Navarra: Verdonck/Bartels/Kechele winnen voor Longin/Albuquerqe/Ortelli!

Vita4One - Ferrari 458 ItaliaVita4One - Ferrari 458 Italia
Nico Verdonck, Michael Bartels en Frank Kechele hebben de tweede wedstrijd van de Blancpain Endurance Series op hun naam geschreven. De Vita-4-One Ferrari had een kleine twintig seconden voor op de de WRT Audi R8 LMS van Longin/Albuquerqe/Ortelli, welke in de eindfase nog voorbijging aan de AutOrlando Porsche die de eerste manche in Monza won.
Nadat vanmorgen Albuquerqe de WRT Audi op pole zette, was het vanmiddag net zoals in Monza Stéphane Ortelli die de start nam in de #33. Enkel de AutOrlando Porsche, die de vorige race won en de Vita-4-One Ferrari 458 Italia met Frank Kechele aan het stuur kunnen het tempo volgen. We zien kort na de start een wel erg vroege pitstop voor de Ford GT van Marc VDS Racing, de wagen dient zelfs enkele ronden in de box onder handen genomen te worden door de mecano's. Na dertig minuten zien we de F430 Scuderia van Sport garage aan de kant staan na contact met de bandenmuur. Even later nog meer Italiaanse brokstukken; de leider in de Pro-am cup, Griffin, gaat op dezelfde plaats hard van de baan. De voorkant van de 458 Italia (#50) die een rits aan brokstukken op het circuit achterlaat, zorgt voor de eerste safety-car van de namiddag.

Na de eerste pilotenwissels ontpopt er zich een mooie strijd tussen twee landgenoten. Bert Longin in de Audi R8 LMS voelt al snel de hete adem van Nico Verdonck in de Vita-4-One Ferrari. Enige ronden later moet Longin de snelle 458 Italia laten voorgaan. Net na het eerste uur rijdt de safety car voor een tweede keer het Spaanse circuit op wanneer een onfortuinelijke Ginetta (Alessi/Limonta/Ferrari) net voor de ingang van de pit, helemaal uitbrandt. Het duurt toch wel enige minuten alvorens de veiligheidsmensen de vuurzee onder controle hebben. De GT50 van De Lorenzi Racing vatte vuur door een olielek aan het differentieel. Als er weer groen licht wordt gegeven, gaat Verdonck er als een speer van door en slaagt hij een ruime kloof met Longin, die op zijn beurt de Porsche van Giamaria voelt naderen. Al snel moet hij de Italiaan in de Autorlando bolide, maar ook de WRT zusterwagen laten voorgaan. Bert verklaart achteraf dat het zijn dag niet was, "je mag gerust spreken van een mindere dag. Ik kwam helemaal niet aan de tijden van mijn teamgenoten en dat vertaalde zich al snel in de race..."

Tijdens de laatste 60 minuten noteren we vooral de mooie prestatie van Albuquerqe, die twee plaatsen weet goed te maken voor Audi WRT en alweer op een tweede plaats eindigt. De Porsche 997 van AutOrlando rijdt, na een zege in Monza, alweer naar het podium. De Italianen Ruberti/Roda/Gianmaria eindigen derde. Het mag duidelijk zijn dat de Aston Martin's en de Lamborghini's voorlopig in deze Blancpain series nog niet kunnen duelleren met de top drie. En het wordt afwachten of Mercedes en Mclaren, die beide een andere voorbereiding hebben gekozen voor de 24 uren van Francorchamps, de gevestigde waarden als Audi, Porsche en Ferrari zullen kunnen bijbenen. Voor het Vita-4-One is het een geslaagde voorbereiding die ze bekronen met een overwinning. Bartels kwam ook in zijn stint niet meer in de problemen en toont hierbij aan dat ze voluit voor het kampioenschap gaan. Iets wat aardig zou kunnen lukken, aangezien ze bij Vita-4-One overduidelijk progressie hebben gemaakt.

Franck Morel/Jean-Luc Beaubelique/Ludovic Badey winnen de Pro-Am Cup, terwijl Lorenz Frey/Rolf Maritz/Fredy Barth in hun Lotus de snelste GT4 waren en Georges Cabannes/Fabien Michal in hun Lambo de Citation Cup.

Foto: SRO/VIMAGES/Fabre


   



Frank Van Waeyenberghe

Van onze redacteur

Frank Van Waeyenberghe

Dit artikel werd gepubliceerd in BES
op zondag 22 mei 2011 om 16:17


Andere publicaties op Racingworld.be...