Barcelona: Wederom Vettel! - D'Ambrosio finisht anoniem 20e

Podium na de wedstrijd te BarcelonaPodium na de wedstrijd te Barcelona
Onder een stralende zon stuurde Sebastian Vettel zijn Red Bull naar een vierde overwinning op vijf Grote Prijzen. Waar de Duitser in de beginfase van de wedstrijd nog achter Fernando Alonso bleef, ging Vettel na de tweede reeks pitstops finaal voorbij aan de Spanjaard. Lewis Hamilton reed een degelijke wedstrijd, moest in feite nooit rechtstreeks duelleren en behaalde zijn derde podium van het seizoen. Jenson Button reed een vrij anonieme wedstrijd op een alternatieve driestop strategie en finishte als derde in een wedstrijd die relatief weinig inhaalmanoeuvres kende op de start-finishlijn, ondanks de lange DRS-zone.
Mark Webber - Red Bull RacingMark Webber - Red Bull Racing
Fernando Alonso neemt bij de start van zijn thuiswedstrijd autoriatir de leiding vanaf de vuile kant van het circuit, geholpen door zijn KERS. Webber kent geen al te beste start en ziet ook teamgenoot Sebastian Vettel voorbijgaan aan zijn RB7. Jenson Button kent een echte rotstart en zakt, wegens veel wielspin bij de startprocedure, weg tot P10. In tussentijd weet Nick Heidfeld, gestart achteraan het veld en niet vanuit de pitlane, in de eerste ronde reeds aan een vijftal wagens voorbij te gaan. In tegenstelling tot wat verwacht werd, is Michael Schumacher de wedstrijd gestart op de zachte compound, nadat de Duitser gisteren zijn Q3 afwerkte op de primes.

Koboyashi moet in de eerste ronde reeds de pitstraat opzoeken met een lekke linkerachterband en ook Perez zoekt al vroeg de pits in om zijn schoeisel te vervangen door de harde compound. Ook Sebastian Vettel zoekt vroeg de box op, reeds na tien ronden, en komt terug de baan op achter Jenson Button op P9. Ondanks dat Vettel het maximale uit zijn pas gemonteerde setje rubber tracht te halen en in zijn outlap voorbijgaat aan eerst Button en vervolgens ook Massa, ziet de Duitser Fernando Alonso, die een ronde later pitte, voor hem de baan opkomen. Webber kent een iets tragere stop op nagelnieuwe zachte banden en komt eveneens de baan op na Button en Massa. Button wacht lang met te pitten, maar liefst tot ronde 15, en moet de Australiër aan zich voorbij laten gaan. Hamilton profiteert echter van het tijdsverlies van Webber en neemt de virtueel laatste podiumplaats over.

Het tijdscherm kleurt paars achter Button's naam wanneer de Brit zijn outlap heeft voltooid en op een gloednieuw setje zachte banden raapt hij de ene wagen achter de andere op. Met een achterstand van meer dan 20 seconden op de vierde plaats, zal Button echter hard moeten trappen om deze positie van Webber af te snoepen alvorens zijn banden beginnen te vervallen.

Jérôme D'Ambrosio - Marussia Virgin RacingJérôme D'Ambrosio - Marussia Virgin Racing
Jérôme D'Ambrosio wacht zeer lang om de pits in te duiken, net op het moment dat Sebastian Vettel in ronde 19 voor de tweede maal de box opzoekt. Bij Red Bull zag men dat Vettel veel tijd verloor en besloot men de Duitser vroeger dan gepland binnen te roepen in de hoop voorbij te gaan aan de Ferrari. Bij het Italiaanse team countert men echter onmiddellijk door de de meccano's buiten te sturen voor de Spanjaard's tweede stop, maar bij het aanremmen van de eerste bocht, is het Vettel die een positie wint op Alonso! In alle stilte is het echter Lewis Hamilton die de ene snelle sector na de andere neerzet, nu de Brit de wedstrijd leidt. Zijn 1:28.024 is een viertal tienden sneller dan Vettel's tijd, maar de Duitser countert de ronde erna met een verbluffende 1:27.394. Als ook Alonso op nieuwe banden sneller is dan Hamilton, roept ook McLaren Hamilton naar de box; net op tijd om voor Alonso op de baan te komen, die op zijn beurt Webber onder zijn achtervleugel ziet plaatsnemen.

Fernando Alonso - FerrariFernando Alonso - Ferrari
Fernando Alonso en Mark Webber schakelen in ronde 30 tegelijkertijd over op de harde band. Alonso vertrekt al schuivend van zijn stand, nadat Ferrari bijna een seconde meer nodig had voor de bandenwissel. De Spanjaard blijft echter, weliswaar zeer nipt, voor de Australiër. Beide heren blijven zeer dicht bij elkaar en bij tijden lijkt Alonso moeite te hebben met de nodige grip te vinden. In ronde 33 gaat Webber bij het aanremmen van bocht tien voorbij aan Alonso, maar de Australiër kan zijn lijn niet houden en de Spanjaard passeert hem opnieuw. Het gebakkelei komt beide piloten echter duur te staan, want ondertussen is Button genaderd tot op minder dan een seconde. Twee ronden later passeert de Brit Webber om in diezelfde ronde, opnieuw in bocht tien, ook voorbij te gaan aan Alonso. De Spanjaard lijkt wel stil te staan bij het uitkomen van de bocht en al bij al heeft Button bijzonder weinig moeite met het inhalen van de Italiaanse bolide.

Wanneer Alonso in ronde 39 voor de laatste maal pit, krijgt hij opnieuw een setje hard rubber opgelegd voor de resterende ronden. Webber, nu bevrijd van Alonso, haalt het maximale uit zijn gebruikte set harde banden en komt na zijn pitstop voor Alonso de baan op.

Sebastian Vettel - Red Bull RacingSebastian Vettel - Red Bull Racing
Afgelopen nacht verving Red Bull Racing de batterijen op Vettel's bolide, maar in ronde 46 bevestigt het team per radio aan Vettel dat hij zijn KERS wederom niet meer kan gebruiken... Bij McLaren lijkt men bloed geroken te hebben; de pitsmuur meldt Hamilton, genaderd tot op één seconde van Vettel, dat deze laatste rijder geen KERS meer heeft. Prompt verhoogt Vettel echter de kadans om een ronde later zijn pitstop af te werken in 3,8 seconden en netjes de baan op te komen uit het verkeer. Wanneer Hamilton een ronde later pit voor een vers setje nagelnieuw hard rubber, sluit hij opnieuw aan achter Vettel. Een ronde later bevestigt Red Bull Racing aan Vettel dat hij opnieuw gebruik kan maken van KERS, net op het ogenblik dat Kovalainen zijn Lotus-Renault in sector twee in het grind parkeert en Mark Webber de snelste ronde in de wedstrijd klokt (1:27.187). Een ronde kleurt het tijdscherm echter paars achter Hamilton's naam; de Brit zet, ondanks de gele vlaggen, niet alleen de snelste tweede sector, maar eveneens de snelste ronde in wedstrijd neer (1:26.727)...

Vitaly Petrov - RenaultVitaly Petrov - Renault
In ronde 55 zet Perez Vitaly Petrov aan de kant en stuurt zijn Ferrari aangedreven Sauber naar zowaar een negende plaats om vijf ronden later ook Massa te passeren voor P8, de beste prestatie van de Mexicaan dit seizoen! Ook Heidfeld, ondertussen genaderd op Perez, gaat, wederom in bocht tien, voorbij aan Massa, wiens tijden nergens meer op lijken. Ferrari lijkt wederom de wedstrijd verkeerd ingeschat en gelezen te hebben op vlak van bandenslijtage. Een ronde later zet Massa zijn Ferrari aan de kant in de chicane na bocht zes en gaat Heidfeld op de start-finishlijn voorbij aan Perez in de strijd voor de achtste plaats; geen slecht resultaat nadat de Duitser de wedstrijd van achteraan het veld moest aanvatten! Op drie ronden van het einde volgt de ultieme vernedering voor Alonso wanneer de Spanjaard op zijn thuiscircuit op een ronde wordt gezet door Vettel; zijn Ferrari lijkt gewoon niet beter te kunnen vandaag.

Nico Rosberg - Mercedes GPNico Rosberg - Mercedes GP
Wereldkampioen Sebastian Vettel weerstaat aan de druk en wint de Grote Prijs van Spanje, voor Lewis Hamilton en Jenson Button. Mark Webber komt als laatste in dezelfde ronde als vierde over de finish, voor Alonso, Schumacher, Rosberg en een verbluffende Heidfeld. Ook Sergio Perez mag tevreden zijn met zijn eerste puntenfinish van het seizoen, voor teamgenoot Kobayashi. Jérôme D'Ambrosio had wat last van problemen met de remmen en reed een vrij anonieme wedstrijd. De jonge Waal kon ditmaal niet echt tippen aan de prestatie van zijn meer ervaren teamgenoot Timo Glock en eindigde voorlaatste op vijf ronden van Vettel en één ronde van Glock.

Sebastian Vettel - Red Bull RacingSebastian Vettel - Red Bull Racing
Uitslag Grand Prix van Spanje
01. Sebastian Vettel (Red Bull Racing) 66 ronden
02. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +0.6
03. Jenson Button (McLaren Mercedes) +35.0
04. Mark Webber (Red Bull Racing) +12.2
05. Fernando Alonso (Ferrari) +1 ronde
06. Michael Schumacher (Mercedes GP) +1 ronde
07. Nico Rosberg (Mercedes GP) +1 ronde
08. Nick Heidfeld (Renault) +1 ronde
09. Sergio Perez (Sauber Ferrari) +1 ronde
10. Kamui Kobayashi (Sauber Ferrari) +1 ronde

Foto's: Georges De Coster


   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Formule 1
op zondag 22 mei 2011 om 15:45


Andere publicaties op Racingworld.be...