Curitiba: Chevrolet Cruze's sterk van start! Huff pakt pole

Voor de eerste manche van het FIA World Touring Car Championship zijn we, net zoals vorig jaar, te gast in Brazilië op het circuit van Curitiba. Het WTCC is een kampioenschap dat, ondanks de aanwezigheid van maar één officieel fabrieksteam, toch aan spankracht zou moeten winnen omwille van de ingebruikname van de nieuwe Turbo Charged motoren en een aantal nieuwe reglementeringen.

Het nieuwe kwalificatiesysteem is dan ook één van de aanpassingen in de reglementering waar nog veel over geredetwist zal worden. In plaats van het resultaat van race één om te draaien voor de startgrid van race twee, wordt nu de omgekeerde uitslag van Q1 gebruikt. Wat er op neer komt dat men eerder dan voluit te gaan, moet speculeren op de tiende tijd om recht te hebben op de pole, terwijl er anders gewoon voor de beste tijd gereden wordt. Er schuilt echter wel één groot gevaar in, wanneer je in Q1 elfde eindigt kom je niet meer in aanmerking om mee te dingen naar de pole in Q2 en mag je bijna met zekerheid een kruis maken over een eventuele podiumplaats.
 En laat dat nu net zijn wat Alain Menu vandaag overkwam, ondanks de vrij normale warm-up en eerdere testsessies kreeg hij de Cruze niet in de top 10 gemanoeuvreerd en verliet hij eerder ontgoocheld de pitstraat.

Het is Tiago Montero die in de SEAT Tdi de beste tijd wist neer te zetten, gevolgd door Poulsen, Muller en Engstler. Maar daar werd nu niet om gestreden, het ging om de tiende plek, welke recht geeft op de pole in race 2. Voor ons blijft het natuurlijk gissen of het een gelukje was of strategie, maar het is Nykjaer die de pole te pakken heeft. Fredy Barth in alweer een SEAT vertrekt naast Nykjear van op de eerste rij. Tom Coronel die in het tussenseizoen de overstap van SEAT naar BMW maakte, werd achtste en heeft daarmee een plekje op de tweede startrij veroverd. Tom was in zijn nagelnieuwe ROAL motorsport BMW trouwens al snel op weg in de vrije trainingen gisteren.

Na een tiental minuutjes in de pits rijden de tien overgebleven bolides terug het circuit op voor Q2. Nu zal er wel gestreden worden voor de beste tijd en de pole in race 1. Een kleine regenbui zorgt echter voor een héél korte kwalificatie, waarbij de meeste wagens maar één snelle ronde konden afleggen vooraleer de meerderheid naast het circuit terecht kwam. Voor de korte plensbui had Robert Huff met zijn Chevrolet al een super 1:21 gereden, wat meteen goed was voor de beste tijd in Q2. Teamleider Eric Nève die na Q1 nog erg ontgoocheld was omwille van de uitschakeling van Menu, zien we nu met een brede glimlach en drie vingertjes in de lucht. Het Chevrolet team wist immers ook de tweede en derde startplaats te veroveren met Muller en de verrassende thuisrijder Bueno. Michel Nykjaer doet met zijn vierde plaats voor race 1 en de pole voor race 2 héél goede zaken voor Sunred engeneering. Het belooft alvast een spannende zondag te worden in Curitiba.


   



Frank Van Waeyenberghe

Van onze redacteur

Frank Van Waeyenberghe

Dit artikel werd gepubliceerd in WTCC
op zaterdag 19 maart 2011 om 19:26


Andere publicaties op Racingworld.be...