Indianapolis 500: Baguette komt 4 ronden te kort voor een stunt van formaat!

Bertrand Baguette - Rahal Letterman LaniganBertrand Baguette - Rahal Letterman Lanigan
Naast de Grand Prix van Monaco vond er dit weekend nog een andere iconische race plaats, de Indianapolis 500. Tezamen met de 24h du Mans vormen deze drie de zogenaamde 'Triple Crown of Motorsport'. Voor het tweede jaar op rij stond Bertrand Baguette aan de start van deze mythische race met de hoop te kunnen stunten in zijn (voorlopig?) eenmalige optreden in het voornaamste Amerikaanse éénzitter kampioenschap. Onze landgenoot was op weg naar een ware stunt door in de laatste ronden het veld aan te voeren met een degelijke voorsprong op de rest. De wedstrijd duurde echter 4 ronden te lang...
Baguette realiseerde vorig weekend een knappe veertiende tijd, met zelfs marge voor verbetering. Concreet betekende dit dat hij dit weekend de race mocht aanvatten van op de vijfde startrij. Baguette kende een goede start en wist zijn positie in de voorste regionen van het veld te handhaven. De race werd meermaals stilgelegd wegens incidenten op de baan en onze foutloze landgenoot profiteerde hier en daar van een opgave. Het spel met de gele vlag zorgde ervoor dat heel wat teams op verschillende strategieën kwamen te zitten, zonder echt te weten welke tot een overwinning kon leiden.

Tijdens de laatste 'full-course yellow' waagde zijn team, Rahal Letterman Lanigan, het erop om hem binnen te halen voor een ultieme tankbeurt, met de hoop op een nieuwe gele vlag om hem zo een kans op de overwinning te geven. Naarmate het einde van de race naderde begon het er steeds beter uit te zien voor Baguette, zijn voorliggers doken één voor één de pitstraat in en op goed tien ronden van het einde ligt hij zowaar op kop. Een Belg die in het grote Amerika op koers ligt om de belangrijkste race van het jaar op zijn naam te schrijven, en bovendien geen enkel competitieritme in zijn benen heeft... dat moet heel wat wenkbrauwen hebben doen fronsen.

Het mocht echter niet zijn, in ronde 197 van de 200 moest onze landgenoot uiteindelijk toch de pits gaan opzoeken. Rookie JR Hildebrand nam de leiding over en leek op weg te zijn naar de overwinning. Baguette kwam nog net als zevende de baan op, nog steeds een mooie positie die hij wist vast te houden tot aan het vallen van de finishvlag. Maar Amerika zou Amerika niet zijn mocht er niet een onverwacht einde komen aan de wedstrijd. Hildebrand vloog bij het uitkomen van de laatste bocht in de muur nadat hij een trager deelnemer buitenom probeerde op een ronde te zetten. De wagen behield echter veel van zijn snelheid en stormde nog steeds op de finishlijn af, maar in de laatste 100 meter is het Dan Wheldon die hem verrassend nog kan inhalen om zo met zijn tweede 'Indy 500' te gaan lopen, nadat hij de afgelopen twee jaar telkens als tweede over de meet reed.

Voor Bertrand Baguette was het in ieder geval een geslaagd optreden, waarmee hij zich internationaal zeker weer 'in the picture' heeft gereden. De race duurde helaas echter 4 ronden te lang voor onze landgenoot.

Uitslag:
01. Dan Wheldon (Herta) 200 ronden
02. JR Hildebrand (Panther) + 2.108
03. Graham Rahal (Ganassi) + 5.594
04. Tony Kanaan (KV) + 7.487
05. Oriol Servia (Newman/Haas) + 8.875
06. Scott Dixon (Ganassi) + 9.543
07. Bertrand Baguette (Rahal Letterman Lanigan) + 23.963
08. Tomas Scheckter (KV/SH) + 24.329
09. Marco Andretti (Andretti) + 25.471
10. Danica Patrick (Andretti) + 26.448

De ongelooflijke finish van de Indianapolis 500 editie 2011


Foto: RACB


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Internationaal op zondag 29 mei 2011 om 23:21


Andere publicaties op Racingworld.be...