Abu Dhabi: Hamilton vliegt naar pole - gestrafte Vettel vertrekt uit pitlane

Lewis Hamilton - McLaren MercedesLewis Hamilton - McLaren Mercedes
Er stond vandaag geen maat op Lewis Hamilton die zijn McLaren op overtuigende wijze naar de pole positie loodste en daarbij de twee Red Bull's achter zich liet. Vettel kende een moeilijke kwalificatie en moest zijn ploegmaat Webber voor laten gaan, maar het ergste moest nog komen. De Duitser viel in zijn uitloopronde zonder benzine en moest zijn wagen achter laten op het circuit. Hierna besloot de wedstrijdleiding om de Duitser terug te zetten naar de laatste startplaats. Een meevaller voor Alonso die maar matig presteerde met zijn zevende tijd maar nu de kans ziet om belangrijke punten terug te pakken op de Duitser.
McLaren lijkt zijn achterstand op de Red Bull’s goed gemaakt te hebben want de zilverrode bolide toonde zich superieur op het circuit van Abu Dhabi. Hamilton had in Q3 genoeg aan één rondje om met 1:40.630 zijn directe belagers op bijna een seconde te rijden. Wat de Red Bull’s ook probeerden, aan de tijd van Hamilton konden ze niet tippen. Vettel voelde zich duidelijk minder in zijn sas, mistte enkele rempunten en raakte in Q1 zelfs een muur met het achterwiel; echter zonder schade op te lopen aan zijn bolide. Uiteindelijk strandde de Duitser op de derde plaats achter Mark Webber. Na zijn laatste ronde parkeerde Vettel echter zijn wagen langs de baan en toen bij de technische controle de verplichte minimum hoeveelheid van één liter benzine niet werd teruggevonden in de tanks, besloot de wedstrijdleiding de Duitser te verwijzen naar de laatste startplaats.

In de loop van de avond liet het Red Bull weten dat het Vettel zal laten vertrekken van uit de pitlane. Dit laat het team toe om nog aan de afstelling van de wagen te werken voor de race.

Dit is een meevaller voor Fernando Alonso die niet verder was gekomen dan de zevende tijd maar nu opschuift naar de zesde plaats en een afwachtende houding kan aannemen morgen tijdens de race. De verrassing van de kwalificaties was Pastor Maldonado die zijn Williams naar de tweede startrij reed en sneller was dan Räikkönen en Button. Nico Rosberg kon met zijn Mercedes doordringen naar Q3 en reed daar de achtste tijd voor Massa en Grosjean. Michael Schumacher geraakte opnieuw niet voorbij Q2 en met een veertiende tijd zag hij beide Force India’s en Perez voor hen eindigen. Bruno Senna reed de vijftiende tijd maar werd bij zijn snelle ronde gehinderd door de Sauber van Perez welke laatste daarvoor een verwittiging kreeg van de baancommissarissen.  Een mooie prestatie was er ook voor Charles Pic die zich weer sneller toonde dan zijn ploegmaat Glock en zich stilaan een plaatsje op de grid van volgend jaar aan het verzekeren is.

Startgrid GP Abu Dhabi Formule 1 2012

01. Lewis Hamilton (McLaren)
02. Mark Webber (Red Bull)
03. Pastor Maldonado (Williams)
04. Kimi Räikkönen (Lotus)
05. Jenson Button (McLaren)
06. Fernando Alonso (Ferrari)
07. Nico Rosberg (Mercedes)
08. Felipe Massa (Ferrari)
09. Romain Grosjean (Lotus)
10. Nico Hülkenberg (Force India)
11. Sergio Perez (Sauber)
12. Paul di Resta (Force India)
13. Michael Schumacher (Mercedes)
14. Bruno Senna (Williams)
15. Kamui Kobayashi (Sauber)
16. Daniel Ricciardo (Toro Rosso)
17. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso)
18. Heikki Kovalainen (Caterham)
19. Charles Pic (Marusia)
20. Vitaly Petrov (Caterham)
21. Timo Glock (Marussia)
22. Pedro de la Rosa (HRT)
23. Narain Karthikeyan (HRT)
24. Sebastian Vettel (Red Bull) – vertrekt van uit de pitlane


Foto: Vodafone McLaren Mercedes


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zaterdag 03 november 2012 om 22:03


Andere publicaties op Racingworld.be...