Masters Zandvoort: Rosenqvist wint verrassend - Vanthoor zevende (+ Video)

Niet Merhi noch Juncadella schenkt Mercedes de negende opeenvolgende overwinning in de Masters, maar wel Felix Rosenqvist. De Zweed won eerder afgetekend, nadat de beide Spaanse favorieten elkaar in de wielen reden bij de start (zie onderaan deze tekst voor de beelden). Ook Vanthoor deelde in de brokken bij de start, maar kon zijn race verder zetten. Onze landgenoot geraakte echter niet verder dan een teleurstellende zevende plaats.
Voor de start van de race was de vraag wie er van de beide Spaanse rijders zou winnen, Roberto Merhi of Daniel Juncadella; zodanig domineren de beide Prema Powerteam rijders het huidige F3 seizoen. De twee Spanjaarden hebben bij de start dan ook enkel oog voor elkaar en wanneer de poleman Merhi zijn start enigszins mist, profiteert Juncadella ervan om langzij te komen. Merhi wil verhinderen dat zijn ploegmaat de kop neemt en hij wijkt uit om hem de pas af te snijden. Beide wagens raken elkaar met een opgave voor Juncadella als gevolg terwijl Merhi de race met een beschadigde wagen kan verder zetten. In het geharrewar van de start krijgt Vanthoor een duw van Magnussen en hij schiet links van de baan het gras in. Vanthoor neemt een reclamebord mee, maar komt terug de baan op in zevende positie. Andere rijders hebben nog minder geluk, ook Huertas moet door het gras en Munoz en Derani rammen elkaar en moeten opgeven. Rosenqvist, die als derde was gestart, neemt de leiding over, maar ziet zijn opmars na één ronde gestuit door de safety-car die de baan opkomt.

Wanneer de safety-car in de derde ronde de wagens terug loslaat, schiet Rosenqvist er meteen vandoor. Wat volgt is een race zoals we er dit jaar al vele gezien hebben in de F3; de wagens volgen in elkaars spoor van begin tot einde, zonder dat er sprake is van enige positiewissel. De enige inhaalactie die er te noteren valt, komt van Merhi die in zijn beschadigde wagen de negende plaats afsnoept van Eriksson. Moeite voor niets zal later blijken, want de sportdirectie besluit Merhi voor zijn actie bij de start te declasseren. Rosenqvist wint alzo eerder gemakkelijk de Masters en schenkt zijn team Mücke Motorsport een tweede zege na die van Klien in 2003. Wittmann wordt op enige afstand tweede en is eerste VW rijder. Magnussen wordt na zijn tik aan Vanthoor nog derde voor de Nederlander Nigel Melker, die voor eigen publiek net niet op het podium eindigt. Vanthoor rijdt met zijn ontregelde wagen een inspiratieloze wedstrijd en eindigt zevende na Svendsen-Cook en Abt. Als zevende gestart en op dezelfde plaats geëindigd, Vanthoor had meer verwacht van deze race, maar zoals zo dikwijls dit jaar liet ook nu weer het geluk hem in de steek.

Uitslag:
01.  Felix Rosenqvist 42:19.994
02.  Marco Wittmann +5.182s
03.  Kevin Magnussen +23.934s
04.  Nigel Melker +24.507s
05.  Rupert Svendsen-Cook +26.170s
06.  Daniel Abt +27.232s
07.  Laurens Vanthoor +27.826s
08.  Lucas Foresti +28.944s
09.  Jimmy Eriksson +30.337s 
10.  Jazeman Jaafar +40.802s
11.  Carlos Huertas +41.923s
12.  Kimiya Sato +48.439s
 
Uitvallers:
Daniel Juncadella
Pipo Derani
Carlos Munoz
Roberto Merhi






 


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in F3 op zondag 14 augustus 2011 om 21:47


Andere publicaties op Racingworld.be...