Michael Krumm en Lucas Luhr hebben op de vernieuwde omloop van Silverstone de Tourist Trophy gewonnen. Bij deze editie versloeg het Japanse merk de concurrentie op het asfalt, nadat in 2010 de overwinning nog werd beslist aan de groene tafel. Het zegevierende duo had aan de meet luttele meters over op de Young Driver Aston Martin van Tomas Enge en Alex Muller en de uitstekende SRT/Exim Bank team China Corvette. De ganse wedstrijd werd echter (wederom) overschaduwd door de vele crashes en opgaves enerzijds en een driest incident tussen de JRM Nissan van Richard Westbrook en de Young Driver Aston Martin van Stefan Mücke anderzijds.
Na zijn overwinning in de kwalificatierace startte de Aston Martin van Tomas Enge van op de pole. De Tsjech ondervond geen last van enkele regendruppels, profiteerde optimaal van zijn voordelige positie en schoot als leider de eerste bocht in, gevolgd door Krumm (Nissan), Hezemans (Corvette), Hohenadel (Aston Martin) en een goed gestarte Enjalbert (Corvette). In het geharrewar van de eerste ronden werd de Belgian Racing Ford #10 met Leclerc aan het stuur rondgetikt, maar de wagen kon zijn weg verder zetten. Enge kon zijn leiderspositie rondenlang behouden, maar de Nissan van Krumm bleef druk uitoefenen. Beide heren trachtten weg te rijden van de concurrentie nadat ze om beurten snelle ronden klokten. Ondertussen was Richard Westbrook, die achteraan het veld was gestart, begonnen aan een inhaalrace. Even voor het openen van de pitwindow was de Brit genaderd tot onder de achtervleugel van de Aston Martin van Stefan Mücke en plaatste zich enkele bochten later naast de Duitser. Mücke wou zich niet gewonnen geven en beide wagens raakten elkaar, waarbij Westbrook de Aston in de rondte dwong. De Nissan liep bij dit incident schade op en Westbrook besloot wijselijk de bolide aan een traag tempo terug naar de pits te loodsen, totdat... Stefan Mücke opeens als een bezetene racete richting de zwart-rode Nissan en de bolide zowaar in de muur zette! Mücke was overduidelijk niet opgezet met de actie van Westbrook en wou Engelsman even de les spellen. Wild gesticulerend zette Mücke zijn wagen op gelijke hoogte van de Nissan, op enkele centimeters van elkaar, wanneer de Aston plots afweek en de Nissan ramde (voor beelden, zie lager op deze pagina)! Dit totaal onbegrijpelijke gedrag, een WK onwaardig, resulteerde in twee volledig vernielde wagens.
De safety car kwam op de piste om toe te laten het puin te rapen en even later ging het pitwindow open. Iedereen profiteerde, vanzelfsprekend, daarvan om snel de pits in te stuiven en de verplichte stop af te werken. Bij Nissan was men het snelst en Luhr kon de leiding overnemen van de Aston Martin van Enge.
Bij het binnenkomen van de safety car, leek er het even op of de Aston zijn plaats kon heroveren, maar Luhr nam onmiddellijk de leiding terug. De Aston Martin van Piccione had na weer een snelle pitstop van het Hexis team aansluiting gevonden bij de twee leiders, maar verloor na een licht contact zijn derde plaats aan de Corvette van Zuber.
Nog was het niet genoeg; al snel na de restart volgde een nieuwe crash (beelden zie lager), waarbij de wagens van Rossi (Corvette), Brabham (Nissan), Piccini (Aston Martin), maar ook Martin (Ford) geëlimineerd werden. De strijd aan de kop bleef spannend en de Aston Martin bleef druk uitvoeren op de Nissan. Even kwam Müller nog langszij Luhr, maar de Nissan rijder hernam zijn plaats onmiddellijk terug. De bolide uit de JRM stal bleef op kop en stormde over de lijn met de Aston Martin in zijn zog; Luhr en Müller toonden hierbij dat een duel ook sportief kan uitgevochten worden.
Na Luhr/Krumm en Müller/Enge passeerde even later de Corvette van Hezemans/Zuber onder de geblokte vlag door. De Hexis Aston van Piccione/Dusseldorp werd vierde voor de Lamborghini van Basseng/Winkelhock. Bas Leinders en zijn teammaat Hennerici brengen hun Ford GT als zesde over de lijn na een verdienstelijke race. Ook beide Belgian Racing Ford’s eindigden in de punten als achtste en negende; zij het als de twee laatste wagens die de meet haalden. De beide bolides reden een vrij anonieme race en de snelheid leek te ontbreken bij het Amerikaanse merk. "Het eerste weekend zonder crash voor Belgian Racing en dat is een hele prestatie temidden een hoop van dergelijke gekken", lacht Markus Palttala cynisch na afloop van de wedstrijd. "Achtste in de eindstand is het beste resultaat voor het team, maar in feite was het een beetje beschamend om zo traag te zijn."
Door hun overwinning zijn Lucas Luhr en Michael Krumm ook meteen de nieuwe leiders in de tussenstand voor het WK.
Onze fotografen zorgden ook voor fotoboeken met het vrouwelijk schoon op de startgrid alsook de GT1 championship race.
De drieste actie van Stefan Mücke op Richard Westbrook
De crash bij de herstart
Uitslag championship race:
01. Michael Krumm / Lucas Luhr (Nissan GT-R) 1:00:27.957
02. Tomas Enge / Alex Müller (Aston Martin DB9) +0.220
03. Mike Hezemans / Andreas Zuber (Corvette Z06) +0.491
04. Stef Dusseldorp / Clivio Piccione (Aston Martin DB9) +2.417
05. Marc Basseng / Markus Winkelhock (Lamborghini Murcielago) +7.436
06. Bas Leinders / Marc Hennerici (Ford GT Matech) +10.831
07. Warren Hughes / Enrique Bernoldi (Nissan GT-R) +13.063
08. Antoine Leclerc / Markus Palttala (Ford GT Matech) +24.117
09. Vanina Ickx / Christoffer Nygaard (Ford GT Matech) +58.515
10. Nicky Pastorelli / Dominik Schwager (Lamborghini Murcielago) DNF
11. Frederic Makowiecki / Maxime Martin (Ford GT Matech) DNF
12. Jamie Campbell-Walter / David Brabham (Nissan GT-R) DNF
13. Christian Hohenadel / Andrea Piccini (Aston Martin DB9) DNF
14. Dimitri Enjalbert / Michael Rossi (Corvette Z06) DNF
15. Stefan Mücke / Darren Turner (Aston Martin DB9) DNF
16. Richard Westbrook / Peter Dumbreck (Nissan GT-R) DNF
Foto's: Marnik Mouchaers