Francorchampagne: Familie Derdaele verdedigt leiderspositie in GT Open

Na het schitterend resultaat waarin vader en zoon Derdaele samen met de broers Franssen een prachtige tweede plaats behaalden tijdens de recent verreden 24 Hours of Zolder, wacht hen nu een nieuwe zware uitdaging. Ze moeten immers hun leiderspositie verdedigen in de Belcar GT Open. Komend weekend wordt de vierde manche verreden van het Belcar Endurance Championship. De vierde van zes wedstrijden en de laatste in Francorchamps. We zijn dus halfweg het kampioenschap. Maar gezien het feit dat tijdens de afsluitende 10 Hours of Zolder dubbele punten te rapen zijn we pas na Francorchampagne net over halfweg de puntentelling. Zondag wordt met een race over vier uren de op een na langste race van het seizoen afgewerkt.

Na twee overwinningen en een derde plaats staan Patric en Dylan Derdaele nog steeds mooi aan de leiding in de Belcar GT Open met de Porsche 997 van First Motorsport. Bovendien staan ze midden het GT3-geweld op een respectievelijke 8ste en 9de plaats in het Driver Championship en het Team Championship. Momenteel heeft de familie Derdaele een respectievelijke voorsprong van 6, 7 en 11 punten op hun naaste belagers. Toevallig allemaal Porsches.

"Vooreerst moeten we trachten om deze lange wedstrijd uit te rijden en punten pakken. Dat is het voornaamste", steekt Patric Derdaele van wal. "Via een goed resultaat moeten we onze voorsprong minstens kunnen consolideren of eventueel nog verder uitdiepen. Het is een wedstrijd over vier uren en dat wordt opnieuw een niet te onderschatten opdracht. We doen opnieuw beroep op de Porsche 997 van First Motorsport en Jo Jamers die voor dergelijke lange wedstrijden tactisch heel sterk is. Ik hoop wel op droge weersomstandigheden. Dylan heeft immers nog niet veel ervaring met een Porsche in de regen en hij zal uiteraard terug het leeuwenaandeel van de race op zich nemen. We hebben wel nog wat werk voor de boeg inzake afstelling, want de wagen kende tijdens de laatste race een fel overstuurd karakter en te snel slijtende banden. Mogelijk waren de extreme warme weersomstandigheden deels hiervan de oorzaak. We willen uiteraard als leiders terug richting Limburg voor de twee afsluitende races. Circuit Zolder ligt ons beter en voor de eindfase in het kampioenschap boezemt dit vertrouwen in. Ik voorspel een mooie eindstrijd tussen First en de wagens van Speedlover met de Mosler van MExT Racing als scheidsrechter. Deze heeft reeds tweemaal een 0-score, maar is en blijft de snelste wagen binnen de Belcar GT Open. Hij kan ons nog flink wat punten afsnoepen tijdens de titelontknoping", aldus een optimistische Derdaele senior.

Naast de Belcar zien we de familie Derdaele ook telkens aan de slag binnen de nieuwbakken Dunlop Special Open Trophy. Dylan voert hierin het grote woord met de Ultima, maar krijgt stilaan oppositie uit de hoek van ondermeer de Radicals.

"Fantastisch kampioenschap", gaat Patric verder. "Back to the roots en veel rijplezier voor een beperkt budget. Dit kampioenschap verdient duidelijk een kans en hopelijk komen er in de toekomst meerdere teams op af. Een tweetal weken geleden was er een weekend in Colmarberg. Dylan verdedigde met de Ultima zijn leiderspositie in het kampioenschap en mij werd een test aangeboden door de invoerder van Westfield. We hebben ons rot geamuseerd. Een echte aanrader".

Belgium Racing Press


   



Dit artikel werd gepubliceerd in Belcar op dinsdag 14 september 2010 om 12:38


Andere publicaties op Racingworld.be...