GT, Touring en Endurance – 2012: Heet de Belgian Racing Series welkom!

Op de vooravond van twee veelbelovende races, de 12 Uur van Spa BTCS en een 3-uursrace van het Belcar Endurance Championschip, hebben de promotoren van de voornaamste Belgische autosportkampioenschappen op circuit, de veranderingen voor 2012 aangekondigd.
De veranderingen zijn bijzonder ingrijpend:
Eerst en vooral verandert het aantal kampioenschappen van de Belgian Racing Series (de nieuwe overkoepelende naam die vanaf 2012 van kracht zal zijn). Een derde competitie vervoegt inderdaad de Toerisme en GT-wagens, waarvan de namen makkelijker worden: de BTCS wordt het Touring Championship en Belcar wordt het GT Championship.

De naam van het derde kampioenschap: het Endurance Championship geeft perfect de filosofie van het geheel weer, met wedstrijden van waarschijnlijk drie uur die op één dag zullen plaatsvinden, meestal op zaterdag. Het kampioenschap baseert zich op de oude fundamenten van de DSMEC, met een ruim plateau aan toegelaten wagens, zowel GT’s als toerwagens. Enkel de GT3’s en silhouetten S1 worden geweerd. Diverse klassen zullen deel van het kampioenschap uitmaken en er zijn zelfs gesprekken gepland met organisatoren van andere uithoudingskampioenschappen om de diverse series te integreren. Het is mogelijk dat sommige rijders, met een te rijk palmares, in het nieuwe kampioenschap geweigerd worden.

Sprint op het programma

De andere twee kampioenschappen oriënteren zich op de sprint: zo gaan de GT-wagens ieder weekend twee wedstrijden van 30 minuten rijden en één race van 60 minuten. Dezelfde opdeling wordt aangehouden voor het Touring Championship, maar de lengte van de races kan nog variëren, met name wordt aan races van 45 minuten gedacht. Op deze manier wil men het publiek meer spektakel bieden en ook de kosten verminderen. “Gezien de hoge kost per kilometer van de GT3’s en Silhouetten, worden deze competities toch heel wat goedkoper.”

Enkele details: op uitzondering van de GT3’s en silhouetten S1 na, kan eenzelfde wagen in meerdere kampioenschappen per weekend ingezet worden, zelfs met verschillende rijders. Zo kan een wagen uit T3, S2 of GT Open zowel in het Endurance Championship als de Touring of GT, naargelang de wagen, starten. Het materiaal kan dus over meerdere competities afgeschreven worden. Het technische reglement van 2011 blijft behouden en voor de banden wordt er een prijsopgave aan diverse bandenfabrikanten voor de verschillende kampioenschappen gevraagd.

Zes meetings staan er op de kalender: drie in Spa-Francorchamps, twee in Zolder en één in het buitenland. De 12 Uur van Spa wordt het hoogtepunt van het Endurance Championship en de GT’s, op de GT3’s na, zijn dus toegelaten. De S1’s zijn naar alle waarschijnlijkheid wel terug welkom in wat nog steeds het hoogtepunt van het seizoen voor toerismewagens zal zijn.



speedworld Press


   



Dit artikel werd gepubliceerd in Belcar op vrijdag 17 juni 2011 om 23:33


Andere publicaties op Racingworld.be...