Christian Lefort, Yves Lambert en Romain Ianetta!

Lefort/Lambert/Ianetta - Porsche 996 GT3-RSRAl vele jaren hadden ze een droom. Resultaat na resultaat, begonnen ze er serieus in te geloven. In het begin van het jaar kregen ze definitief groen licht. Zij, dat zijn Yves Lambert en Christian Lefort, die samen met de Fransman Romain Ianetta, aan de start kwamen van de 74ste editie van de 24 Uren van Le Mans met hun vertrouwde Porsche 996 GT3-RSR. Twee rondjes rond de klok later, vierden ze een 24ste plaats, de 6de positie in GT2. Bovendien waren ze de enige Belgen aan de finish. Champagne!

Een wedstrijd als de 24 Uren van Le Mans, vergt een minutieuze voorbereiding. Je begint eraan met een gezonde dosis bescheidenheid en respect, zonder alles op het spel te zetten in de trainingen. Met een 48ste plaats op de startgrid, werd de eerste opdracht, het draaien van een interessante chrono zonder het weekend te hypothekeren, volbracht door de Porsche #73 in de kleuren van Gulf en Gordon (wegens de wetgeving voor de gelegenheid veranderd in Go !! On). Na het vervangen van de motor en de versnellingsbak vlak voor de laatste oefening tegen de chrono, waren Lambert, Lefort en Ianetta klaar voor het grote avontuur... "Ons doel? Finishen!", verklaarde Yves Lambert voor de start. "Klinkt dat pretentieus voor een eerste deelname? We zullen zien..."

Het eerste gedeelte van de race verliep probleemloos voor de "Belgische" Porsche, waarin Yves Lambert afgelost werd door Christian Lefort en vervolgens Romain Ianetta. De #73 draaide regelmatige rondjes in de buurt van 4'20" en klom op in het klassement. Rond een uur 's ochtends dook de Porsche de Top 5 in GT2 binnen. Het verlies van een wiel, gevolgd door de vervanging van de remblokken en –schijven, waren de enige problemen voor het trio.

Helaas, rond 3 uur 's ochtends, werd het plots moeilijker... "Ik voelde trillingen in een voorwiel," vertelt Yves Lambert. "Ik kwam binnen en de mecaniciens stelden een verzwakking van een wielnaaf vast. We konden terug vertrekken... om enkele ronden later weer trillingen te voelen, deze keer achteraan. We wisselden de banden, maar het trillen bleef duren. Ondertussen moest ik nog een rondje traag afwerken met een gebroken aandrijfas! We hebben uiteindelijk geluk gehad bij al die pech, want ik kon de pitlane nog bereiken. De mecaniciens vervingen het defecte orgaan, wat ons een vol uur kostte. Klokslag 4h10 konden we terug de baan op. We hoopten dat we ons deel van de pech achter de rug hadden..."

Lefort/Lambert/Ianetta - Porsche 996 GT3-RSR Met uitzondering van hier en daar een schuiver, zaten Lambert, Lefort en Ianetta met vertrouwen aan het stuur van een wagen die goed op de weg lag. Niets kon de Porsche #73 nog stoppen. Na een bijzonder regelmatig tweede deel van de race, werd het trio afgevlagd op de 24ste plaats algemeen, als 6de in GT2... "Dit is een droom die in vervulling is gegaan," vertelde Christian Lefort ontroerd na de finish. "De magie van Le Mans? Het beeld van alle leden van het team met tranen in de ogen rond de wagen. Ongelofelijk.... We zijn opgelucht, blij en trots..."

Het uitrijden van deze 74ste editie, tevens de race die het honderdjarig bestaan van de Automobile Club de l'Ouest vierde, was geen sinecure. Vooral de hitte maakte er een slopende editie van. "Het circuit bevat enkele zware remzones en enkele snelle bochten. Kortom, een fysiek circuit," vertelt Yves Lambert. "Ik heb nog nooit zo afgezien als dit weekend. Het werk van onze dokter en kiné was fantastisch. De mecaniciens zorgden voor de wagen, terwijl zij de piloten weer oplapten. Chapeau aan iedereen..."

In totaal reed de Gulf en Gordon Porsche 282 ronden op de mythische omloop, met tussendoor 26 pitstops. De snelste ronde in de race was 4'17"317, tegenover 4'16"246 in de kwalificaties. Het trio zat dus zeker niet stil. De beloning was dan ook verdiend... "100.000 fans zien juichen voor de prijsuitreiking, dat is verbluffend," vervolgt Christian Lefort. "Het was al even memorabel als vrijdag, bij de parade in de straten van Le Mans. Gewoon Hollywood! Twee uren lang ben je een ster! Ongelofelijk. Wat een evenement, wat een magie, wat een race..."

Gordon Press


   



Dit artikel werd gepubliceerd op zondag 18 juni 2006 om 17:07


Andere publicaties op Racingworld.be...