24H of Spa: Ekström/Franchi/Scheider winnen voor WRT (Update)

Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMSAudi Sport Team WRT - Audi R8 LMS
WRT heeft de 24 Hours of Spa op haar naam geschreven. In een incidentrijke wedstrijd waar Audi een periode het volledige podium in handen had, wist de Belgische formatie onder leiding van Vincent Vosse uiteindelijk het laken naar zich toe te trekken. De tweede plaats ging naar de Need For Speed Team Schubert BMW Z4, terwijl de Black Falcon Mercedes van Heyer/Jäger/Lemeret de laatste trede van het podium mag betreden.
Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMSAudi Sport Team WRT - Audi R8 LMS
Audi werd door velen als de favoriet gezien voor de algemene overwinning en het Duitse merk maakte zijn favorietenrol ook waar, al scheelde het niet veel. Uiteindelijk bleef er slechts één wagen van pech gespaard, de WRT R8 LMS van Ekström/Franchi/Scheider. De twee wagens van Audi Sport Team Phoenix, die bij het vallen van de avond beide in de top 3 vertoefden, verdwenen uit de kop van de wedstrijd na een zware crash voor de ene wagen en technische problemen voor de andere wagen. De tweede WRT wagen, het exemplaar van Albuquerqe/Longin/Ortelli, had al vroeg in de wedstrijd met pech te kampen, maar kon na een fantastische inhaalrace nog de vierde plaats pakken. Bijna werd dat zelfs een podiumplaats; de Audi #32 hing vlak achter de Black Falcon Mercedes #35 toen er op 17 minuten van de meet nog snel moest bijgetankt worden op de wagen met de vier ringen.

Need for Speed Team Schubert - BMW Z4Need for Speed Team Schubert - BMW Z4
De inhaalrace van de WRT bolide gaf pit aan de laatste twee uren van de wedstrijd, waar verder niet veel meer te beleven viel. De Need for Speed Schubert BMW van Werner/Sandström/Hürtgen kwam dus als tweede over de lijn op 2 ronden van de winnende Audi. De BMW bleef de hele morgen jagen op de Audi, maar slaagde er niet in om dichterbij te sluipen. De twee Z4's van DB Motorsport kenden allerlei problemen maar den Boer/Knap/Hart sleepten nog een tiende plaats uit de brand. De tweede wagen van het team viel uit nadat Maassen de bolide tegen de betonnen muur in de bus stop chicane moest achterlaten. De Marc VDS Z4 behaalde de pole, maar verdween snel uit de wedstrijd.

KRK Racing Team Holland - Mercedes SLS AMGKRK Racing Team Holland - Mercedes SLS AMG
Mercedes kwam nooit in aanmerking voor de overwinning, maar Black Falcon bracht wel zijn twee wagens aan de finish op een derde en twaalfde plaats. De verrassing was Team Preci Spark dat zijn SLS naar de zevende plaats loodste, tevens de tweede in de Pro-Am klasse. Voor de twee andere Mercedes teams was er minder geluk weggelegd, Graff Racing zag zijn beide wagens uit de wedstrijd verdwijnen terwijl KRK één wagen aan de meet kreeg op een zestiende plaats. Kumpen/Hezemans/Wauters verdwenen uit de wedstrijd met een afgebroken wiel.

Vita4One - Ferrari 458 ItaliaVita4One - Ferrari 458 Italia
De meningen over de kansen van Ferrari waren verdeeld, gezien de GT3's nog nooit een 24 uren wedstrijd gereden hadden. Uiteindelijk haalden toch 3 F458's de top tien. Vita4One pakte de viijfde plaats met Bobbi/Kechele/Petrobelli en SOFREV ASP de zesde met Badey/Morel/Moreau/Beabelique. Ook AF Corse plaatste nog een wagen in de top tien met de negende plaats van Gerber/Griffin/Cadel/Cioci.

Er stond één Ford GT aan de start, die van Marc VDS Racing. Na een constante race zakte de wagen tijdens de nacht weg met technische problemen. Gedurende de morgen leek het euvel verholpen want de wagen zette plots zeer snelle tijden neer, maar belandde uiteindelijk net buiten de top tien.

ProSpeed Competition - Porsche 997 GT3-RProSpeed Competition - Porsche 997 GT3-R
De ontgoochelingen dan, vooreerst Porsche en in het speciaal ProSpeed Competition. Met twee wagens op de twee eerste lijnen bij de start leek het moment van het Luikse team gekomen. Het domme ongeval tussen beide wagens in de tweede ronde zette meteen een streep door de ambities van het team. Ook de AutOrlando wagen, voor de 24 uren nog leider in het kampioenschap, viel uit door een crash, terwijl de Haribo Manthey wagen kort voor het einde van de race zijn kansen letterlijk in rook opgaan bij een brand aan de wagen. Porsche moet zich tevreden stellen met een klasse overwinning in de Gentlemen Trophy.

McLaren GT - McLaren GTMcLaren GT - McLaren GT
En dan is er nog McLaren, de wagens zouden bloedsnel zijn en hadden een succesvolle 30 uren durende test achter de rug. Voor menigeen een te duchten concurrent. Na de kwalificaties stonden de drie wagens allen verder dan de 30e plaats, men dacht eerst dat het merk haar troeven verborg. Maar de race was nog een grotere afgang, de topwagen verdween helemaal in het begin van de race na een crash en de tweede wagen van team McLaren GT verdween in de nacht uit de race zonder een rol van betekenis gespeeld te hebben. Enkel de derde wagen reed uit, maar op een troosteloze 26ste plaats.

Foto's: Martijn Wouters


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Internationaal op zondag 31 juli 2011 om 16:01


Andere publicaties op Racingworld.be...