FIA GT3 en DTM: Martin weer op het podium - Tomczyk wint in "oude" Audi

Martin Tomczyk - Audi Sport Team PhoenixMartin Tomczyk - Audi Sport Team Phoenix
Maxime Martin toonde nogmaals dat hij bij de top van de GT racers behoort en behaalde een tweede podium op rij tijdens de GT3 race te Silverstone. Voor de overige Belgen was in Silverstone minder geluk weggelegd, ze eindigden er buiten de ereplaatsen of moesten opgeven. De overwinning was voor de BMW Z4 van het Nederlandse DB Motorsport, een team dat verleden jaar deelnam aan het BTCS kampioenschap. Bij de DTM race op de Red Bull Ring ging de overwinning naar Martin Tomczyk, die in zijn "oude" Audi het Phoenix team haar eerste DTM zege schonk.
DB Motorsport -BMW Z4 GT3DB Motorsport -BMW Z4 GT3
De BMW Z4 van Nick Catsburg stond op pole in de FIA GT3 manche op Silverstone, maar het was Maxime Martin die bij de start de leiding nam in zijn Aston Martin. Achter de leiders liep het echter nogmaals mis; de Mercedes van Bosi slipte en nam de Aston Martin van Enjalbert en de WRT Audi van Franchi mee in zijn ondergang. De safety car rukte uit en na de herstart zette Catsburg de leidende Aston Martin onder druk. In ronde acht ging de BMW voorbij onze landgenoot en Martin moest dan al zijn talent gebruiken om een opzittende Mat Griffin (Ferrari) af te houden. Juist voor de wagens de pits indoken, nam de Ferrari de tweede plaats over van Martin, maar de Italiaanse bolide kon na zijn pitstop niet meer zelfstandig herstarten en werd uit de race genomen.

Start GT3 race SilverstoneStart GT3 race Silverstone
Nadat alle wagens gepit hadden, lag de Aston Martin, nu met Lesoudier aan het stuur, derde na de BMW en een Saintloc Audi. Lesoudier slaagde erin de Audi voorbij te gaan en even later deed de BMW Z4 van Hoevert Vos hetzelfde. Maar Vos vloog over de baan, passeerde de Aston Martin en kwam snel terug op de leidende BMW met Kolen aan het stuur. In de laatste ronde kon Vos Kolen verschalken en naar de overwinning stormen. Martin/Lesoudier behielden de derde plaats. Maxime Soulet kwam als tiende over de lijn, zijn ploegmaat bij ProSpeed Jan Heylen als 12de. Palttala en Delhez moesten opgeven. Den Boer/Vos leiden nu ook in het kampioenschap, Maxime Martin staat als eerste Belg vierde.

Op de Red Bull Ring behaalde Martin Tomczyk niet alleen de pole position maar won er ook de race. Tomczyk werd eerder dit jaar nog teruggewezen naar een ouder model Audi wegens tegenvallende resultaten. Maar nu wint hij de race, na aan kop gereden te hebben van start tot finish. Ralf Schumacher probeerde hem nog te bedreigen maar moest zich tevreden stellen met de tweede plaats, niettemin zijn beste positie ooit behaald in de DTM. Oliver Jarvis (Audi) behaalde na een mooie wedstrijd de derde plaats, voor Spengler (Mercedes) en Rockenfeller (Audi). Bruno Spengler behoudt de leiding van het kampioenschap.

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Internationaal op maandag 06 juni 2011 om 00:01