KdG Automotive: "Bouw een racewagen voor maximaal 25.000 dollar"

FS-KdG-001FS-KdG-001
KdG Automotive is een groep van 28 Europese studenten, bijgestaan door verschillende vakleerkrachten. Binnen onze groep hebben we niet enkel Belgische studenten, maar ook studenten afkomstig uit Frankrijk, Griekenland, Iran, Polen, Spanje en Turkije. Door deze enorme verscheidenheid kunnen we putten uit studenten met allemaal verschillende talenten, om onze droom te verwezenlijken; in de tijdspanne van 1 jaar een formulewagen bouwen van scratch, binnen de reglementering van Formula Student.
Formula Student werd opgericht in 1981, door SAE (Society of Automotive Engineers) in de US, en waaide nadien snel over naar Europa. De wedstrijd is inmiddels uitgegroeid tot een bekend fenomeen, en is zodanig aangepast zodat het totaalpakket beoordeeld wordt in plaats van een snelheidsmachine.

Kort samengevat luidt onze opdracht: “Ontwerp, test, bouw en prepareer een open raceauto voor de recreatieve autocrosser of sprintracer. Een autoproducent moet de wagen kunnen bouwen in een serie van 1000 stuks per jaar. En die mogen dan maximaal $25.000 kosten.”

Om ervoor te zorgen dat niet de snelheidsmachine, maar het beste ontwerp wint zijn er zowel statische als dynamische events. Bij de statische events wordt er van ons een business-presentatie, een kostencalculatie en een salespresentatie verwacht, bij de dynamische events wordt onder andere de wendbaarheid van de wagen bekeken, alsook het brandstof verbruik.

Momenteel rijdt onze wagen op een niet-fossiele brandstof, namelijk E85. Op termijn willen we evolueren naar een volledig elektrische wagen, daar wij geloven dat dit de toekomst is. Na een korte studie is gebleken dat het praktisch onhaalbaar is om op 1 jaar tijd een volledig elektrische wagen uit de grond te stampen, en hebben wij dus beslist om dit jaar al te beginnen aan de elektrische wagen, en de wagen van vorig jaar te perfectioneren.
 
Op de bovenstaande foto ziet u het resultaat van een jaar noeste arbeid. Deze wagen heeft vorig jaar deelgenomen aan alle statische events in Silverstone, Engeland en krijg heel wat lovende kritieken. Enerzijds omdat we met een “sidemounted engine” wagen op de proppen kwamen in plaats van het traditionele “rearmounted”, anderzijds door de inzet die de studenten toonden, ook op het event zelf.

Dat het opbouwen van een wagen een unieke ervaring is, daar bestaat geen twijfel over. Echter is dit eindwerk ook een ultieme en unieke voorbereiding op de werkvloer, want er worden heel wat extra competenties gekweekt, naast het “simpele” engineering proces.

Het KDG Automotive team op teambuilding in SpaHet KDG Automotive team op teambuilding in Spa
Ten eersten leren we functioneren in een groep van een 30-tal internationale studenten, waarbij Engels uiteraard de voertaal is, en strakke deadlines een must zijn om tot een goed resultaat te komen. Ten tweeden leren we ook rekening houden met de praktische beperkingen wanneer we een ontwerp maken, een veelgemaakte fout bij jonge ingenieurs: op papier perfect werkend, maar in realiteit onmogelijk te verwezenlijken. Ten derde maken we kennis met de industrie, en vinden we mogelijk onze eerste werkgever. En tot slot verwezenlijken we een jongensdroom, want wie droomde er vroeger niet van om zelf een auto te bouwen?


   



Dit artikel werd gepubliceerd op donderdag 27 oktober 2011 om 18:39


Andere publicaties op Racingworld.be...