.826 + 1.551
13. Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari) 1:15.973 + 1.698
14. Paul di Resta (Force India-Mercedes) 1:16.118 + 1.843
15. Adrian Sutil (Force India-Mercedes) 1:16.121 + 1.846
16. Nick Heidfeld (Renault) 1:16.214 + 1.939
17. Sebastien Buemi (Toro Rosso-Ferrari ) 1:16.300 + 2.025
Q1
Jérôme D'Ambrosio - Marussia Virgin RacingJérôme D'Ambrosio - Marussia Virgin Racing
18. Heikki Kovalainen (Lotus-Renault) 1:17.343 + 2.136
19. Jarno Trulli (Lotus-Renault) 1:17.381 + 2.174
20. Jaime Alguersuari (Toro Rosso-Ferrari) 1:17.820 + 2.613
21. Timo Glock (Virgin-Cosworth) 1:17.914 + 2.707
22. Jerome D'Ambrosio (Virgin-Cosworth) 1:18.736 + 3.529
23. Tonio Liuzzi (HRT-Cosworth) /
24. Narain Karthikeyan (HRT-Cosworth) /

Foto's: Georges De Coster


   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Formule 1
op zaterdag 28 mei 2011 om 15:45


Andere publicaties op Racingworld.be...