GT1: Silverstone: Young Driver Aston Martin wint kwalificatierace

Young Driver AMR - Aston Martin DBR9Young Driver AMR - Aston Martin DBR9
De Young Driver Aston Martin van Enge/Müller heeft vandaag de kwalificatierace op haar thuiscircuit, Silverstone, gewonnen. De Britse equipe profiteerde nadat de leidende Nissan zich misrekende bij het uitvoeren van de pitstop. Voor Marc VDS Racing werd het een race om snel te vergeten met een dubbele opgave. Belgian Racing zette zijn beste resultaat tot hiertoe neer, maar eindigde eveneens achteraan het veld. SRT/Exim Bank Team China kon haar pole niet verzilveren, maar eindigde uiteindelijk nog op het virtuele podium.
Lucas Luhr nam een superstart en dook als leider de eerste bocht in, voor Müller en Zuber. Voor Piccione verliep de start minder gunstig; de Italiaan zette zijn Aston Martin rond en moest als laatste aansluiten. Lang moesten we echter niet wachten voor het weer mis ging. In de derde bocht miste David Brabham (Nissan) zijn rempunt en ramde daarbij de Aston Martin van Darren Turner en de Nissan van Peter Dumbreck. Als op het einde van de eerste ronde ook Maxime Martin nog de pits opzoekt, zijn we (wederom) na één ronde al een groot aantal wagens kwijt.

Marc Hennerici was in het begin van de race de beste Ford rijder. De Duitser was in een hevig gevecht verwikkeld om de zesde plaats, maar de deur van de Ford ging vanzelf open in de bochten ten gevolge van een contact met een andere wagen. Aan de kop van het veld deed Luhr er alles aan om de Aston Martin van Müller achter zich te houden, terwijl de SRT Corvette het duel van dichtbij volgde.

Nog voor de koersdirectie het pitwindow opent, duikt de leider in de WK tussenstand, Andrea Piccini, reeds de pitstraat in. De reden was een lekke band op de Aston, maar de te vroege pitstop zal het team evenwel 10 seconden straftijd kosten. Terwijl de Corvette, die ondertussen was rondgegaan, en de Young Driver Aston Martin de pits opzochten, bleef de leidende Nissan veel langer op de baan en verloor daarbij veel tijd en, achteraf bekeken, de leiding.

Nadat alle wagens hun verplichte pitstop hadden afgewerkt, bleek de Young Driver Aston de koppositie overgenomen te hebben. Het einde van de race leverde geen positiewissels meer op gezien iedereen zijn banden spaarde. Kort voor het einde van de wedstrijd parkeerde Bas Leinders zijn Ford definitief aan de kant met een kapotte benzinepomp. De Young Driver Aston Martin van Enge/Müller behaalde dus de overwinning, voor de Nissan van Krum/Luhr en de Corvette van Hezemans/Zuber. Hughes/Bernoldi werden in hun Sumo Power Nissan vierde, voor de Hexis Aston van Dusseldorp en Piccione. Lamborghini kwam er niet aan te pas en de eerste wagen van het merk eindigde zesde met Pastorelli/Schwager. De beide Belgian Racing Ford’s haalden het einde van de race en eindigden achtste (Ickx/Nygaard) en negende (Leclerc/Palttala); het beste resultaat van het team tot hiertoe. Kampioenschapsleiders Hohenadel/Piccini eindigen op één ronde en buiten de top tien en scoren bijgevolg geen punten.

Voor een verder overzicht van de dag in beelden kan u hier en hier terecht

Uitslag kwalificatierace:
01. Tomas Enge / Alex Müller (Aston Martin DB9) 1:01:48.056
02. Michael Krumm / Lucas Luhr (Nissan GT-R) +1.840
03. Mike Hezemans / Andreas Zuber (Corvette Z06) +18.923
04. Warren Hughes / Enrique Bernoldi (Nissan GT-R) +26.681
05. Stef Dusseldorp / Clivio Piccione (Aston Martin DB9) +32.758
06. Nicky Pastorelli / Dominik Schwager (Lamborghini Murcielago) + 55.936
07. Vanina Ickx / Christoffer Nygaard (Ford GT Matech) +1:21.843
08. Antoine Leclerc / Markus Palttala (Ford GT Matech) +1:41.562
09. Dimitri Enjalbert / Michael Rossi (Corvette Z06) +1:50.177
10. Christian Hohenadel / Andrea Piccini (Aston Martin DB9) +1:30.012
11. Bas Leinders / Marc Hennerici (Ford GT Matech) + 1 ronde
12. Frederic Makowiecki / Maxime Martin (Ford GT Matech)
13. Marc Basseng / Markus Winkelhock (Lamborghini Murcielago)
14. Jamie Campbell-Walter / David Brabham (Nissan GT-R)
15. Stefan Mücke / Darren Turner (Aston Martin DB9)

Foto's: Tim De Keukelaere & Marnik Mouchaers


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA GT op zaterdag 04 juni 2011 om 20:26


Andere publicaties op Racingworld.be...