Exclusief interview met Frédéric Vervisch

Frédéric VervischTijdens de eerste manche van de World Series by Renault op ons eigenste Circuit Zolder maakten we, geheel onverwacht, het debuut mee van Frédéric Vervisch. Frédéric is slechts 18 en kwam eigenlijk uit het niets in de autosportwereld. Op zijn palmares prijken enkele races in de Formula 3 en Formule BMW; hiernaast nam hij ook deel aan de voorrondes van de Formula Renault Academy.

Drie dagen voor de start van de derde manche van de World Series by Nissan op de Spaanse tarmac te Valencia konden we de jonge Belg enkele vragen stellen.

Frédéric, je bent dit jaar eigenlijk eerder per toeval in de World Series by Renault terechtgekomen; hoe ben je er in geslaagd om een contract te tekenen?

Ik zou niet echt zeggen dat het per toeval was; ik heb eerder geluk gehad. Vorig jaar reeds was het doel om World Series by Renault te rijden in 2005. We hebben een test kunnen afleggen op het circuit van Paul Ricard met KTR. Die test is heel vlot verlopen en ik denk dat het net dat is wat GD Racing ook is opgevallen. Ze hebben me gecontacteerd voor me een kans aan te bieden om mijn mannetje te staan in een topkampioenschap. Spijtig genoeg beschikten we niet over het nodige budget, maar 3 dagen voor de openingsmanche te Zolder hebben we een sponsor (Kizz-me) gevonden, waarna we een deal hebben kunnen afsluiten voor 2 races.

Frédéric VervischWat ging er door je heen toen je, 3 dagen voor de aanvang van de race, hoorde dat je wel zou kunnen rijden?

Ik zat op dat moment op school, denkend dat ik dit jaar niet zou rijden. Toen ik hoorde dat ik het kampioenschap toch zou kunnen betwisten, was het als een droom die uitkwam. Ongelooflijk dat gevoel, ik werd echt gek!

Hoe verliepen de eerste ronden die je aflegde? Wat voelde je toen?

Ik kon me niet voorstellen dat ik met een World Series by Renault-bolide reed. Het was echt zalig. Het was de eerste keer dat ik met een versnellingsbak bediend aan het stuur, rem aan de linkervoet en zoveel aërodynamische grip reed. Je moet het echt meegemaakt hebben om dat uitzonderlijke gevoel te kunnen beschrijven.

Met welk gevoel verliet je Zolder?

Een zeer goed gevoel; ik had mijn doel bereikt: de finish halen in beide manches en met een 12e en 19e was ik meer dan tevreden. Voor mij was alles dan de laatste plaats goed, aangezien het kampioenschap toch wel zeer hoog staat aangeschreven.

Frédéric VervischNa Zolder kreeg je de kans om races te betwisten in Monaco, een zeer bijzonder, mythisch, uniek circuit. Hoe heb je dat weekend beleefd?

Ik ben woensdag gearriveerd, terwijl ik voorheen nog nooit in Monaco was geweest. Ik was er dus voor de eerste keer en mocht meteen achter het stuur kruipen, fantastisch gewoon! Het was een droom die uitkwam. Die woensdag heb ik een wandeling gemaakt met Milos (zijn teamgenoot) et ook voor hem was het de eerste keer dat hij in Zolder reed. Ook hij kon niet geloven dat hij de kans had gekregen om op zo'n unieke omloop te rijden.
Op donderdag heb ik dan mijn eerste ronde gereden, iets wat ik nooit zal vergeten. We rijden met een superwagen in een superstad en we komen voorbij cafés en restaurants. Ongelooflijk. De koers zelf verliep zeer goed, het begin althans. Ik had een kanonstart, want na de eerste ronde passeerde ik als 15e. Toen ik Massenet doorkwam, verloor ik door het zand op de poste de controle over mijn wagen en tikte ik de vangrail aan. Race voorbij, spijtig, maar ik was wel een ongelofelijke ervaring rijker.

Rijden in het voorprogramma van de Formule 1, geeft de race net dat ietsje extra?

Ja, het is echt geweldig om in die sfeer te kunnen vertoeven. Ik kan niet zeggen dat ik nerveuzer was omdat de grote F1-bonzen naar me kijken. Het is net leuk omdat er zoveel ogen op je gericht zijn.

Frédéric VervischWat is de belangrijkste herinnering in je autosportcarrière?

De eerste keer dat ik met een racewagen (Formula Ford) reed voor het team Vanhoof te Croix. Ik ben toen in de bandenstapels terechtgekomen en heb geweend in de wagen; het was slechts in de tweede ronde...

Welk aspect van de sport trekt je het meeste aan?

De snelheid en vooral de gevechten, liefst voor de overwinning dan; dat geeft echter enorm veel voldoening.

Tot nog een algemene vraag, wat denk je van de evolutie in de autosport en van de Formule 1 in het bijzonder?

Het is echt geweldig, maar het is quasi onmogelijk om daar te geraken, zeker als Belg. Er zijn slechts een 40-tal piloten die ieder jaar doorstoten tot de Formule één, maar je weet nooit. Ik droom niet, alhoewel... toch wel een klein beetje...

Bedankt Frédéric, we wensen je nog het beste toe voor het verder verloop van je carrière

Frédéric Vervisch


Fotografie: Valérie Simons


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Valérie Simons in World Series op donderdag 02 juni 2005 om 21:19


Andere publicaties op Racingworld.be...