Kortnieuws: Straffen, BoP, Nykjaer naar Chevrolet en D'Aste en Okyay opnieuw aan de start

Na afloop van de meeting in Donington besloten de stewards enkele rijders te bestraffen. Daarnaast brengt de regen die tijdens de kwalificaties viel goed nieuws voor BMW voor de volgende meeting in Oschersleben, waar Stefano D’Aste en Ibrahim Okyay de startgrid overigens opnieuw zullen vervoegen. Tot slot maakt WTCC rijder Michel Nykjaer een eenmalige overstap naar Chevrolet.
De stewards hadden na afloop van de meeting in Donington een pak werk. Lange tijd hing er onduidelijkheid over de uitslag van de tweede race omwille van het incident tussen Yvan Muller en Rob Huff in de laatste bocht. De stewards achtten Muller verantwoordelijk voor de aanrijding, maar de Fransman mocht zijn overwinning wel behouden. De stewards bedachten Muller uiteindelijk met een voorwaardelijke grid penalty van drie plaatsen voor de komende twee wedstrijden. Kristian Poulsen wordt van zijn kant effectief vijf plaatsen teruggezet op de startgrid van de eerste race in Oschersleben. De rijder die in Zolder nog eerste was in de Yokohama Driver's trophy, werd verantwoordelijk geacht voor het veroorzaken van een vermijdbaar incident met Norbert Michelisz, eveneens tijdens de tweede wedstrijd. Tot slot diskwalificeerden de stewards Fabio Fabiani. De Italiaan werd uit de uitslag van beide races geschrapt omdat zijn team aan de wagen sleutelde toen deze onder parc fermé omstandigheden viel (race 1) en omdat hij niet met de officiële brandstof reed tijdens race 2.

Vanwege de regen tijdens de kwalificaties in Donington, kende de FIA de BMW's eenzelfde rondetijd toe bij de bepaling van de balance of performance, geheel volgens het reglement. Door deze berekening verliezen de Duitse bolides echter 20 kilogram ballast ten opzichte van de meeting in Donington. Twintig kilogram is dan weer het gewicht dat de SR Leon's extra moeten meesleuren ten opzichte van Donington. De Volvo mag 10 kilogram wegnemen, terwijl de oude BMW's 320si 20 kg onder het minimumgewicht mogen starten.

Nadat Stefano D'Aste in Donington verstek moest laten omdat hij verplichtingen had in de GT4 Cup te Circuit Zolder, waar hij overigens beide races won, zal de Italiaanse rijder het veld opnieuw vervoegen in Oschersleben. Ook Ibrahim Okyay zal opnieuw aan de start verschijnen, nadat de Turk eerder dit jaar in Monza reeds op de startlijst stond.

Tot slot vermelden we nog dat Michel Nykjaer achter het stuur van een Chevrolet Cruze zal kruipen. De Deen zal dit weliswaar niet doen in het WTCC, maar tijdens een meeting van het ETCC volgend weekend te Salszburg. De 31-jarige tweevoudig ETCC kampioen krijgt de bolide aangeboden door Chevrolet Motorsport Sweden.


   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in WTCC
op donderdag 21 juli 2011 om 18:15


Andere publicaties op Racingworld.be...