1000km of Spa: Een laatste terugblik + Radical Masters met Benjamin Bailly

Iets wat blijkbaar onopgemerkt is gebleven, gezien er hier te lande nergens melding van gemaakt werd, is dat de 1000km of Spa ook de tweede manche was van de LMS, de “Europese” tegenhanger van het ILMC zeg maar. Zelfs de officiële instanties is dit blijkbaar ontgaan, gezien er in het klassement geen gewag van gemaakt wordt en er ook geen specifieke podiumceremonie voorzien was.
Dit is nochtans verwonderlijk gezien meer dan de helft van de deelnemers eigenlijk ingeschreven was voor deze "race in de race". Zowat alle LMP2’s en de helft van de GT’s stonden ingeschreven in de LMS en niet in de ILMC. Zonder de LMS deelnemers, waren we dus amper aan 30 deelnemers gekomen; het is dus des te meer bizar dat dit kampioenschap doodgezwegen werd. Natuurlijk kwam iedereen voor het duel Peugeot/Audi, maar toch... Blijkbaar is twee kampioenschappen in één race toch te onduidelijk en onverkoopbaar aan het publiek. En hoe uitleggen aan de niet-fanatieke bezoeker dat de Porsche’s in de LMS rijden en dus eigenlijk geen rekening moeten houden met de BMW’s en dat de meeste Ferrari’s toch voor een ander kampioenschap rijden. Een scheiding tussen beide series volgend jaar is dus ogenschijnlijk niet meer af te wenden; of beide kampioenschappen daar beter gaan van worden, is nog de vraag. Om terug te komen op de 1000km of Spa; de winnaar in de LMS werd dus, voor de tweede maal dit jaar, de Pescarolo van Collard/Tinseau/Jousse. Het podium werd vervolledigd door de beide Rebellion Lola’s.

Hope Racing hoopt nog altijd aan de start te komen van de 24 uren van Le Mans met zijn Hybride Oreca. Na Steve Zacchia en Jan Lammers heeft het team nu ook de Deen Casper Elgaard aangeworven voor de etmaalrace. Elgaard was in 2009 nog winnaar van de LMP2 klasse met een Porsche RS Spyder.

Benjamin Bailly - Radical SR8Benjamin Bailly - Radical SR8
In het voorprogramma van de 1000km of Spa waren ook de derde en vierde manche van de Radical Masters serie voorzien. Waren, want de tweede race, die vlak na de trainingen voor het ILMC zou plaatsvinden, moest afgelast worden doordat de vangrails te erg beschadigd waren bij de crash van de OAK Pescarolo. In deze serie zien we ook één Belg aan het werk, namelijk Benjamin Bailly. De jonge rijder werd dit jaar niet langer opgenomen in het RACB National Team en moest zijn Formule carrière tijdelijk opschorten. Benjamin rijdt dit kampioenschap samen met Saud Al Faisal. Ondanks enkele probleempjes tijdens de kwalificaties zette het duo een 8ste en een 4de tijd neer voor beide races. In de eerste race nam Al Faisal de start, maar de Arabier ging wijdt bij het aansnijden van de Raidillon en slipte. De wagen moest achteraan het veld aansluiten, maar Al Faisal slaagde er toch in meerdere wagens te passeren. Bij de pitstop nam Bailly het stuur over en reed dan een prachtige race. De ene na de andere concurrent moest het onderspit delven, zodat onze ladgenoot alsnog als vijfde over de eindstreep kwam. Benjamin wou beter doen in de tweede race, maar deze race zou er uiteindelijk dus niet komen.

Foto: Niels Vaeck


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in LMS op vrijdag 13 mei 2011 om 06:00


Andere publicaties op Racingworld.be...