BHC: 24H Zolder: Nabeschouwing van de organisatoren

Afgelopen weekend reden de Historics en de Youngtimers opgesplitst in het voorprogramma van de 24 Hours of Zolder. Met vier kwalificaties en vier wedstrijden werd het zodoende een drukke bedoening.
Kwalificaties: Poles voor Schippers & Van Elderen
 
De Camaro van Jan Schippers en de Porsche van Jan Van Elderen waren de enigen die tijdens de eerste kwalificatie onder de 1’50” doken met een klein voordeel voor de tuner uit Sluis. Ook Freddy Van Sprundel was goed onderweg en klokte de derde chrono. Hij moest de tweede startrij delen met de prachtige de Tomaso Pantera van Carlo de Cock die zijn debuut maakte in de Historic Cup. De Studebaker Commander van Geert Boels bemande samen met de Opel Kadett van Dirk Van Rompuy de vierde startrij voor Knight (Morgan), François (Lotus), Ceyssens (Porsche), Tom Van Rompuy (Opel) en Rosenhart (Mustang). 36 wagens werden gekwalificeerd.
 
Tijdens de tweede kwalificatie was Van Elderen een fractie sneller dan Schippers, Knight, De Cock, Boels en Van Sprundel. Met een 8ste, 9de en 10de chrono zaten de voornaamste favorieten uit Klasse 1, François, Van Rompuy en Rosenhart opnieuw op een zakdoek.
 
Race 1: Schippers na indrukwekkende inhaalrace
 
Poleman Jan Schippers miste zijn start en kwam pas als vijfde uit de startblokken. Van Elderen pakte de leiding voor Boels, Van Sprundel, Dirk Van Rompuy, Schippers, De Cock, François, Rosenhart en Tom Van Rompuy.
 
Het werd een zeer boeiende wedstrijd. Enerzijds tussen de Nederlandse Mustang van Rosenhart die in de titelstrijd binnen Klasse 1 amper één puntje voor had op Tom Van Rompuy en anderzijds tussen Kees Selders, Dirk Van Rompuy en Geert Boels in de strijd om de vice titel in Klasse 3 waarin Van Elderen bijna zeker was van de titel.
 
Vooraan maakten Geert Boels en Van Elderen er een spektakelstuk van en reden weg van de rest. Achter dit duo was er een mooie strijd voor de resterende podiumplaats tussen Van Sprundel, Schippers, Dirk Van Rompuy en De Cock. Guy François, Knight, Rosenhart, Tom Van Rompuy en Corry D’hooghe zaten in een derde groep die moest uitmaken wie de Klasse 1 achter zijn naam zou schrijven.
 
Schippers en Knight reden rond half koers naar de leiders en even later moest Geert Boels de arena verlaten met een defecte achteras na een prachtig duel met Van Elderen. Dirk van Rompuy, die in een felle strijd was verwikkeld met Van Sprundel, kreeg een drive through wegens vermeend inhalen onder geel en ook Van Elderen moest van het gas met banden die te fel degradeerden. Het snelle trio Schippers, Knight en De Cock lieten Van Elderen ter plaatse en doken in die volgorde onder de geblokte vlag op 7/10 seconde van elkaar. Van Elderen werd vierde, maar scoort de punten van de 2de plaats aangezien Knight en De Cock in de gastklasse reden. Van Sprundel werd vijfde voor François die de Klasse 1 won voor Tom Van Rompuy die er een zware strijd had opzitten met Rosenhart. De Nederlander had teveel van zijn banden gevergd en moest in de Antwerpenaar zijn meerdere erkennen. Dirk van Rompuy en Audrey Van Ham sloten de top 10 af. Naast Geert Boels waren er nog pechvogels zoals Cor Van Ham, T’hoen, Wymeersch en Maes.
 
Race 2: Winst voor gastrijder Knight / Titel in Klasse 3 voor Van Elderen
 
Geen Geert Boels op de startgrid, waardoor Selders en Dirk Van Rompuy het verschil konden maken in Klasse 3. Tijdens de start was het opnieuw Van Elderen die het snelst uit de startblokken schoot met Knight, Schippers, de Cock, Dirk Van Rompuy en Van Sprundel in zijn zog. Iets verderop waren opnieuw François, Rosenhart en Tom Van Rompuy aan het vechten voor winst in Klasse 1. Reeds vroeg in de wedstrijd pakte de Camaro van JS Cars opnieuw het commando over en kreeg het gezelschap van Knight. Maar schippers kreeg af te rekenen met falende remmen en verdween in het opgavepark. Gastrijders Knight en De Cock vochten voor de eerste plaats, maar de punten waren voor Van Elderen die derde werd voor Van Sprundel. Dirk Van Rompuy kwam zich ook moeien vooraan, maar moest de pitlane opzoeken nadat de motorkap was los gekomen en hij verhuisde naar een anonieme 23ste plaats. Zoon Tom moest in het kader van de titelstrijd in Klasse 1 over Rosenhart die zich weerde als een duivel in een wijwatervat. Na een zwaar offensief kon Van Rompuy toch voorbij de Mustang en kreeg onverwachte hulp van Hamilton die zich tussen de beide kemphanen nestelde. Vooraan viel Guy François nog weg met een motor die warm liep en meteen lag voor Van Rompuy junior de weg open naar de volle puntenpot. Vooraan veranderde er nog maar weinig en pakte Van Sprundel een mooie vierde plaats voor de prachtige Porsche van Ceyssens. Corry D’Hooghe werd na Rosenhart 9de in zijn Lancia Monte Carlo voor de Porsches van Audrey Van Ham en Cryns en de TVR van Kees Selders.

BHC press


   Dit artikel werd gepubliceerd op woensdag 12 september 2012 om 12:00


Andere publicaties op Racingworld.be...