24H of Zolder: 24 uur lang België versus Nederland!

Goed twee maanden voor de 24 Hours of Zolder, zijn de grote lijnen van de dubbele race rond de klok in Limburg duidelijk. De wedstrijd, die de vierde manche is van het Belcar Endurance Championship, staat volledig in het teken van een confrontatie en tegelijkertijd een schitterende samenwerking tussen België en Nederland. De top van de Belgische autosport treft op het Limburgse asfalt, overigens maar goed een kwartier rijden van de Belgische-Nederlandse grens, het kruim van de Dutch Supercar Challenge, het van uit Nederland gepromote kampioenschap met een mix van GT’s en toerwagens. Het is uiteraard niet de eerste maal dat de troepen van de DSC naar ons land afzakken, integendeel zelfs, maar uiteraard wel in dit concept.
De 24 Hours of Zolder is een blijft een topevenement, dit jaar op 3 en 4 september, dus later dan de afgelopen jaren. Het evenement is duidelijk aan een revival begonnen.

Thierry Deflandre, directeur van Circuit Zolder, de organisator van het evenement, leidt het aftellen in: “De afgelopen jaren waren niet altijd even makkelijk, maar we zijn blijven werken en het resultaat van onze arbeid zien we dit jaar al. Naast de wedstrijd is er een heus muziekfestival met diverse podia en optredens van een 80-tal groepen, DJ’s en artiesten. We werken aan een symbiose van feest, festival en autosport en willen de bezoekers een totaalspektakel bieden.”

Het concept van de race is overduidelijk België-Nederland.

Hans van de Ven (Speedworld): “De wagens van het Belcar Endurance Championship, maar ook de deelnemers van de Belgian Touring Car Series, nemen het op tegen de Nederlanders van de DSC, waarbij een deel van de teams uit de DSC na zes uur zullen stoppen. Heel wat van de DSC-team hebben echter al te kennen gegeven door te willen gaan en de hele race te rijden. We verwachten alles samen zo’n 50 wagens aan de start.”

Ook tijdens het verloop van de raceweek zal het België-Nederland concept opvallen.

Dick van Elk (Dutch Super Car): “Op de startgrid zullen we aan één zijde de Nederlanders en aan de andere zijde de Belgen zien staan, de Nederlanders op Dunlop (of andere) en de Belgen op Michelin. Om zover te komen, hebben de chronoritten volledig vernieuwd. De kwalificaties beginnen traditioneel op woensdag, met maar liefst 200 minuten, waarin iedereen samen traint. Donderdag zal er tweemaal een half uur afzonderlijk tegen de chrono gereden worden.Het resultaat daarvan is een eerste echte confrontatie tussen onze twee landen: de Super Pole op donderdag. De tien snelste deelnemers van Q2 en Q3, waarin de Belgen en Nederlanders dus afzonderlijk strijden, nemen het in een Super Pole oefening, over exact één vliegende ronde tegen elkaar op. Het snelste team van deze Super Pole start zaterdag dus als eerste. 24 Uur later weten we dan wie dit boeiend derby der Lage Landen zal winnen!”

Circuit Zolder press


   



Dit artikel werd gepubliceerd in Belcar op vrijdag 15 juli 2011 om 09:40


Andere publicaties op Racingworld.be...