Spa Euroraces: een overzicht van de races op zondag - Dejonghe dertiende

Corvette CR6 GT1 - Mad & Daring RacingCorvette CR6 GT1 - Mad & Daring Racing
Nadat gisteren alle races moesten afrekenen met het typische Ardennen weer, kon het contrast niet groter zijn vandaag. Onder een stralende hemel, bij zeer aangename temperaturen , werkten de GT Open, de F3 Open, de F2 en de Dutch Super Car Challenge hun tweede race van het weekend af in het kader van de Spa Euroraces.


Marcos LM 600 - Marcos Racing Marcos LM 600 - Marcos Racing
Het rijk gevulde en diverse veld van onze Noorderburen hoopte vandaag een rustige race te kunnen afwerken en de safty car zoveel mogelijk op stal te laten. Bij de start van de wedstrijd liep het echter al meteen fout, doorheen heel het veld werden er tikken uitgedeeld en bij het aansnijden van de busstop zorgde een crash tussen een aantal deelnemers ervoor dat de safty car het veld de volgende 20 minuten zou aanvoeren. De timing van de safty car en het systeem van de 'strafseconden' bij de pitstops zorgden er uiteindelijk voor dat de kleurrijke Marcos LM600 van Cor Euser aan de leiding kwam te liggen, een positie die hij wist vast te houden tot aan het vallen van de finishvlag. Ook Diederik Sijthoff profiteerde van de situatie en stuurde zijn Viper naar de tweede podiumplek. In de finale van de race is het Rick Abresch die in zijn GT1 Corvette de derde plek nog weet af te snoepen van Robert de Graaff in zijn Audi R8 LMS GT3, nadat deze laatste de race in de aanvangsfase had aangevoerd. De tweede Corvette GT1 kwam na de schade van gisteren niet meer in actie vandaag. Na hun vroege opgave in race 1, waren Ron Marchal en Jean Glorieux vandaag met de 21ste plaats de beste Belgen in hun geüpgrade Aston Martin DBRS9. Zij gingen hiermee Luc De Cock in zijn Lotus (p28, zesde in zijn klasse) en Wim Jeuris en Ronald Vetters (p36) vooraf.

F3 Open - race 2F3 Open - race 2
In de F3 Open kregen we een mooie wedstrijd voorgeschoteld, met verschillende duels doorheen heel het veld. De Zwitser Alex Fontana reed naar de overwinning voor kampioenschapsleider David Fumanelli en William Vermont. Na zijn achtste plaats in race 1 gisteren, vatte Sam Dejonghe vandaag de race aan van op de zevende startplek. In de openingsronde moest de jonge Belg meteen zeven plaatsen afstaan, het gebrek aan topsnelheid bleef hem dan ook parten spelen op de snelle omloop van Francorchamps. Uiteindelijk kwam hij nog als dertiende algemeen over de meet, goed voor de laatste podiumplaats in de 'copa' klasse (voor oudere chassis).

Ferrari 430 GT2 - Vittoria CompetizioniFerrari 430 GT2 - Vittoria Competizioni
Om klokslag één uur was het de beurt aan het Zuiders gekleurde GT Open kampioenschap om het asfaltlint in te palmen. In het kampioenschap dat het best kan omschreven worden als Porsche vs Ferrari, ging ook vandaag de laatste weer met de eer lopen. In hun 'oude' beproefde F430 wisten Marco Frezza and Cochito López (Vittoria Competizioni) beslag te leggen op het hoogste podiumschavot. Zij gingen hiermee Philipp Peter en Michal Broniszewski in hun recentere F458 Italia vooraf (Kessel Racing). De winnaars van gisteren, Montermini en Moncini (Villorba Ferrari), kwamen vandaag als derde over de meet, maar werden achteraf nog gediskwalificeerd. Garofano en Rangoni (AF Corse) vervolledigen zo het volledige Ferrari podium. Pas op de vierde plek vinden we de eerste niet-Ferrari terug, en neen geen Porsche maar de Aston Martin GT3 van Wiser-Lancieri. Roda en Babini werden in hun Autorlando Porsche 997 GT3 R uiteindelijk nog vijfde en eerste Porsche.

F2 - BortolottiF2 - Bortolotti
Ook de Formule 2 kwam vandaag weer in actie. De winnaar van gisteren, Will Bratt, reed in de vroege ochtend de snelste tijd en mocht dus van op pole vertrekken. De overwinning in race 2 ging echter naar Mirko Bortolotti. Bratt moest na een slechte start genoegen nemen met een derde plaats achter Christopher Zanella. Met zijn overwinning komt Bortolotti ook aan de leinding van het kampioenschap.


Tot slot behaalde Kris Wauters in de tweede race van de Maserati Trofeo nog een mooie vijfde plaats nadat hij eerder op de dag nog had moeten opgeven. Nick Catsburg ging in race 1 met de overwinning lopen.


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Internationaal op zondag 26 juni 2011 om 23:19


Andere publicaties op Racingworld.be...