Superleague Formula: Zolder: Craig Dolby (Engeland) start van op de pole

Craig Dolby - EngelandCraig Dolby - Engeland
Men vreesde voor regen maar buiten enkele druppels tijdens de finale, werden de kwalificaties op een droge baan verreden. Die finale werd trouwens gewonnen door de Brit Craig Dolby, die de Nieuw-Zeelander Chris van der Drift te snel af was. Frederic Vervisch geraakte tot in de halve finale en zal morgen starten van op de tweede startrij naast de Anderlecht wagen van Neel Jani.
Frédéric Vervisch - LuxemburgFrédéric Vervisch - Luxemburg
Voor de kwalificaties wordt het veld opgedeeld in twee groepen van zeven wagens, de snelste vier van iedere groep gaan verder naar de kwartfinales. Craig Dolby, die trouwens zijn racecarrière begon in België in de Formule Renault 1.6, is steeds snel op Zolder en bewijst dit opnieuw door de snelste tijd van de groep A neer te zetten. Tweede snelste is Robert Doornbos, die uitkomt voor Japan, voor de Anderlecht rijder Neel Jani en Chris van der Drift (Nieuw Zeeland). Halen de kwartfinales niet, Max Wissel, Duncan Tappy en Mikhail Aleshin. In groep B is het John Martin (Australië) die het snelst is voor Yelmer Buurman (Nederland), Frédéric Vervisch (Luxemburg) en Andy Soucek (Spanje). Ditmaal is het over voor Filip Salaquarda, Antonio Pizzonia (Brazil) en Tristan Gommendy (Frankrijk).
 
In de eerste kwartfinale haalt van der Drift het van John Martin, nadat deze laatste een foutje maakt. Daarna verslaat Jani de Nederlander Buurman en Dolby haalt het nipt van Soucek. In de laatste kwartfinale slaagt Vervisch erin om sneller te zijn dan onze noorderbuur Doornbos.
 
In de halve finale moet Vervisch uitkomen tegen van der Drift, maar deze laatste laat onze landgenoot geen schijn van kans en is zeven tienden seconde sneller. Dolby heeft het aanvankelijk moeilijk tegen Jani, maar herpakt zich in de laatste sector en kwalificeert zich nipt voor de finale.
 
Chris van der Drift - Nieuw-ZeelandChris van der Drift - Nieuw-Zeeland
Enkele druppels vallen uit de hemel als de twee snelste rijders van de dag zich opmaken voor de finale. Toch besluiten de rijders te vertrekken op slicks. Van der Drift start voorzichtig op de vochtige piste, misschien te voorzichtig, en Dolby neemt al snel de overhand. Als de Nieuw-Zeelander zich dan nog misremd is het voor hem voorbij, Dolby wint de finale met een tijd, die wegens de verraderlijke omstandigheden bijna 10 seconden langzamer is dan bij de kwartfinales. Craig Dolby, die al een SLF race won op Zolder in 2009, wordkt morgen dus de te kloppen man. Morgen zijn er twee races en één Super Finale.
 
Startopstelling
1.   Craig Dolby (Engeland)
2.   Chris van der Drift (Nieuw-Zeeland)
3.   Neel Jani (België/Anderlecht)
4.   Frédéric Vervisch (Luxemburg)
5.   Robert Doornbos (Japan)
6.   Yelmer Buurman (Nederland/PSV)
7.   Andy Soucek (Spanje/Madrid)
8.   John Martin (Australië)
9.   Max Wissel (Zuid Korea)
10. Filip Salaquarda (Tsjechië/Sparta Praag)
11. Antonio Pizzonia (Brazilië)
12. Duncan Tappy (Turkije/Galatasaray)
13. Tristan Gommendy (Frankrijk/Bordeaux)
14. Mikhail Aleshin (Rusland) 


Foto's: Niels Vaeck


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Internationaal op zaterdag 16 juli 2011 om 23:06


Andere publicaties op Racingworld.be...