Hongarije: Button wint voor McLaren in verraderlijke omstandigheden - D'Ambrosio 19e

Jenson Button toonde vandaag nog maar eens dat hij een meester is in het lezen van de weersomstandigheden door in zijn 200ste Grote Prijs met de overwinning te gaan lopen. Hoewel Lewis Hamilton uiteindelijk vierde werd, zat er zeker een 1-2 in voor McLaren. Een week na zijn overwinning in Duitsland zat het de Brit echt niet mee; een verkeerde bandenkeuze en een drive through sloegen hem terug. Kampioenschapleider Vettel doet nog maar eens een goede zaak door tweede te worden, de kloof op zijn dichtste achtervolger is nu 85 punten en die was nog nooit zo groot. De laatste podiumplaats werd veroverd door Alonso, de Spanjaard zette zijn reeks van sterke prestaties verder, maar hij moest Sebastian Vettel toch nog voor zich dulden.
De start vond plaats op een vochtige baan waardoor heel het veld de race aanvatte op het intermediate rubber. Aanvankelijk kon Vettel zijn pole omzetten in de eerste plaats, maar na vijf ronden verloor hij de leiding door een foutje onder druk van een jagende Hamilton. Wanneer er een droge lijn begon te ontstaan, aarzelde Button niet om slicks te gaan halen. Vettel wachtte een ronde langer en verloor zo een positie aan de Brit. Mark Webber profiteerde ook van de situatie om op een gelijkaardige manier de vierde plaats af te nemen van Alonso.
 
Vervolgens kende de race een rustigere periode waarin de posities min of meer vast kwamen te liggen en de onderlinge verschillen wat aangroeiden. De twee McLarens, met op kop Hamilton, werden gevolgd door Webber en Alonso. Deze laatste kwam intussen wel vast te zitten achter de Australiër. In een poging om het tij te keren dook Alonso dan maar de pits in voor een verrassend vroege derde stop. De Spanjaard profiteerde danig van het verse rubber en verschalkte zo de Aussie.
 
Bij aanvang van het derde deel van de race (ronde 47) zorgde plaatselijke regen ervoor dat de race een bepalende wending nam. Hamilton schatte het gripniveau verkeerd in, spinde in de chicane en moest zo de leiding laten aan Button. Bij zijn spin nam hij ook Paul Di Resta mee in zijn val, iets waarvoor hij wat later met een drive through werd bestraft. Toch wachtte Hamilton niet op deze straf om zijn race te verruïneren, hij pitte voor intermediate rubber terwijl de baan spoedig terug voldoende grip bood om verder te rijden met slicks. Na dit alles zakte de Brit terug naar de zesde plaats terwijl zijn teamgenoot het veld aanvoerde. Net als Hamilton maakte ook Webber de fout om regenrubber te komen halen, Alonso was nu zeker gaan vliegen en een vierde plaats leek het maximum haalbare voor hem. Vettel en Alonso bleven net als Button rondrijden op slicks en verloren dus geen tijd in de pitstraat.
 
Jenson Button hield ten midden van dit alles zijn hoofd koel en ging zo in zijn 200e Grote Prijs en vijf jaar na zijn eerste overwinning op dit eigenste circuit, met de overwinning lopen. Sebastian Vettel verzamelde als een goede kampioen discreet de punten van de tweede plaats. Alonso bezorgde Ferrari haar vierde podium op rij. Nadat hij was teruggeslagen tot de zesde plaats, rukte Hamilton toch nog op naar de vierde plaats om zo enigszins de schade nog wat te beperken. Webber en Massa werden respectievelijk vijfde en zesde.
 
Nadat Adrian Sutil vorige week in Duitsland al het potentieel toonde van de Force India met een zesde plaats, bevestigde Paul Di Resta (P7) ditmaal dat het team grote sprongen vooruit heeft gemaakt. Torro Rosso wist met beide wagens door te dringen in de top tien; Buemi doorkruiste heel het veld en zette de voorlaatste gridpositie om in een achtste plaats terwijl teamgenoot Alguersuari (P10) met het laatste puntje ging lopen.

Beide Mercedessen kenden een prima start maar doorheen de race liep het allemaal niet zoals het hoorde, met tot gevolg dat enkel de punten van de negende plaats, behaald door Rosberg, op het conto komen van de zilveren jongens.
 
Onze landgenoot Jérôme D'Ambrosio finishte op de negentiende plaats met een ronde achterstand op teamgenoot Glock. D'Ambrosio gokte net als Hamilton en Webber verkeerd en kwam net als deze toppers intermediates halen tijdens de regenbui. Bovendien spinde Jérôme zijn wagen ook nog eens toen hij zijn pitcrew kwam bezoeken nadat hij zich iets te enhtousiast op de witte lijnen begaf. "Ik ben echt ontgoocheld,' steekt onze landgenoot van wal. "Ik had een goede start, maar ik maakte nadien een grote fout door binnen te komen voor intermediates terwijl ik beter op slicks was blijven rijden. Deze pitstops hebben mij veel tijd gekost, nog een geluk dat ik niemand heb geraakt bij mijn schuiver in de pits. Dit was zeker niet mijn beste race."

Uitslag Grote Prijs van Hongarije:

01. Button (McLaren) 1u43:42.337
02. Vettel (Red Bull) + 3.588
03. Alonso (Ferrari) + 19.819
04. Hamilton (McLaren) + 48.338
05. Webber (Red Bull) + 49.742
06. Massa (Ferrari) + 1:17.176
07. Di Resta (Force India) + 1 ronde
08. Buemi (Toro Rosso) + 1 ronde
09. Rosberg (Mercedes) + 1 ronde
10. Alguersuari (Toro Rosso) + 1 ronde
11. Kobayashi (Sauber) + 1 ronde
12. Petrov (Renault) + 1 ronde
13. Barrichello (Williams) + 2 ronden
14. Sutil (Force India) + 2 ronden
15. Perez (Sauber) + 2 ronden
16. Maldonado (Williams) + 2 ronden
17. Glock (Virgin) + 4 ronden
18. Ricciardo (HRT) + 4 ronden
19. D’Ambrosio (Virgin) + 5 ronden
20. Liuzzi (HRT) + 5 ronden


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Formule 1 op zondag 31 juli 2011 om 20:15


Andere publicaties op Racingworld.be...